Daugelyje vietų jau yra įvesti turistų mokesčiai, o jei esate keliavę užsienyje, greičiausiai jau esate tokį mokestį mokėję. Gali būti, kad niekada jo nepastebėjote, nes kartais jis būna įskaičiuotas į lėktuvo bilieto kainą arba sumą, kurią mokate viešbutyje.

Panaši rinkliava nėra naujiena ir Lietuvoje – ji įvesta visuose kurortuose, didžiuosiuose miestuose Vilniuje ir Kaune, kurortinėje teritorijoje Trakuose. Iš atvykstančių turistų surinktos lėšos dažniausiai skiriamos miestų reklamai ir infrastruktūrai gerinti, turizmo objektams išlaikyti ir gamtos ištekliams saugoti.

Daugelyje šalių toks mokestis renkamas jau daugybę metų, tad turistų tokia rinkliava nestebina. Svarbu paminėti, kad mokestis dažniausiai nėra didelis, jis nėra renkamas iš vaikų (dažniausiai iki 18 metų) ir ilgalaikės nuomos (mėnuo ir daugiau).

Šalys, kurios ketina įvesti turizmo mokestį

Latvija 2023 m. įves turizmo mokestį sostinės svečiams

Rygoje nuo 2023 metų sausio 1 dienos visose turistų apgyvendinimo įstaigose svečiai turės mokėti vieno euro mokestį už kiekvieną viešnagės naktį, daugiausia iki dešimties eurų, jei viešnagė truks ilgiau. Rygos savivaldybė anksčiau planavo mokestį įvesti nuo 2021 m., tačiau smarkiai sumažėjus turistų skaičiui per COVID-19 pandemiją jo įvedimas buvo atidėtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją