Vėjas, supantis pasiruošusius išplaukti žvejų laivelius. Bet čia ne jūra, tai Turkanos ežeras – didžiausias pasaulyje dykumos ežeras, taip pat didžiausias ežeras, kurio vanduo yra šarminis. Jo plotas – 7000 kvadratinių kilometrų. Vietiniai jį vadina „nefrito jūra“, nes jam būdinga kvapą gniaužianti melsvai žalsva spalva.

Turkanos ežeras yra Kenijos šiaurėje, slėnyje, į jį suteka trys upės: Omo upėEtiopijos, Turkvelo ir Kerio upės. Ežeras driekiasi slėnyje iki pat sienos su Etiopija, jis pailgas – jo plotis plačiausioje vietoje tik 44 kilometrai, o ilgis 294 km, didžiausias gylis – 30 metrų.

Prieš maždaug keturis – aštuonis tūkstančius metų šis ežeras buvo maždaug 400 km ilgio – nuo Omo upės iki pat Kenijos Beringo regiono. Anksčiau iš ežero upės ištekėdavo, įsiliedamos į Nilą.

Nors ežeras yra dykumoje, jame vis tiek kyla didelės audros, dažnai pučia stiprus vėjas. To priežastis lėčiau nei žemė įšylantis ir atšąlantis ežero vanduo. Dėl netikėtų audrų ir stipraus vėjo ežeras populiarus tarp nuotykių ieškančių entuziastingų keliautojų.

Nors ežerą supa išdžiūvusi pakrantė, Turkanoje gyvena didžiausia pasaulyje Nilo krokodilų populiacija, hipopotamai, šimtai paukščių ir žuvų. Uolų urvuose veisiasi skorpionai ir gyvatės. Šio ežero uolienose buvo aptikta žmogaus, gyvenusio prieš du milijonus metų, palaikai.

Šiandien ežeras padeda išsimaitinti ketvirčiui milijono vietinių, kurių derlius priklauso nuo ežero vandens, gentys ežere žvejoja, girdo galvijus.

Tačiau dabar Turkanos ežerui gresia katstrofa. Etiopija ruošiasi statyti Omo upėje didžiulę užtvanką. Ją pastačius ežeras gali išdžiūti, kaip išdžiūvo Aralo jūra.