Centro direktorė atskleidžia, kad pojūčių turizmas yra unikali, jos žiniomis, iki šiol niekur pasaulyje nevykdyta edukacija: „Pojūčių turizmas „NeRegĖjimo galia“ – tai regintiems žmonėms skirtas pasivaikščiojimas su gidu neregiu skirtingomis miesto erdvėmis. Šios pojūčių ekskursijos metu regintieji dėvi tamsintus akinius ir, naudodamiesi baltąja neregio lazdele, keliauja skirtingomis miesto erdvėmis.“

Pasivaikščiojimas leidžia visomis juslėmis, išskyrus regą, pažinti miestą ir supančią aplinką, tuo pačiu suteikia galimybę pažinti neregį betarpiškai su juo bendraujant.

Paklausta, ar tokios neįprastos edukacinės-pojūčių ekskursijos su nereginčiu gidu yra populiarios, J. Kručkauskaitė atsako, kad norinčių jose dalyvauti ir patirti kažką naujo, išeiti iš komforto zonos tikrai netrūksta. „Žmonės nori suprasti, ką jaučia, kaip orientuojasi aplinkoje ir kaip gyvena neregiai. Žinoma, ieško ir kiek ekstremalių, dar neišmėgintų patirčių. Ekskursijos atradimais klientai dalijasi su draugais ir artimaisiais, tad rekomendacijos prisideda prie pojūčių turizmo populiarumo“, – džiaugiasi J. Kručkauskaitė.

Ji pasakoja, kad pasivaikščiojimas su nereginčiu gidu vyksta keliose skirtingose Kauno miesto erdvėse, kad regintiems dalyviams keliaujant maršrutu „įsijungtų“ vis kiti pojūčiai ir miesto vaizdiniai. Potyrių kelionę vainikuoja apsilankymas kavinėje – tamsoje kartu išgertas arbatos puodelis atveria kelią į bendrystę tarp neregio ir reginčiojo“, – vardija pašnekovė.

Ekskursija su nereginčiu gidu – ne tik pramoga regintiems žmonėms ir galimybė susipažinti su regos negalią turinčių žmonių gyvenimu, bet būdas neregiams plačiau įsitraukti į visuomeninį gyvenimą.

LASS pietvakarių centro direktorė J. Kručkauskaitė pabrėžia, neregiams vis dar sudėtinga jaustis lygiaverčiais visuomenės nariais. Anot jos, pojūčių turizmo paslauga leidžia neregiams save realizuoti.

„Pojūčių turizmas leidžia regintiesiems pažinti neregio pasaulį, vertinti neregį pagal jo gebėjimus ir poreikius, o ne pagal išankstines nuostatas“, – sako J. Kručkauskaitė ir primena, kad daugiau apie patentuotą pojūčių turizmo programą su nereginčiu gidu ir turizmą, kaip priemonę socialinės atskirties mažinimui ir integracijai, bus galima sužinoti didžiausioje laisvalaikio ir turizmo parodos „Atostogos Lietuvoje“ konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją