Tačiau pirmasis, pakankamai tikslus šių imtynių aprašymas sutinkamas raštuose, kuriems jau beveik 800 metų.

Iš pakalnių į sales

Islandiją dažnai glosto šiaurės vėjai, vakarai nėra itin šilti. Gyventojai storai rengdavosi, o sužvarbus „eidavo“ imtynių. Būtent tokios atšiaurios sąlygos padarė glimą išskirtine.

Paprastai imtynės vykdavo kalnų papėdėse, užuovėjose, jas vadindavo „Glimuholl“ – „glima salės“. Dabar imtynės vyksta jau tikrose salėse, o vietoj storų rūbų, už kurių buvo itin patogu pagriebti, naudojami specialūs odiniai diržai.

Pagrindinis diržas juosiamas per liemenį, papildomi dirželiai siekia šlaunis. Jie vertikaliai sujungti su pagrindiniu diržu. Už diržo patogu pagriebti, šoniniai dirželiai primena kadaise nešiotus ginklus - kardus ar durklus.

Imtynininkai dešine ranka suima vienas kito diržą ties liemeniu, o kaire – dirželį ties šlaunimi. Vyrai mažais žingsneliais pradeda suktis į dešinę pusę. Pagrindinis tikslas - pargriauti priešininką, tam yra net 50 būdų. Jei abu žaidėjai vienu metu neišlaiko pusiausvyros skelbiamas „broliškas kritimas“ ir taškas nesuteikiamas nei vienam. Žaidžiami trys raundai.

Iš salių Islandijoje - į sales Šiauliuose

Glima – Islandijos nacionalinės imtynės. Iš kitų imtynių rūšių jos išsiskiria, nes priešininkai visad turi išlikt vertikalioje pozicijoje, jie susikabinę sukasi ratu – taigi turi vienodas sąlygas ir gintis ir pulti, negalima kristi ant žaidėjo – tai nesportiška, priešininkai turi žiūrėti vienas kitam per petį ir pasikliauti intuicija.

Islandų delegacija, atvyksiantį į žaidynes „Šiauliai 2012“ atsiveš glima imtininkų, taip pat pažadėjo išmokyti kelių imtynių gudrybių visus norinčius.

TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynėse, kurios vyks liepos 5-11 dienomis visame Šiaulių regione, ketina dalyvauti neprofesionalūs sportininkai iš 56 pasaulio šalių. Žaidynių programoje numatyti 50 pasaulio šalių nacionaliniai pasirodymai, vyks 41 sporto renginys, trys sporto čempionatai. Gausi kultūros programa, kurioje – 23 renginiai.

TAFISA sportas visiems žaidynės vyksta kas ketverius metus. Dėl teisės surengti pasaulinę sporto entuziastų šventę Šiauliai konkuravo su tokiais miestais, kaip Kvala Lumpūru (Malaizija) bei San Paulu (Brazilija). TAFISA – Tarptautinė sporto visiems asociacija (The Association For International Sport for All) buvo įkurta 1991 metais Bordo (Prancūzija). Jos sudėtyje yra per 180 narių, remiančių ir prijaučiančių sporto visiems judėjimui ir idėjoms, iš 120 šalių: Europos, Azijos, Amerikos, Afrikos ir Okeanijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją