Ukrainoje dabar nesaugu. Ten vyksta karas. Pats tikriausias karas, kuriame Rusijos kariuomenė užpuolė visą Ukrainos tautą. Čia nebeliko miestų ar kaimų, kur galėtum jaustis visiškai saugus, todėl tūkstančiai ukrainiečių palieka savo namus ir bėga, ieškoti saugesnio prieglobsčio.

Ukrainos valdžia paskelbė visuotinę mobilizaciją ir paprašė visų, kas gali, jungtis prie šalies gynybinių pajėgų ir padėti kovoti už savo šalį.

Iš užpultos šalies šiuo metu negali išvykti vyrai nuo 18 iki 55 metų amžiaus. Pro pasienio postus išleidžiamos tik moterys, vaikai, senjorai ir užsieniečiai.

„Tai, ką dabar matote Lenkijos pusėje – galima pavadinti visiška ramybe. Tuo tarpu už sienos, Ukrainoje – sumaištis, dešimtis kilometrų besidriekianti eilė automobilių, autobusų, o taip pat pėsčiųjų, žmonių, savomis kojomis bėgančių nuo karo“, – laidoje pasakoja O. Gasanovas.

Ilgos eilės susidaro todėl, kad abejose pasienio pusėse pareigūnai atidžiai tikrina kiekvieno einančio per sieną dokumentus. Reikia nepamiršti, kad kartu su ukrainiečiais iš ten bėga ir kitų tautų žmonės. Užsieniečiai studentai, studijavę Ukrainoje, įvairių profesijų atstovai dirbę toje šalyje. O taip pat ir karo pabėgėliai iš įvairių šalių, tokių kaip Sirija ar Afganistanas. Ukraina buvo tapusi naujais jų namais, bet dabar jiems dar kartą reikia bėgti saugant savo gyvybes.

„Pasienyje sutiktos moterys Ukrainoje paliko savo vyrus, brolius ir tėvus. Tai reiškia – milijonus atskirtų šeimų. Jie liko ginti savo šalies tiek, kiek reikės. Kada vėl galės vieni kitus pamatyti – niekas nežino“, – pasakoja žurnalistas ir užkalbina jauną moterį.

– Nastia, kada jūs čia atvykote?
– Šiandien, atėjome pėsčiomis. Nuo Lvovo mus atvežė iki kažkokio miestelio ir nuo jo 30 kilometrų ėjome. Toliau planas lėktuvu skristi į Egiptą. Mano vyras yra egiptietis. Mes ten gyvensime.
– Kaip jūs dabar jaučiatės?
– Labai baisu, mes nesitikėjome, kad tai nutiks. Man anksčiau sakė, kad reikia važiuoti, reikia išvykti. Bet aš nenorėjau.
– Netikėjote?
– Ne. Ryte, kai atsikėlėme mums visiems buvo šokas.

Kiekvieną pasienį kirtusią šeimą lydi dramatiškos istorijos, kaip išgirdus sprogimus teko viską palikti ir bėgti. Judėti per Ukrainą šiuo metu yra ypatingai sudėtinga, nuo pirmos karo dienos nusidriekė ilgos eilės automobilių. Judėjimas vyksta itin lėtai, tačiau apsisukti ir rinktis greitesnio kelio negali – tokio tiesiog nėra.

Nadia ir trys jos vaikai iš Ukrainos bėgo be jokio plano. Staigiai apsirengė ir sėdo į automobilį. Bėgo iš šalies, nors tai daryti buvo labai sudėtinga, o taip pat ir pavojinga. Praėjus trims dienoms Nadia su vaikais pagaliau kirto Lenkijos pasienį. Moteris visą tą laiką nemiegojo, vairavo, budėjo automobilių kamščiuose, kovojo už vietas milžiniškose eilėse sienos link.

„Labiausiai noriu atsigulti ir pailsėti, mes visiškai neturiu jėgų. Esu labai labai pavargusi“, – pasiguodė moteris. Kol kas ji planuoja apsistoti Lenkijoje, draugų išnuomotame bute. Bet dabar jai svarbiausia, kad po trijų savaičių sėkmingai pagimdytų savo ketvirtąjį vaiką. Ji aštuntą mėnesį nėščia. Tikriausiai tai įvyks Lenkijoje, be vyro.

Čia Medykos poste ne tik tie, kurie bėga nuo karo. Bet ir tie, kurie skubiai grįžta į Ukrainą, gintis nuo Rusijos kariuomenės. Ukrainiečiai emigrantai meta darbus, mokslus vakarų Europos šalyse ir negalvodami apie pasekmes vyksta kariauti. Dėl uždarytos oro erdvės jie negali keliauti tiesiai į savo šalį, todėl atvyksta į Lenkiją ir iš čia kerta sieną.

Tai vienas iš daugybės žurnalisto sutiktų vyrų, pasiruošusių ginti Ukrainą – Vitalijus. Jam tik dvidešimt vieneri, jis gyveno Italijoje, bet dabar skubiai grįžta į gimtąjį miestą.

Taip pat Medykoje prie sienos nuolat budi daug vyrų. Tai ukrainiečiai dirbantys užsienio šalyse, jie atvyko pasitikti savo šeimų, susitikti ir apsikabinti. Daug kas, apkabinęs šeimos narius, atsisveikina ir kerta sieną į Ukrainos pusę. Jie jungiasi prie Ukrainos gynėjų.

Prie Ukrainos sienos nuolat atvyksta ir automobiliai iš Lietuvos. Tai neabejingi mūsų šalies žmonės, norintys suteikti pagalbą. Vieni atveža maisto produktų, kiti drabužių ar kitokių daiktų. Kiti tautiečiai ieško tų ukrainiečių, kurie nori vykti į Lietuvą, ir nemokamai juos veža.

Visą specialią laidą apie nuo karo bėgančius ukrainiečius žiūrėkite šį šeštadienį 18 val. per Delfi TV ir portale Delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės