Jei ir nesate futbolo fanas, šis aprašymas skirtas ir norintiems atrasti nepaprastą Europos kampelį, su nuostabia gamta, charizmatiškais žmonėmis ir gilia istorija. Keliaujame į Škotiją!

Šių eilučių autoriui teko laimė metus pagyventi dūdmaišių ir ūkanų šalyje bei nemažesnė laimė pakeliauti po ją. Škotija plotu vos lenkianti Lietuvą, gyventojų turi bemaž perpus daugiau, nei mes. Nors šalis ir nedidelė, jos raižytas reljefas, salos ir kalnai neleis keliauti labai greitai, o tai ir yra puiku. Atraskite Škotijos miestus, kalnų kaimelius, pilis ir viskio daryklas lėtai. Keletas patarimų keliaujantiems į Škotiją, ko nevertėtų praleisti.

Miestai: šventoji trijulė

Edinburgas, Glazgas ir Aberdynas. Yra ir daugiau miestų Škotijoje, bet šie trys ir didžiausi ir reprezentuojantys tikrąją Škotiją. Aristokratiškasis Edinburgas – Škotijos sostinė. Jei į Škotiją norite atskristi tiesiogiai, tai kol kas Edinburgas vienintelis pasirinkimas ir tikrai ne pats blogiausias. Vilniaus dydžio miestas pastatytas ant kalvų, todėl į visas puses atsiveria svaiginančios panoramos, tai į ošiančią jūrą, tai į viduramžių bokštų tuzinus ar senovinius mūrus – pilis, bažnyčias ir pilkus, bet nemažiau šarmingus naujuosius rajonus.

Glazgas nuo Edinburgo nutolęs tik per valandą kelio automobiliu, nors savo atmosfera yra visiškai kitoks. Tai – darbininkų miestas, kuriame pilių ir gražių bažnyčių mažiau, užtat daugiau futbolo ir regbio stadionų, daugiau barų, kuriuose ūžia dūdmaišiai ir liejasi ginesas bei škotiškos dainos. Liejasi ir škotiškos kalbos, kurių pradžioje nesuprasite, kad ir kaip puikiai žongliruojate anglų kalba. Pirmosios dienos Škotijoje, nereikia ir Glazgo, bus šioks toks išbandymas ausims. Bet prisėdus prie vieno stalo su škotu kalbėti nebereikės, galima ir uždainuoti, škotiškai arba lietuviškai.

Iš turistinio žemėlapio dažnai iškrentantis Aberdynas turėtų susilaukti daugiau dėmesio. Čia prasideda viskio daryklų ir pilių kelias toliau į šiaurę link Inverneso. Čia prasideda ir škotiškos naftos bei žuvies kelias, mažai kas žino, bet šis miestas – Europos naftos sostinė. Todėl ir oro uostas čia judrus ir gyvas, ir viešbučiai ant kiekvieno kampo ir pilni, ir kosmopolitiškos dvasios netrūksta. Atvykite čia penktadienio arba šeštadienio vakarą ir prasieikite Union gatve. Po to apie tai norėsite parašyti ir laiške draugams. Tai ir granito miestas, didžioji dalis pastatų suręsti iš granitinių akmenų, vieniems tai nyku, kitiems – anaiptol, didinga. Iš Aberdyno galima sėsti į keltą ir plaukti netgi iki Farerų salų, o jei nesiruošiate to daryti, galima nukeliauti ir iki šalia esančio žvejų miestelio Stoneheavan, arba į netoliese esantį Braemer, kur prasideda žavingieji Škotijos kalnai.

Centrinė Škotija – Lochneso ir Ben Nevio kalnai

Jei jau prakalbome apie kalnus – nuvykite į Fort William miestelį, esantį Centrinėje Škotijoje. Čia stūkso aukščiausias Škotijos kalnas Ben Nevis. Tiesa, nėra labai aukštas – trūksta ir iki pusantro kilometro, tačiau užlipus iki viršūnės, kad ir vasarą, suprasite ką reiškia pasakymas – „subarktinė Europa“. Kopimas į priekį ir atgal užtrunka apie devynias valandas ir jums reikia būti gerai fiziškai pasiruošusiems. Viršūnėje neveikia mobilus ryšys, būtina turėti šiltų drabužių ir daug maisto atsargų, tamsa vakare užklumpa staiga – neplanuotai nakvynei ten yra užstrigęs ne vienas.

