Moderniame amžiuje sveikatos turizmas tampa prioritetine turizmo sritimi – streso, skubėjimo ir įtampos išvarginti žmonės vis dažniau ieško, kaip atgauti jėgas ir stiprina savo sveikatą. Šį savaitgalį sveikatos stiprinimo idėjų bus galima pasisemti tarptautinėje turizmo parodoje „Adventur 2020”, skelbiama pranešime žiniasklaidai. Paroda „Litexpo” centre prasidės šį penktadienį.

Vienas svarbiausių parodos renginių profesionalams – sveikatos turizmui skirtas tradicinis „Adventur“ forumas, kuriame apie sveikatos turizmą – prioritetinę Lietuvos turizmo šaką kalbės Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerijos Turizmo politikos skyriaus vedėjas profesorius dr. Renaldas Čiužas, Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijų įstaigų asociacijos prezidentas Artūras Salda, pranešimus skaitys svečiai iš užsienio – vadybos konsultantas iš Vengrijos dr. Laszlo Puczko, Vokietijos sveikatinimo kelionių organizatoriaus „Fit Reisen Group“ vykdančioji direktorė Claudia Wagner, turizmo verslo rinkodaros profesionalė iš Suomijos dr. Raija Komppula.

Forumą „Sveikatos turizmas: prabanga ar būtinybė“ organizuoja kongresų ir parodų centras „Litexpo“, Klaipėdos universitetas, Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Nacionalinė sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija.

Vienas svarbiausių forumo svečių, pasaulyje gerai žinomas sveikatos turizmo organizatorius, propaguotojas ir vadybininkas iš Vengrijos dr. Laszlo Puczko teigia, kad reikėtų atskirti sveikatingumo turistus ir tuos, kurie sveikatinimo paslaugą įsigyja impulsyviai. Sveikatingumo centrų užduotis – suprasti ir savo svečius, ir savo išteklius, kuriuos jiems galėtų pasiūlyti.

„Neabejoju, kad kiekviena šalis, kiekviena kelionių kryptis gali atrasti išteklių, kuriuos būtų galima paversti į paslaugas, tačiau visiškai nereiškia, kad turėdami vieną sveikatingumo pasiūlymą, jūs tapsite sveikatingumo turizmo kryptimi“, – sako dr. Laszlo Puczko ir priduria nesantis pasaulinės tendencijos koncepcijos šalininkas, bet tvirtai tiki kultūrinėmis tendencijomis ir augančiu atvirumu viskam, kas daro žmones sveikesnius.

„Šis domėjimasis naujovėmis, atvirumas ir yra mūsų galimybės“, – teigia visame pasaulyje paskaitas apie sveikatos turizmą skaitantis dr. Laszlo Puczko.

Sveikatos turizmo temai, kurią šiais metais pasirinko tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2020” organizatoriai, išties atėjo laikas.

„Poreikis rūpintis sveikata yra gerokai išaugęs. Sveika gyvensena, gyvenimo kokybė – toks aiškiai išreikštas visuomenės siekis. Kaip rodo pasaulinės tendencijos, pastaruoju metu sveikatos turizmas yra viena iš sėkmingiausių turizmo rūšių“, – teigia Klaipėdos universiteto Rekreacijos ir turizmo katedros vedėja profesorė dr. Dalia Šaparnienė ir neabejoja, kad parodoje ir Sveikatos forume pasklidusios idėjos gali tapti reikšmingu žingsniu, permąstant strateginius šalies turizmo prioritetus.

Turizmo profesionalai įsitikinę, kad Lietuva turi potencialą aktyviau vystyti sveikatos turizmą. Druskininkai ir Birštonas – du balneologiniai kurortai, kuriuose trykšta natūralaus mineralinio vandens šaltiniai ir kasamas gydomasis durpinis purvas.

Europoje retai kur rasite tokį kurortą, kur mineralinis vanduo ir gydomasis purvas būtų kartu, – sako Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijų įstaigų asociacijos vykdančioji direktorė Lina Nosevič. – Lietuvos kurortuose gydoma daugybė ligų, mes turime renovuotas sanatorijas, reabilitacijos įstaigas ir SPA centrus, kuriuose modernios technologijos derinamos su senosiomis kurortologijos tradicijomis“.

Artūras Salda teigia, kad reabilitacijos paslaugomis Lietuvoje ypač domisi Vokietija ir kitos Europos Sąjungos šalys. „Kainos ir kokybės santykis pas mus – vienas geriausių Europoje“, – sako asociacijos vadovas ir priduria, kad sveikatos turistams yra svarbu žinoti, kad Lietuva – saugi šalis, o kurortinio gydymo, reabilitacijos ir sveikatos gerinimo programų tiekėjai turi ASPĮ licencijas, kurios užtikrina kokybę ir profesionalumą.

„Lietuvoje vis plačiau pradedame ne tik kalbėti, bet ir vystyti sveikatos turizmą, tačiau ne taip sparčiai, kaip būtų galima turint tokius gamtinius bei rekreacinius išteklius ir jų pritaikymo galimybes, – teigia profesorė dr. Dalia Šaparnienė. – Akivaizdu, kad sveikatos turizmą, kuris apima medicinos turizmą, sveikatingumo ir sveikatinimo turizmą, aktyviausiai pradėjo plėtoti verslas, tačiau tikėtina, kad palaipsniui keisis ir valstybės požiūris. Pozicionuodami gamtos grožį ir jos išteklius, galime parodyti ir stiprinti unikalias bei patrauklias sveikatos turizmo paslaugas.

Turizmo paroda ADVENTUR 2020 vyks sausio 24-26 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Kartu su „Litexpo“ ją organizuoja Lietuvos Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Turizmo politikos skyrius, nacionalinė Lietuvos turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“, Lietuvos turizmo asociacija, Lietuvos turizmo rūmai. „Adventur“ forumas 2020 „Sveikatos turizmas: prabanga ar būtinybė?“ vyks sausio 24 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)