Talino „Hidrolėktuvų uosto“ muziejuje lapkričio 15 d. atidaroma autentiška daiktų ekspozicija iš nuskendusio „Titaniko“ denio. Baltijos šalių gyventojai pirmą kartą istorijoje turės galimybę pasijusti legendinio laivo keleiviais.

150 daiktų iš „Titaniko“ denio

„Titaniko“ parodos sumanytojai intriguoja, kad parodoje kiekvienas lankytojas galės pasijusti tarsi atsidūręs garsiajame laive. Čia įrengtos 10 autentiškų kajučių, po kurias vaikštinėdami parodos lankytojai galės įvertinti laivo išskirtinumą ir prabangą.

Lankytojams bus pristatomi autentiški „Titaniko“ interjerai, pirmosios ir ekonominės klasės keleivių kasdienybę menantys daiktai. Siekiant perteikti tikrą „Titaniko“ nelaimės siaubą, lankytojai bus pakviesti pajusti stingdantį šaltį, kokį pajuto Šiaurės Atlanto vandenyne skęstantys keleiviai.

Atvykus į muziejų, kartu su bilietu bus įteikiama įlaipinimo kortelė – originali „Titaniko“ bilieto kopija. Kitoje jos pusėje rasite aprašytą vieno iš laivo keleivių istoriją: vardą, amžių, kajutės klasę, iš kur ir iki kur keliauta.

Parodos organizatoriai siekia tokiu būdu sutapatinti parodos lankytojus su tikraisiais prieš šimtmetį „Titaniku“ keliavusiais žmonėmis. Paskutiniame ekspozicijos kambaryje sužinosite, ar Jums pristatytas keleivis išgyveno ar žuvo tragedijos metu. Keleivio likimas bus nurodytas ant sienos kabančioje laivo deklaracijoje.

Parodos lankytojai turės galimybę apžiūrėti įgulos nariams ir laivo keleiviams priklausiusius daiktus: iš 4 km gylio ištrauktus porcelianinius indus, juvelyrinius dirbinius, metraščius, keleivių papuošalus, drabužius, interjero detales. Parodoje taip pat bus galima pamatyti ir maldaknygę, iš kurios, kaip spėjama, buvo meldžiamasi iki paskutinės laivo nugrimzdimo minutės.

Naujos pradžios ir vilties simbolis

„Titanikas“ – tai garsiausias transatlantinis laineris, pasaulinio susidomėjimo sulaukęs ne tik dėl laive įdiegtų modernių technologijų, bet ir tragiško likimo. Pirmąją ir paskutiniąją kelionę laivas plaukė Sautamptonas (Anglija) – Niujorkas (JAV) maršrutu.

Sakoma, kad juo vykę keleiviai svajojo apie geresnį gyvenimą už Atlanto ir puoselėjo viltis susitikti su emigravusiais šeimos nariais. Nors daugiau nei pusės jų likimas baigėsi tragiškai, „Titanikas“ tebelaikomas tikėjimo, pažangos, naujos pradžios ir vilties simboliu.

„Titaniką“ sumanyta statyti 1909 metais. „Titanikas“ nepretendavo pranokti kitų lainerių greičiu, didžiausios investicijos buvo skirtos prabangaus interjero įrengimui ir išskirtinį patogumą užtikrinančių moderniųjų technologijų diegimui.

„Titanike“ elektra buvo šildomos pirmosios klasės kajutės, įrengtas baseinas, sporto salė, pirtis. Dėl technologinio sprendimo laive įdiegti dvigubą dugną ir vandeniui nelaidžias sistemas, jis buvo pramintas neskęstančiu.

„Titaniko“ katastrofos naktį laivu plaukė daug turtingų Niujorko ir Londono šeimų. Laivo kapitonui Edvardui J. Smitui ši kelionė turėjo tapti paskutine, prieš išeinant į užtarnautą pensiją. Į Niujorką plaukiančiu laivu keliavo ir pora lietuvių, trys estai. Iš viso – kiek daugiau nei 2,2 tūkst. žmonių. Pakliūti į gelbėjimosi valtis laimė nusišypsojo vos trečdaliui jų...

Leistis į kelionę „Titaniku“ parodoje galėsite nuo lapkričio 15 iki kovo 31 d. „Hidrolėktuvų uosto“ muziejuje, Taline.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)