Slidinėjant kalnuose daugelis traumų yra patiriamos susidūrimų su kitais slidininkais ar snieglentininkais metu. Tarp jų – rimti galvos smegenų sukrėtimai, kaukolės, šonkaulių, raktikaulio, žastikaulio, dilbio, dubens, kojų kaulų lūžiai. Draudikų sukaupta informacija rodo, kad susižeidus kalnuose gali prireikti ir chirurgų pagalbos, kuomet reikalinga skubi operacija dėl sudėtingų kaulų lūžių ar nutrauktų raiščių, sakoma pranešime spaudai.

Dėl sunkaus susisiekimo gali reikėti sraigtasparnio

Sunkių sužalojimų gydymas slidinėjimo kurortuose yra labai brangus. Patyrus kaulo lūžį ar kitą traumą išlaidos gali viršyti ir 10 tūkst. eurų, nes ypač dažnai dėl sunkaus susisiekimo kalnuose, susižeidę slidininkai iki gydymo įstaigos gabenami oro transportu. Todėl rekomenduojama kelionei pasiruošti iš anksto ir ne tik numatyti visas galimas kelionės rizikas, bet ir stengtis jų išvengti.

„Daugiausiai susimokėti už gydymą patyrus traumą slidinėjant tektų Austrijoje, Slovakijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje. Dėl sužalojimų slidinėjant patiriamos didžiausios žalos, nes dažniausiai nelaimės atveju yra reikalingas sraigtasparnis, norint kuo skubiau nugabenti nukentėjusį sporto mėgėją iki ligoninės. Vien tik pastarosios transporto priemonės nuomos kaina svyruoja nuo 3 tūkst. iki 12 tūkst. eurų. Gydymo kaina taip pat priklauso nuo traumos sudėtingumo“, – sako Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas.

M. Balinskas prisiminė vieną neseniai įvykusią ir daug gydymo išlaidų pareikalavusią slidininko nesėkmę, kuomet Austrijos kalnuose slidinėjęs sporto entuziastas patyrė smegenų sukrėtimą. Tuomet keliautojas buvo sraigtasparniu transportuotas iš kalnų į ligoninę. Draudimo įmonė jam išmokėjo beveik 6 tūkst. eurų.

Pagrindiniai patarimai, kaip slidinėti saugiai:

Slidinėjimo sezonui reikėtų ruoštis visus metus – reguliariai lankytis sporto salėse, baseinuose;

Prieš kiekvienos dienos slidinėjimą padaryti 10–15 min. apšilimą;

Pirmąsias dienas rekomenduojama skirti ramiam slidinėjimui;

Slidinėjimo greitį reikėtų rinktis atsižvelgiant į savo patirtį ir oro sąlygas;

Reikėtų tinkamai įvertinti savo jėgas ir slidinėjimo trasą pasirinkti pagal gebėjimus;

Slidinėjant būtina išlikti budriems – laikytis saugaus atstumo, vengti pavojingų situacijų;

Krentant rekomenduojama susiriesti į kamuoliuką arba griūti ant šono;

Leidžiantis ar kylant į kalną pėsčiomis, būtina eiti trasos pakraščiu tam, kad būtų išvengta susidūrimų su kitais slidininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)