Kas Singapūre nepasikeitė, tai – griežtos taisyklės, už kurių nesilaikymą skaudžiai baudžiami ne tik vietiniai, bet ir turistai, rašoma pranešime žiniasklaidai. Išimčių čia nėra. Keliautojas sako, kad ribojimai kartais savotiškai vilioja dar labiau iš arčiau savo akimis pamatyti tokias vietas.

Taigi, su jau planuojančiais ar dar tik svajojančiais aplankyti Singapūrą, R. Širvinskas dalijasi praktiniais patarimais: kiek laiko reikia skirti, už kiek ir kur apsistoti, kokį maistą rinktis, ko geriau nedaryti, kad netektų papurtyti kišenės, ką aplankyti verta labiausiai, o kam negaišti laiko.

– Rimvydai, koks Singapūras pasitiko šiandien?

– Pasitiko kaip visada nuostabiai, tik šį kartą išsiskyrė tuo, kad nebuvo spūsčių, kamščių, daug turistų. Po garsų visame pasaulyje Singapūro viešbutį „Marina Bay Sands“ vaikščiojome trise, kai prieš pandemiją reikėdavo atstovėti ilgiausią eilę arba rezervuoti laiką iš anksto, kad ten išvis patektum. Aišku, tai ilgai netruks ir linkiu miestui kuo greičiau atsigauti, bet ką pastebėjau, kad rojus yra lankytis tose vietose, kurios neseniai atvėrusios sienas po ilgo užsidarymo. Šiandien čia labai daug gerų nuolaidų, pradedant viešbučiais, baigiant įėjimais į lankytinas vietas, kuriuos patarčiau užsisakyti internetu, ką ir pats praktikavau. Naudodamasis pasiūlymais sutaupiau apie 20 proc. kelionės išlaidų.

Kas dar įsiminė, kad vairuotojai, sužinoję, jog esu iš Lietuvos, klausinėdavo apie karą Ukrainoje. Pastebėjau, kad vietiniai labai palaiko Ukrainą, teko matyti ne vieną iškabintą šios šalies vėliavą.

– Iš kur ar į kur keliaujant Singapūrą aplankyti labiausiai apsimoka?

– Vien tik į Singapūrą skristi neverta, juk taip toli nuskridus (13-14 valandų kelionė iš Lietuvos), tikrai norisi, o ir verta pamatyti daugiau. Aplink Singapūrą yra nemažai patogių ir greitų, vos 2–2,5 valandų skrydžių į aplinkines šalis. Dažniausiai Singapūrą keliautojai jungia su Balio sala – pas mus tokia kelionė yra populiariausia dėl jos trukmės, patogumo ir to, kad kartu keliauja lietuvis kelionės vadovas, supažindinantis tiek su Singapūru, tiek su Balio sala. Singapūrą galima aplankyti ir keliaujant į Tailandą – esu skridęs iš Bankoko savaitgaliui į Singapūrą vos už 30 eurų, tad gerai paieškojus, galima tikrai rasti gerų pasiūlymų. Dar vienas segmentas – keliaujantys į Australiją arba iš jos. Skrendant atgal į Europą tikrai verta sustoti ir pasilikti čia kelias dienas.

– Kiek nakvynių Singapūre reikėtų planuoti?

– Aš buvau 6 dienas ir vos spėjau suktis. Labai gaila, kad turėjau tik vieną pusdienį prie baseino. Rekomenduočiau Singapūre praleisti 5 dienas, neskubėti: 3 pilnos dienos – aktyvios, viena – rami, skirta atsipalaidavimui. Šalia Singapūro yra Sentosos sala, kurioje nuostabūs smėlio paplūdimiai, daug įvairiausių pramogų, tad ten norėtųsi pasibūti bent vieną naktį. Beje, būtent ši sala man paliko vieną geriausių įspūdžių šį kartą, joje praleidau net tris naktis. Į kai kurias vietas saloje, kaip pavyzdžiui, „Universal studios“ parką patekau už beveik dvigubai mažesnę kainą nei prieš trejus metus. Lankymasis saloje ir viešasis transportas yra nemokamas. Patarimas norintiems apsilankyti čia – gerokai iš anksto užsisakyti viešbučius ir geriau nevykti savaitgaliais dėl suplūstančių vietinių, kurie masiškai išperka visus viešbučių kambarius.

