Kalėdinis šurmulys Algarvės regione prasideda jau lapkričio pabaigoje – nedidelės gatvės tampa blizgučių karalystėmis. Gruodžio viduryje visi Kalėdų seneliai skubėjo į Portą – čia buvo siekiama pasaulio rekordo, kai į vieną vietą susirenka daugiausia stebuklus dovanojantys seneliai. Į socialinę akciją, kurios metu surinktos lėšos buvo skirtos labdarai, susirinko apie 14 tūkst. Kalėdų senelių.

Portugalai labai laukia šv. Kalėdų ir Naujųjų metų: bene visos gatvės išpuoštos įvairiomis šventinėmis dekoracijomis, norom nenorom imi galvoti, kad kiekvienas regiono miestelis dalyvauja savotiškose varžybose: kas gražiau pasipuoš. Maža to, jau nuo lapkričio pabaigos rengiami įvairūs koncertai – tai lyg atsisveikinimas su besibaigiančių metų vargais ir negandomis.

Turistų pamėgtame Algarvės regione gruodį nėra daug, ramu – verda įprastas vietinių gyvenimas. Niekur neskubantys portugalai dieną prie nepaprasto skonio kavos ar visame pasaulyje garsėjančio portugališko vyno šnekučiuojasi jaukiose lauko kavinėse, o vakarais, atrodo, dalijasi šeimynine laime savo namuose. Sutemus gatvėse ir jaukiuose žuvies restoranuose vietinių sutiksi vos vieną kitą.

Net nepaprasto grožio paplūdimiai vilioja tik į Algarvę užklydusius turistus. Turizmo informacijos centrų darbuotojai sako: jeigu nori pajusti tikrą ramybės oazę, žiemą atskrisk į Portugaliją. Žinoma, turistai be galo laukiami ir vasarą, tačiau šis metas labiausiai tinka šurmulį ir linksmybes mėgstantiems poilsiautojams.

Šeimos restoranėliuose dažniausiai savaitgaliais rengiamos vietinių gyventojų bei įsimylėjėlių šventės. Fados muzikos stiliaus vakarėliuose, kurie labai populiarūs, dainuojama apie nelaimingą meilę, išdavystę, mirtį, neviltį ir pan. Net jeigu nesupranti portugališkai, šios dainos tikrai „griebs" už širdies. Gerai bent tiek, kad už lango šventinės nuotaikos, kitaip prisiklausius graudžių dainų galima ir apsiverkti.

Vykstant švęsti Kalėdų ar Naujųjų metų į Algarvę galima „nušauti du zuikius": portugalai rengia įspūdingas švenčių sutiktuves. Be to, vietoj speiguotos žiemos ir sniego Lietuvoje, Algarvėje gruodį termometras rodo apie 20 laipsnių šilumos. Ištvermingesni gali išsimaudyti Atlanto vandenyne, nors tokių – nėra daug. Gal todėl, kad šio krašto dar nėra atradę mūsų didieji kaimynai?

Įspūdingi vaizdai vandenyno pakrantėse – vienas iš stebuklų, viliojantis turistus į Portugaliją. Algarvės regione būtina nuvykti į labiausiai į Europos pietvakarius nutolusį tašką - šv. Vincento iškyšulį (Cabo de Sao Vincente). Kalėdinės nuotaikos čia gal ir nepajusite, tačiau dėl nepakartojamų vaizdų norėsis vėl sugrįžti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją