Vėsokas Vasario 2-osios rytas. Nepaisant kiek subjurusio oro, kaip ir praėjusią dieną, susiruošiame į turkiškąją Kipro pusę. Tik šį kartą vietoj šiaurės suksime į rytus, kur yra įsikūręs Famagusta (turk. Magusa) miestas.

Keliauk į Kiprą su Perpasaulį.lt! Pigių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Kuo ši vietovė patraukė mūsų dėmesį? Tai yra šalies pasidalijimo į graigišką ir turkišką dalis simbolis. Įvedus į „Google“ paiešką žodį „Famagusta“ iš karto išmeta galerijas su pavadinimais „Ghost Town“ (Vaiduoklių miestas), „Abandoned“ (Apleistas) ir panašiai.
Studentiškos kelionės akimirkos

Kelionė į abu galus žmogui kainuoja tik 15 turkiškų lirų (apie 17,3 Lt). Per valandą laiko jau būname vietoje. Mus iš karto pasitinka žvarbus vėjas, o, einant link jūros, jis dar labiau sustiprėja. Gatvėse – nė gyvos dvasios.

Pirmas vaizdas, kurį išvydome išlipus iš sovietmetį menančio tarpmiestinio autobusiuko, buvo dar viduramžiais venecijiečių statytos gynybinės miesto sienos.
Štai tokie vaizdai mums atsivėrė

Jų aukštis siekia apie 18-19 metrų. Vienas iš svarbiausių šios dienos tikslų buvo aplankyti gotikos stiliaus Šventojo Nikolajaus katedrą – pagrindinę viduramžių šventyklą rytinėje Kipro pakrantėje.

Po apgulties turkai ją pavertė mečete. Įdomus derinys – iš išorės atrodo lyg tai būtų krikščionių maldos namai, bet viduje galioja musulmonų taisyklės, o ir visos freskos, krucifiksai ar vitražai buvo sunaikinti arba pakeisti. Taip pat, norint įžengti į šią katedrą, reikia prieš tai nusiauti batus.

Netrukus mūsų keliai patraukia į dar keistesnę miesto dalį – Varošą. Ją saugo gausios Turkijos kariuomenės pajėgos ir ne viena eilė spygliuotos vielos. Kiekvieną mūsų žingsnį akylai iš savo budelių stebi ginkluoti kareiviai, o už draudžiamų vietų fotografavimą gavau ne vieną įspėjimą.

Studentiškos kelionės akimirkos
Skirtingai nuo kitų teritorijų, kur įsikūrė Turkijos kipriečiai, Varošoje nei turistų, nei vietinių žmonių nėra. Tik – dislokuota karinė technika ir tvarką prižiūrintys kariškiai. Skelbiama, jog Šiaurės Kipro Turkų Respubliką iš viso gina 36 tūkst. Turkijos karių, taip pat 4,5 tūkst. Turkų Kipro karių.
Kareivis žiūri į mus
Žvarbus ir vėjuotas oras puikiai leidžia įsijausti į siaubo filmus primenančią atmosferą. Laikas šios vietovės beveik nepalietė – čia pilna apgriuvusių, kulkomis suvarpytų pastatų. Evakuoti graikai vieną dieną tikėjosi sugrįžti į savo namus, bet tai neįvyko.
Dislokuota kariuomene
Sunku suvokti, jog kažkada tai buvo didžiausias Kipro kurortas, veikė apie 70 viešbučių, pležai buvo pilni žmonių, o dabar tiesiog spygliuotomis vielomis aptverta draudžiama zona. Famagusta patenka į dešimt labiausiai apleistų pasaulio miestų sąrašą (šaltinis: oddee.com/item_96462.aspx).
Studentiškos kelionės akimirkos
Štai tokie vaizdai mums atsivėrė
Pietauti nusprendėme mažoje vietinėje užeigoje ir pirmą kartą šioje kelionėje užsisakėme žuvies. Už keptą menkę paklojome viso labo 10 lirų (apie 11,5 Lt). Per ketvirtą kelionės dieną iš viso išleidome apie 35 liras (apie 40 Lt).
Uždrausta zona

Keliautojau! Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime universalųjį Londono „TOP 10“ vadovą!