– Viešbučių kainos Singapūre „pasikandžiodavo“. Kokios jos šiandien?

– Šiandien jos tikrai mažesnės. Man teko užsisakinėti skirtingas nakvynių vietas, tad galiu palyginti. Buvau prieš trejus metus viename viešbutyje ir šį kartą taip pat jį užsisakiau – dabar jis pigesnis daugiau nei 45 proc., nei prieš tai. Bendrai norėčiau kiek išsklaidyti šį, kaip ypatingai brangaus miesto stereotipą, nes Singapūras buvo ir yra labai pritaikytas turizmui, kiekvieno skoniui bei kišenei. Galima apsigyventi 3 ar 4 žvaigždučių viešbutyje, kur naktis kainuos 70–90 eurų dviem asmenims, galima apsistoti prabangiai, viename iš žymiausių pasaulio viešbučių „Marina Bay Sands“ su baseinu 340 m aukštyje ir su vaizdu į Singapūrą už 500 eurų nakčiai. Taip pat galima pasirinkti ir labai ekonominį variantą – ne veltui čia atvyksta tiek daug backpekerių. Singapūre labai populiarūs kapsuliniai viešbučiai. Vienam asmeniui apsistoti kapsulėje (kas yra labai įdomi patirtis, teko išbandyti) kainuoja apie 20 eurų. Tad pasirinkimų tikrai yra.

– Kurį rajoną ieškantiems kur apsistoti patartumėte rinktis?

– Kinų rajonas yra strategiškai geroje vietoje, nuo jo viskas pasiekiama. Bet iš esmės, vertinant miesto apimtis, Singapūras tikrai nėra tas didelis didmiestis, kuriame sunku susigaudyti. Daug kur gyvenant, galima iki centro nueiti pėsčiomis. Norintiems sutaupyti, siūlyčiau rinktis nakvynę toliau nuo miesto centro, bet kuo arčiau metro stotelės – vos kelios minutės ir būsite centre ar bet kuriame kitame rajone, kurių čia yra daug ir skirtingų, tikrai vertų dėmesio. Viešasis transportas nekainuoja daug, be to, labai paprasta ir aišku juo naudotis: prie stotelių nupiešti lankomi objektai, maršrutai iki jų.

– Kur Singapūre skanu ir palyginti nebrangu pavalgyti?

– Vos ne kiekvienoje gatvėje, o taip pat prekybos centruose įsikūrusiuose „food court“, kuriuos aš labiausiai rekomenduoju, nes tai yra greita, patogu, paprasta užsisakyti, kai nesupranti kalbos: užtenka parodyti pirštu į patiekalo nuotrauką meniu ir padėkoti jį atnešusiam. Pačiame brangiausiame „Marina Bay“ prekybos centre teko valgyti skanaus kinų maisto – sveikuolišką sriubą ir karštą patiekalą viso už 8 eurus. Tai buvo daugiausiai, kiek išleidau patiekalui viešėdamas Singapūre. Visuomet yra greito maisto restoranai, kur patiekalas kainuoja 4–5 eurus. Šviežiai spaustos sultys Sentosos saloje kainavo vos 2 eurus. Aišku, Singapūre yra daug prabangių pasaulinio lygio restoranų, kur už pusryčius gali sumokėti ir 30 eurų, o už vakarienę – kelis šimtus.

– Singapūras, palyginus su kitomis Azijos šalimis, išties turi nemažai taisyklių. Kokios jos išliko? Galbūt atsirado naujų?

– Nebuvusiems Singapūre, aktualu žinoti, kad tai – nėra ta tikroji Azija kaip, tarkime, Bankokas ar Kvala Lumpūras, tai – labai tvarkingas, švarus, sąžiningas miestas, kas man pačiam yra didelis kontrastas, palyginus su kitais Azijos didmiesčiais. Taip, čia yra nemažai taisyklių, kurių geriau laikytis. Šiukšlės numetimas mieste pirmą kartą kainuoja 300 Singapūro dolerių (apie 200 eurų). Antrą kartą skiriami viešieji darbai. Turistams visa tai galioja taip pat. Pavyzdžiui, Singapūre nerasite kur nusipirkti kramtomosios gumos, čia ji uždrausta, negalite jos ir įsivežti, limituojamas ir cigarečių įvežimas – galima su savimi turėti tik vieną pradarytą pakelį, kuris negali būti pilnas. Neįsivešite jokių elektroninių cigarečių, nesvarbu vienkartinių ar daugkartinių. Radus, jos yra čia pat sunaikinamos ir išrašoma kelių šimtų dolerių bauda, kurią privaloma sumokėti nedelsiant. Pačiame Singapūre yra tik tam tikros vietos, skirtos rūkymui: ant asfalto jos pažymėtos baltai arba geltonai, čia pat yra šiukšliadėžė ir peleninė. Nori parūkyti – atstoji į tą tašką, parūkai ir eini toliau. Mane tokios griežtos taisyklės tikrai džiugina, nes nuo to gyventi žmonėms yra geriau ir švariau.

