Elė Pranaitytė, anglų kalbos mokytoja

Pamažu, bet reguliariai

Didžiausios mano svajonės susijusios su kelionėmis. Būtent joms jau kuris laikas ir taupau. Kas sunkiausia? Tikriausiai apsispręsti, kur keliauti: juk traukia tiek gražių vietų, o galimybės – laiko ir finansinės – ribotos. Žinoma, visada sunku sutaupyti, ypač gyvenantiesiems nuo algos iki algos ir dirbantiesiems laisvai samdomais darbuotojais, kaip aš, kai negali planuoti pajamų.

Taupyti pradedu dar gerokai prieš kelionę. Žinodama kryptį pradedu rinkti visą reikiamą informaciją: kokios nakvynės, maitinimo, lankytinų vietų bilietų kainos. Sunkiausia numatyti, kiek kainuos pietūs restorane ar jogurtas prekybos centre. Todėl svarbu tam atidėti papildomai pinigų. Atlikusi visus „namų darbus“ susidarau biudžetą ir apskaičiuoju, kiek laiko reikės taupyti norint surinkti reikiamą sumą. Tada ją padalinu iš tiek savaičių, kiek liko laiko iki kelionės. Sužinojusi, kiek kas savaitę turiu atidėti, banke atsidarau taupomąjį indėlį ir stengiuosi vos gavusi atlyginimą iš karto pervesti pinigus.

Tolimesnei, brangesnei kelionei kartais tenka taupyti ir visus metus. Štai kad ir šiųmetinei kelionei į Prancūziją, Provansą. Iš viso reikėjo surinkti apie 3000 Lt. Juk ne kiekvienas gali tokią sumą iš karto padėti ant stalo. Taigi kas savaitę atsidėdavau po 60 litų. Sunkiausia taupyti per šildymo sezoną. Todėl jeigu tik įmanoma, už šildymą mokėti galima pradėti dar vasarą.

Esu pastebėjusi, kad nemažai žmonių kelionių neplanuoja iš anksto ir reguliariai joms netaupo. Paprastai jie tikisi pasinaudoti paskutinės minutės pasiūlymu. Tačiau svarbu atsiminti, jog tokios kelionės ne visada būna pigios. Dažnai pasitaiko papildomų sąlygų, reikia primokėti.
Pavėlavusiesiems taupyti galėčiau patarti: keliauti galima ir Lietuvoje arba aplankyti kaimynus latvius, lenkus. Juk neišdildomų įspūdžių padovanoja ne egzotinės šalys, o gerai suplanuota kelionė.

E. Pranaitytės taupumo pamokos kiekvienai dienai

1. Parduokite nereikalingus daiktus ir neskaitomas knygas. Už knygą galite gauti nuo keleto iki keliolikos litų. Patirsite ne tik finansinės naudos, bet ir apvalysite namus nuo nereikalingų ir vietą užimančių daiktų.

2. Atsisakę kabelinės televizijos sutaupysite 25–29 Lt per mėnesį, apie 300 Lt per metus. Vienus metus mačiau tik du kanalus. Turiu prisipažinti, kad gyvenimas be „Travel Channel“ ir „National Geographic“ iš pradžių buvo sunkus, bet paskui pripratau. Laidas, serialus ir filmus galima pažiūrėti internete.

3. Banke atsidarykite taupomąjį indėlį kelionei. Perveskite 70 Lt per savaitę ir per metus sutaupysite 3640 Lt. Be to, gausite nedideles palūkanas už santaupas. Pradėję planuoti kelionę iš anksto galite pasinaudoti geriausiais pasiūlymais ir išankstinio pirkimo nuolaidomis.

4. Nevalgykite pietų kavinėse. Dienos pietūs kainuoja apie 15 Lt. Tokia suma yra kiek didesnė negu dienos norma siekiant sutaupyti 3640 Lt kelionei. Pietus atsineškite iš namų arba grįžkite pietauti namo. Palyginkite: dienos sriuba kavinėje netoli mano darbo kainuoja 4,50 Lt. Už indelį sriubos parduotuvėje sumoku panašiai, bet jo užtenka 4–5 porcijoms.