Mažiau fizinių jėgų reikalaujanti kryptis – dažnos kelionės į Škotiją tikslas – Loch Nesas, arba kaip galėtume pasakyti, žinomiausias Škotijos „lochas“. Žodis „loch“ reiškią ežerą („lake“), todėl šią mistinę vietą galime tiesiog vadinti Nesės ežeru. Legendų tikrai sukurta daug apie monstrę Nesę ir turizmas klesti. Tačiau ta aplinka, su apgriuvusiomis pilimis, tuščiais kalnais ir užburiančiu ežero bangavimu tik prideda mistikos prie šios magiškos istorijos. Tikėti šia legenda ar netikėti, Loch Nesas yra vien iš lankomiausių ir vertų apsilankyti vietų Škotijoje.

Skye – jūs privalote tai pamatyti

Ir visa tai, kas buvo paminėta aukščiau, neabejotinai nublanksta prieš Skye. Tai nedidelis žemės gabalas Škotijos vakaruose, į kurį galima patekti važiuojant tiltu iš žemyninės dalies arba nuplaukti keltu iš Mallaig uosto. Kelionė iki Skye iš didžiausių Škotijos miestų užtruks visą dieną, bet tas sugaištas laikas bus vertas kiekvienos minutės, praleistos šiame rojuje. Sala maža, o taip pat ir negausiai apgyvendinta – joje tik 10 tūkst. nuolatinių gyventojų ir turbūt keliasdešimt kartų daugiau avių. Skye beprotiškai populiarus tarp žygeivių, todėl sezono metu, nuo balandžio iki rugsėjo rasti laisvą vietą, kad ir vasarnamyje gali būti problematiška. Nors turistų atvažiuoja labai daug, daugumoje pažintinių takų būsite vieni ir girdėsite tik laukais lekiantį vėją, bliaunančias avis ir kažkur netoliese riaumojantį vandenyną.

Turizmo infrastruktūra Skye yra puikiai išvystyta – kad ir kur beeitumėt, pasiklysti nebus lengva, takai sužymėti, o pavargus greit išeisite į judresnį kelią, kuriuo nuolat tarp salos sostinės Portree ir keltų prieplaukos zuja autobusas. Nors Škotija – šiaurės šalis, vasarą gamta čia vešli, sodri ir tiesiog kaifuoja savo gyvybe. Tipinis Skye salos paveikslas būtų plikos uolienos ir samanomis apžėlę, klampūs ir drėgni laukai, tačiau kartkartėmis įžengiate į paslaptingą mišką, kuriame nori ar nenori – medžiuose įžvelgi įvairiausių mimikų veidus. Lyg iš tikro siaubo filmo. Bet miškai Skye saloje visada greit pasibaigia ir visą mistiką nuplauna šalto Atlanto bangos. Pakrantės smėlis čia baltut baltutėlis, vanduo žydras ir jei neįbristum į tą gaivų vandenį galėtum patikėti, kad esi kur nors Pietinėje Italijoje, aišku, jeigu nemerkia lietūs, kas pasitaiko tikrai ne 365 dienas per metus.

Į Skye salą verta užsukti ne dienai ir ne dviem. Šios salos koloritas, su gališkai kalbančiais vietiniais, klanų istorija, smailų viršukalnių formomis, ir tiesiog širdį glostančiais vaizdais iš visų pusių patvirtina, kad norint rasti išskirtinės egzotikos ir ramybės, nebūtina belstis už devynių jūrų marių, užtenka Škotijos.

Futbolo kelionę į Škotiją organizuoja Sportokeliones.lt.