1. Ledyno nacionalinis parkas

Dešimtas pagal lankomumą JAV nacionalinis parkas per metus sulaukia 2,3 milijono lankytojų. Parkas, kuriame kažkada buvo pusantro šimto ledynų, šiuo metu turi vos 25 ledo kepures. Kai kuriais moksliniais vertinimais, parkas savo stambių ledynų gali netekti iki 2030 metų ar dar anksčiau.

2. Didysis barjerinis rifas

Didysis barjerinis rifas įsikūręs prie rytinės Australijos pakrantės ir užima 344 kvadratinius kilometrus. Narų dievinamas rifas dėl vandens užterštumo, padidėjusios vandenyno temperatūros, nelegalios žvejybos ir kitų veiksnių netrukus gali katastrofiškai pasikeisti. Mokslininkai mano, kad per artimiausius du dešimtmečius Didžiajam barjeriniam rifui bus padaryta nepataisoma žala.
Šio atogrąžų rojaus pagrindinė problema – lėtas, tačiau stabilus grimzdimas po vandeniu. Paplūdimių erozija, koralų rifų nykimas ir vandenyno plėtimasis salų sąskaita per artimiausius 50-100 metų Seišelių salas gali paversti visiškai negyvenamomis.

4. Maldyvų salos

Maldyvai – žemiausiai pasaulyje esanti šalis. 80 procentų salyno sausumos yra vos vieno metro virš jūros lygio aukštyje. Jeigu vandenyno lygis ir toliau kils, bangos Maldyvų salas praryti gali per mažiau nei šimtą metų.
Saloje įsikūrusi valstybė Magdgaskaras – viena išskirtiniausių vietų mūsų planetoje. Daugelis Madagaskare gyvenančių gyvūnų ir augalų rūšių – endemiškos. Nekontroliuojama žvejyba ir miškų deginimas, taip pat ir medžioklė daugumos vietos floros ir faunos rūšių egzistavimą paverčia neįmanomu.

6. Venecija

Kanalų, gondolų ir šimtų tiltų miestas Venecija garsėja savo vandens keliais. Deja, būtent vanduo gali sugriauti šį istorinį miestą. Venecija po vandeniu grimzta jau ne vieną šimtmetį, tačiau dabar šis procesas pagreitėjo penkis kartus.

7. Antarktida

Klimato kaitos padariniai akivaizdžiai matomi Pietų ašigalyje, ypač Antarktidos pusiasalio vakarinėje dalyje. Žinoma, artimiausioje ateityje Antarktida neišnyks, tačiau globalinio atšilimo padariniai jau akivaizdžiai matomi.

8. Alpės

Alpių ledynai traukiasi, o temperatūra kalnuose kyla gąsdinančiai greitai. Alpės yra žemiau už daugumą kitų kalnų, todėl šių slidinėtojų pamėgtų kalnų ateitis kelia nerimą.

9. Negyvoji jūra

Negyvoji jūra yra ant išnykimo ribos. Vandens lygis ežere, kuris, kaip teigiama, pasižymi gydomosiomis savybėmis, per metus nukrenta apie 0,9 metro. Greito Negyvosios jūros sekimo priežastis – vandens resursų nepakankamumas Jordano upėje, kuri yra pagrindinis vandens šaltinis Izraeliui, Jordanijai ir Palestinai. Šiuo metu Negyvoji jūra yra netekusi trečdalio savo vandens.

10. Tadžmahalas

Visame pasaulyje puikiai žinomas mauzoliejus buvo pastatytas daugiau nei prieš 350 metų, tačiau augant pramonei ir gyventojų skaičiui išaugęs užterštumo lygis jau kelia grėsmę pastato išoriniam vaizdui. Daugelis specialistų mano, kad Tadžmahalą plačiajai visuomenei vertėtų uždaryti.
Tadžmahalas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)