5. Turėkite atskirą dėžutę baltiems centams. Jų visada piniginėje susikaupia gana daug. Kai dėžutė bus pilna, išsikeiskite monetas į stambesnes kupiūras ir papildykite indėlį. Bankai dabar ima mokestį už monetų įskaičiavimą net ir į savo sąskaitas, todėl geriausia naudotis savitarnos bankomatais. Centus pasikeisti į banknotus reikėtų Lietuvos banke, nes jis neima komisinio mokesčio.

6. Peržiūrėkite savo mobiliojo ryšio sąskaitą. Palyginkite kitus tos pačios įmonės mokėjimo planus ir konkurentų pasiūlymus. Ar tikrai naudojatės pigiausiu planu?

7. Tas pats patarimas ir dėl interneto mokėjimo plano. Ar žinote, kad galite sustabdyti savo interneto planą tam tikram laikui ir nemokėti už paslaugas? Tai verta turėti galvoje, kai išvažiuojate ilgesniam laikui. Jei interneto jums prireikia itin retai, galite jo atsisakyti ir naudotis nemokamai viešosiose bibliotekose.

8. Pasvarstykite, ar iš tiesų jums reikalingas automobilis. Įvertinkite kuro, nusidėvėjimo, priežiūros, stovėjimo mokesčių, draudimo, serviso sąnaudas... Apskaičiuokite, ar ne pigiau būtų kasdien važiuoti visuomeniniu transportu, dviračiu arba daugiau vaikščioti pėsčiomis.

Justina Mateikaitė, VšĮ „Jaunimo kelionės“ vadovė

Mėgautis kelione, o ne patogumais

Man nėra svarbu viešbutis ar skrydžio patogumas. Keliauju pamatyti šalies, ją užuosti, pačiupinėti. Tam įtakos viešbutis tikrai neturi. Galiu laukti oro uoste, kad ir pusę paros, jei tai padeda sutaupyti. Kai esi jaunas ir neturi daug pinigų, privalai rinktis: arba iš viso nekeliauji, arba keliauji nepatogiai, bet pigiai. Visada keliones planuoju pati, tai man yra pats didžiausias malonumas. Be to, taip sutaupau nemažai pinigų, nes turizmo agentūros nusiriekia savąjį kąsnį nuo sumos, kai mokama už visą, nuo A iki Z suplanuotą kelionę.

Labiausiai prisimenu kelionę į Indiją, nes būtent jai daugiausia ruošėmės. Visa kelionė man kainavo apie 1500 Lt. Patys užsisakėme traukinio bilietus, viešbučius, vairuotoją. Be to, gavome labai pigius bilietus – po 680 Lt į abi puses. Tiesa, juos pirkome prieš daugiau negu pusę metų. Jei norite keliauti kur nors toliau, ne į Europą, bilietų pradėkite ieškoti gerokai anksčiau. Taigi trys nuostabios kelionės savaitės tikrai nekainavo daug, o Indijoje buvo galima pavalgyti už kelias rupijas.

Esu įsitikinusi, kad įmanoma keliauti ir dar pigiau! Patarimas taupantiesiems – jei norite išvykti kur nors tolėliau, rinkitės Azijos šalis: Indiją, Tailandą, Vietnamą, Malaiziją, Filipinus ir kt. Svarbu rasti pigų skrydį, o nuvykus ten maistas, nakvynės kainuoja nedaug.

Ką atsakyčiau manantiesiems, kad kelionės – tik pinigų švaistymas? Iš tiesų sunku patikėti, jog yra žmonių, kurie taip mano. Keliaujantis žmogus stiprėja ir tobulėja. Tik keliaudamas pradedi pažinti save, pasidarai atviresnis ne tik sau, bet ir pasauliui. Juk kaip kažkas pasakė: kelionės – vienintelis dalykas, kurį pirkdamas praturtėji. Rodos, tokie šv. Augustino žodžiai: „Pasaulis yra knyga ir tie, kurie nekeliauja, teskaito vieną jos puslapį.“

J. Mateikaitės patarimas: būk kūrybingas

Remdamasi asmenine patartimi, galiu drąsiai sakyti, kad kelionėms daug pinigų nereikia. Kelionė prasideda mūsų galvoje! Nuo pasiryžimo apkeliauti vieną ar kitą šalį, o gal ir visą pasaulį, nesvarbu, ar turi pinigų, ar ne. Gali keliauti medžiodamas pigių avialinijų skrydžius, iš taško A į tašką B vykti autostopu, gyventi ne viešbučiuose, o apsistoti jaunimo nakvynės namuose ar pas gyventojus.

