Uzbekija garsėja gražiais Šilko kelio miestais – Samarkandu, Buchara, Chiva. Šalyje – daug puikiai išsilaikiusių islamo architektūros statinių, didingiausių regiono šventyklų.

Šalis negalėtų pasigirti kvapą gniaužiančiais kraštovaizdžiais, gamtos šedevrais, bet jeigu jums patinka istorija ir architektūra – nedvejodami keliaukite į Uzbekiją.

Ką gi verta pamatyti Uzbekijoje? 6 lankytinos vietos:

Taškentas

Taškentas – Uzbekijos sostinė, didžiausias šalies miestas ir tankiausiai gyvenamas Centrinės Azijos miestas, regiono ekonomikos ir kultūros centras. Taškentas nesulaukė didelio užsienio turistų susidomėjimo, bet nepelnytai, nes tai – labai įdomus miestas. Taškento rašytinė istorija – net 2 200 metų senumo. Mieste persipynusi islamo ir sovietinė architektūra, tai – unikali vieta besidomintiems istorija ir architektūra. Taškente netrūksta ir modernios architektūros, plačių aveniu, kokybiškų restoranų ir aukštos klasės viešbučių.

Lankytinos vietos Taškente:

Chorsu turgus – tradicinis turgus viduryje senamiesčio, garsėjantis mėlynu kupolu,
Hazrat Imam aikštė – graži aikštė su religinės paskirties pastatais,
Kukeldash Madrasah – viduramžių medresė (islamo mokykla),
Taškento metro; šis metro – tikras šedevras, išskirtinio grožio stoteles puošia mozaikos, kandeliabrai ir marmuro kolonos,
Taškento televizijos bokštas; 375 m aukščio televizijos bokštas yra 12-as aukščiausias televizijos bokštas pasaulyje,
Centrinės Azijos plovo centras – garsus restoranas, kurio firminis patiekalas – plovas.

Samarkandas

Samarkandas – miestas Uzbekistano pietrytinėje dalyje. Čia randama paleolito periodą siekiančios žmogaus veiklos įrodymų, taigi Samarkandas laikomas vienu iš seniausių pastoviai gyvenamų Centrinės Azijos miestų. Samarkandas, kaip ir Buchara, Chiva, yra Šilko kelio miestas. Tais laikais jis buvo įvairių pasaulio kultūrų santalka.
Nuo 2001 m. Samarkandas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą pavadinimu „Samarkandas – kultūrų kryžkelė“.
Šiuolaikinis Samarkandas sudarytas iš naujųjų laikų miesto ir senamiesčio, kuriame rasite gražių paminklų, istorinių statinių.
Registano aikštė buvo senovės Samarkando šerdis, dabar ši aikštė su trimis medresėmis traukia turistus iš viso pasaulio. Visi pastatai aikštėje puošti margaspalvėmis plytelėmis. Šių plytelių matyti ir ant kitų miesto statinių.

Lankytinos vietos Samarkande:

Gur-e-Amir mauzoliejus; tiurkų-mongolų Timūridų imperijos įkūrėjo, Timūridų bei mogolų dinastijos pradininko Timūro mauzoliejus,
Bibi-Khanym mečetė – vienas reikšmingiausių statinių Samarkande. 15 a. ji buvo viena iš didžiausių ir gražiausių mečečių islamo pasaulyje,
Shah-i-Zinda nekropolis – svarbi istorinė vieta Samarkande,
Afrasiabo vietovė; senovės miesto Afrasiabo griuvėsiai ir garsių senovės freskų muziejus.

Buchara

Šis penktas didžiausias Uzbekijos miestas – viena iš įdomiausių lankytinų vietų. Buvęs Šilko kelio miestas savitas, jame gausu unikalios architektūros ir išskirtinių senovės paminklų.
Kai kurie garsiausi istoriniai statiniai – daugiau nei 1 000 metų senumo. O mečetė Magok-i-Attari statyta 9 a.

Lankytinos vietos Bucharoje:

Bucharos arka,
Kalyan minaretas ir Po-i-Kalan kompleksas,
Samanidų mauzoliejus,
Ulug Beg medresė,
Lyabi Khauz ansamblis,
Bolo Hauz mečetė,
Chor Bakr memorialas,
Magok-i-Attari mečetė.

Ferganos slėnis

Tai bene derlingiausia vietovė Uzbekijoje. Slėnis garsėja įvairių sričių amatininkų, meistrų darbais.

Ką verta pamatyti Ferganos slėnyje:

Gražiausia Ferganos slėnio miestas – Kokandas, jame yra vertų dėmesio, dailių statinių.
Rištonas – miestelis Ferganos regione, visame pasaulyje garsėjantis savo išskirtinio stiliaus ir įdomių spalvų keramika.
Margilanas – didžiausias šilko audimo centras Uzbekijoje.

Chiva

Prieš 1 500 metų pastatytas Šilko kelio miestas Chiva garsėja įdomia istorija, dailiais statiniais, paminklais, įspūdingomis plytelėmis puoštomis medresėmis, senovės mečetėmis, rūmais, turkio ir smėlio spalvos minaretais.

Chivoje patartina aplankyti senamiestį Ičan Kalą, Mohammedo Amino Khano medresę, Tach Khaouli rūmus, Kuhha Ark tvirtovę, Juma mečetę ir Khoja minaretą.

Uzbekistanas negali pasigirti unikalia gamta, kalnais – net 75 proc. šalies sudaro dykuma.

Vis tik Ugamo-Čatkalo nacionaliniame parke slypi du gamtos stebuklai – Čimgano kalnas ir Čarvako ežeras. Čia yra netgi slidinėjimo kurortas, aplink ežerą driekiasi pievos, tad akys pailsės nuo šaliai būdingų plynų lygumų ir miestų.

Patarimai planuojantiems kelionę į Uzbekiją:

1. Daugelio šalių turistams nereikia vizos į Uzbekiją. Jei nesate tokios šalies pilietis, prieš kelionę įsigykite elektroninę vizą (bent prieš kelias dienas).
2. Uzbekijoje geriausia lankytis pavasarį ar vasarą.
3. Uzbekija – brangesnė nei Tadžikija ar Kirgizija šalis, kita vertus, ji nėra brangi. Čia galima pavalgyti už 2–3 eurus, išsinuomoti kambarį nakvynei už 15–20 eurų. Kambariai hosteliuose atsieis 5–7 eurus žmogui. Traukinio bilietas kainuos 5–15 eurų, priklausomai nuo kelionės ilgio.
4. Uzbekijoje daugelis gyventojų moka rusiškai, nes tai – buvusi sovietinė valstybė.
5. Plovas – tradicinis uzbekų patiekalas, jis gaminamas iš ryžių, mėsos gabalėlių ir daržovių – visa tai verdama specialiame puode. Kiekvienas šalies regionas turi savo plovo variantą.
6. Dauguma uzbekų patiekalų – mėsiški. Bet vegetarai ras sau tinkamo maisto turistinėse įstaigose (jų nebus daug).
7. Turistai daugiausia keliauja greitaisiais traukiniais.
8. Mini autobusai (taksi) – dažna ir nebrangi keliavimo priemonė, jie važinėja ir tarp miestų.
9. Kai kur galima išsikviesti taksi su programėle „Yandex“ – panašiai kaip „Uber“ taksi.
10. Taškente veikia keturių linijų metro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)