San Sebastianas yra Europos kultūros sostinė (kartu su Vroclavu Lenkijoje), todėl vietoj „patikrintų“ Barselonos ir Madrido keliaukite būtent čia ir mėgaukitės jūra, maistu ir kultūrine programa.

„Energijos bangos“

San Sebastianas, baskų nuo seno vadinamas Donostia (nenustebkite, jei kartais žemėlapyje nepavyktų surasti), įsikūręs Biskajos įlankoje, vos kelios dešimtys kilometrų nuo Prancūzijos sienos. Miestas kultūrine programa gyventojus ir svečius lepina kasmet: čia rengiami džiazo, klasikinės muzikos koncertai, parodos, spektakliai, tradicinės šventės ir netgi sporto renginiai. Na o šiais metais San Sebastiane visko dar daugiau ir įspūdingiau – taip, kaip žada kultūros sostinės šūkis „Waves of Energy“ (liet. Energijos bangos).

Įdomiausi renginiai, kuriuose verta apsilankyti:

„Literaktum“ literatūros festivalis, kuriame netrūks dirbtuvių, skaitymų, filmų peržiūrų, koncertų ir susitikimų su autoriais. Gegužės 3-14 dienomis.

„Olatu Talka“ festivalio metu įvairius meno ir kultūros projektus jame pristato miesto gyventojai ir svečiai. Gegužės 20-22 dienomis.

„Surfilm Festibal“ kino festivalis sujungia kino, video ir banglenčių kultūrą, ir netgi gamtos apsaugos temą. Birželio 22-26 dienomis.

„Heineken Jazz Festival“ yra vienas iš svarbiausių miesto renginių, o džiazo garsai liejasi ant jūros krantos. Šių metų žvaigždės: Diana Krall, Gloria Gaynor, Jan Garbarek Group + Trilok Gurtu, John Scofield, Branford Marsalis Quartet kartu su Kurt Elling ir daugybė kitų. Lliepos 20-25 dienomis.

„Aste Nagusia“ arba Didžiosios savaitės metu vyksta įspūdingas fejerverkų festivalis. Rugpjūčio 13-20 dienomis.

„Music Fortnight“ yra seniausias klasikinės muzikos festivalis Ispanijoje ir vienas seniausių Europoje. Rugpjūčio 4-31 dienomis.
San Sebastianas

„Baskų savaitė“ – tai puiki galimybė geriau pažinti krašto kultūrą, kulinarinį paveldą, tradicijas. Rugsėjo pradžioje.

Taptautinis San Sebastiano kino festivalis, kurio pristatinėti nereikia. Rugsėjo 16-24 dienomis.
San Sebastiano Siaubo ir fantastinių filmų festivalis. Ar galima dar smagiau švęsti Helovyną? Spalio 31 d. - lapkričio 6 dienomis.

Gurmanų rojus

San Sebastiane gyvena kiek mažiau nei du šimtai tūkstančių žmonių, o štai restoranų, užeigų ir barų čia yra beveik šeši šimtai. Statistika tampa dar įspūdingesnė, kai kalba pasisuka apie Michelin žvaigždes. Šių metų Michelin gide iš viso yra 33 San Sebastiano restoranai, 9-iems iš jų suteiktos Michelin žvagždės, bendra suma yra net 16 žvaigždžių.

Restoranai „Arzak“, „Akelare“ ir „Martín Berasategui“ turi net po 3 žvaigždes, o „Mugaritz“ – 2. Taip pat „Arzak“ ir „Mugaritz“ yra įtraukti į pasaulio geriausių restoranų dvidešimtuką. Neveltui San Sebastianas laikomas tikru gurmanų rojumi. Tiesa, ne už dyką – vakarienės kaina gali siekti ir kelis šimtus eurų vienam asmeniui.

Neišsigąskite, nes paprastiems mirtingiesiems baskai siūlo kai ką skanaus ir žymiai „draugiškesnio“ finansine prasme – tai pintxos, maži užkandžiai, primenantys ispaniškas tapas (tik nesakykite to garsiai). Nedideli užkandžiai tradiciškai patiekiami ant baltos duonos riekelės. Ant jos būna įvairių rūšių užtepėlių, marinuotų ar grilyje keptų daržovių, mėsos ir t.t. Kad nedidelio užkandžio ingredientai laikysųsi drauge, naudojamas pincho, t.y. medinis smeigtukas. Būtent iš jo ir atsirado pintxos pavadinimas.

Tiesa, maisto temos taip paprastai pabaigti negalima – San Sebastiane būtinai užsukite į La Bretxa turgų, kuriame šviežius maisto produktus perka miesto gyventojai, šmirinėja turistai, bet ir užsuka šio bei to įsigyti garsiausių restoranų šefai. Jūros gėrybės ir žuvys čia atkeliauja iš žvejų laivų denių, daržovės ir vaisiai iš ispaniškų daržų ir sodų, o kumpiai ir sūriai tiesiai iš juos gaminančių ispanų ir baskų rankų.

Nuo vitrinų iki paplūdimių

San Sebastianą Europos turtuoliai mėgo nuo seno, vykdavo čia norėdami atitrūkti nuo rūpesčių ir ieškodami prabangių ir ramių atostogų. Dabar į pajūrio kurortą užsuka ne tik verslininkai, bet ir pramogų bei sporto pasaulio garsenybės. Jaukus senamiestis, žavinga Belle Époque architektūra, prabangių prekių ženklais pažymėtos parduotuvių vitrinos, romantiški smėlėti paplūdimiai, jachtos ir prabangiausias Ispanijos viešbutis „Maria Cristina“, svečius priimantis jau daugiau nei šimtą metų – štai kas juos vilioja į San Sebastianą.
San Sebastianas

San Sebastiano senamiesčio širdis – Plaza de la Constitucion aikštė, apsupta elegantiškų arkų. Kažkada joje buvo rengiamos bulių kautynės, o žiūrovai įsitaisydavo aikštę supančių namų languose ir stebėdavo šį spektaklį. Tiesa, dabar viena mėgstamiausių San Sebastiano gyventojų pramogų ne tokia žiauri – penktadienio ir šeštadienio vakarus jei leidžia vaikštinėdami palei ilgiausią miesto paplūdimį Playa de la Concha ir mėgaudamiesi pintxos. Būtinai išbandykite!

San Sebastiane verta užsukti į pastaraisiais metais itin išpopuliarėjusį miesto akvariumą, kuriame įrengto stiklinio tunelio po vandeniu dėka galite iš arti pamatyti povandeninį pasaulį, „Mokslo muziejus“ patiks vaikams, o Cristóbal Balenciaga muziejus – mados gerbėjams.
San Sebastianas

San Sebasiano priemiesčiuose galite išvysti daugybę grakščių vilų (pvz., Palacio Miramar, buvusią karalių rezidenciją). Galiausiai, nepamirškite pažvelgti į miestą ir įlanką iš aukščiau – funikulieriumi galima pasikelti į Monte Igueldo kalno viršūnę ir pasigėrėti atsiveriančiais vaizdais.