Kiekvienoje šalyje yra žmonių, į savo namus priimančių keliautojus. Namų šeimininkai pavalgydina ir dar aprodo ne turistų lankomas, o vietinių mėgstamas vietas! Tereikia užsiregistruoti interneto puslapyje (jų yra keletas), susikurti profilį, aprašyti savo pomėgius, lankytas ir planuojamas aplankyti šalis ir t. t. Smagu ne tik pas ką nors apsistoti svetur, bet ir kokiam Australijos piliečiui aprodyti Lietuvą, pagaminti vakarienę ir pakloti lovą savo namuose!

Giedrė Simanonienė, banko „Nordea Bank Lietuva“ privačios bankininkystės vyresnioji asmeninė bankininkė

Keliauti pagal galimybes

Jeigu numatoma brangi kelionė, kurios kaina viršija vieno mėnesio šeimos pajamas, verta taupyti iš anksto. Nuo ko pradėti? Pirmiausia nuo realybės suvokimo, t. y. leiskite sau tiek, kad kelionės įspūdžių netemdytų rūpestis dėl šeimos biudžete atsiradusių „skylių“. Planuodami atostogas reguliariai atidėkite dalį lėšų. Matematika paprasta: planuojamą išleisti sumą padalinkite iš tiek mėnesių, kiek planuojate taupyti, o gavę atlyginimą numatytą sumą perveskite į tam tikslui specialiai atidarytą sąskaitą. Jei elgsitės finansiškai drausmingai ir nenukrypsite nuo iš anksto sudaryto plano, atėjus kelionės laikui, turėsite visą reikiamą sumą ir laiką leisite be rūpesčių.

Jei planuotos sumos sukaupti nepavyktų, trūkstamų lėšų skolintis nereikėtų: iš naujo įvertinkite savo galimybes ir rinkitės pigesnį pasiūlymą. Išmintingai pasielgę atostogomis džiaugsitės nė kiek ne mažiau, o skolos nespaus piniginės.

Nemažai metų dirbu su dideles pajamas gaunančiais klientais ir nesu sutikusi nė vieno, kuris skolintųsi atostogoms. Ir tai nestebina, juk šie žmonės ir yra turtingi pirmiausia todėl, kad racionaliai valdo finansus, o kiekvienas išlaidas ypač kruopščiai pasveria.

Taupios kelionės atmintinė

Į egzotišką šalį galima nukeliauti nepabūgus rizikuoti: nuvykite į didelį oro uostą, pavyzdžiui, Frankfurto, kuriame dirba daugybė kelionių agentūrų, ir susižvejokite paskutinės minutės pasiūlymą su 80 proc. ir didesne nuolaida. Nors gali tekti oro uoste praleisti ne tik kelias valandas, bet ir paras, patikėkite, jūs ten lauksite ne vieni!

Rezervuodami kambarį pasidomėkite ir kainomis dieną prieš ar po jūsų numatytos dienos. Pasistenkite derintis prie pigių skrydžių datų, o ne atvirkščiai. Prisiminkite, kad didmiestyje nakvynė kainuoja brangiau negu priemiestyje ar gretimame miestelyje. Tą patį galima pasakyti ir apie restoranus. Norėdami neišlaidauti, pasidomėkite, kur maitinasi vietiniai.

Keliauti su kompanija – pigiau. Su daugiau bendrakelionių pasidalytos išlaidos smarkiai sumažėja. Be to, daugelyje lankytinų vietų taikomos nuolaidos grupėms ir šeimoms. Jei kompanija didesnė, patartina išsinuomoti nebrangų butą – gyventi jame bus pigiau nei po vieną ar du viešbučio kambariuose.

Jei su šalimi norėsite susipažinti važinėdami automobiliu, rinkitės kuo ekonomiškesnį ir nereikalaujantį brangaus draudimo.

Kai kurias šalis turistai užplūsta esant ten geriausiam orui. Tačiau ir ne sezono metu daugelyje vietų klimatas yra palankus atostogoms, o kainos – gerokai žemesnės.