Ką dar reikėtų žinoti – dėl pandemijos, šiuo metu viešajame transporte draudžiama kalbėtis su bendrakeleiviu ar telefonu. Teko važiuoti metro, kuriame visur iškabinti ženklai, o juose nurodoma, jog prašoma laikytis tylos. Planuojantiems keliauti, reikėtų atkreipti dėmesį, kad dauguma lankytinų objektų dirba ne visą dieną, o pusdienį. Tad patarčiau prieš atvykstant pasidaryti namų darbus, kas galima, kas ne, kokios pramogos ir kur vyksta tuo metu, kad laikas, čia praleistas, būtų kuo kokybiškesnis.

– O ką patartumėte padaryti vos atskridus į Singapūrą? Kaip iš oro uosto pasiekti miestą?

– Pirmiausiai siūlyčiau nusipirkti SIM kortelę su internetu. Nors mieste daug kur yra nemokamas internetas, yra vietų, kur jo gali nebūti. Daugelyje pasaulio krypčių tą patį praktikuoju ir šį kartą nustebau, kad Singapūre vos už 6 eurus galima įsigyti 100 GB kokybiško interneto vienai savaitei. Tuomet vertėtų atsiųsti „Grab“ programėlę, kuri panaši į „Uber“ ar „Bolt“ ir per ją išsikviesti vairuotoją arba stoti į turistų, laukiančių taksi, eilę. Už taksi paslaugas galima atsiskaityti kortele, tad jei nespėjote pasikeisti eurų į vietinę valiutą, neprapulsite. Norėčiau pabrėžti, kad nereikia galvoti stereotipiškai, jog taksi vairuotojai jus norės apgauti, skaitliukai čia sukasi sąžiningai ir oficialiai. Vairuotojai puikiai kalba angliškai. Važiuoti, naudojantis „Grab“ programėlės pagalba, nėra brangu, pavyzdžiui, 40 minučių kelionė nuo centro iki oro uosto man kainavo 16 eurų.

– Kurios lankytinos vietos Singapūre nevertos dėmesio ir pinigų?

– Buvau didžiojoje dalyje lankytinų vietų, įskaitant meno muziejus, parodas, kurios paliko gerus įspūdžius. Kur neičiau antrą kartą – į Singapūro apžvalgos ratą. Visiškai šalia jo yra apžvalgos aikštelė jau mano minėtame „Marina Bay Sands“ viešbutyje, kuri yra gerokai aukščiau ir nuo kurios atsiveria nuostabesnė panorama. Dar ko nedaryčiau – neapsipirkinėčiau drabužių parduotuvėse, kurios yra ir Lietuvoje. Tačiau technika (pavyzdžiui, kompiuteriai ar išmanieji telefonai) man pasirodė apie 8-10 proc. pigesnė.

– Kada geriausia skristi į Singapūrą, atsižvelgiant į sezoniškumą?

– Kaip ir daug kur Azijoje, Singapūre vasarą vyrauja lietaus sezonas, bet nepaisant to, visus metus temperatūra siekia 31–32 laipsnių šilumos. Jeigu norite labai giedro oro, geriausia į Singapūrą vykti nuo lapkričio ir gegužės. Sausiausias laikas Singapūre yra vasario, kovo ir balandžio mėnesiai. Bet jei atvirai, aš derinčiau Singapūro aplankymą ne prie sezoniškumo, o prie savo pagrindinės krypties, kur planuoju vykti atostogauti ilgesniam laikui. Tarkime, jeigu noriu į Balį, nepaisant to, kad vasarą Singapūre gali palyti, vasara Balyje yra geriausias metas, tad nedvejodamas vykčiau būtent tada. O liūtys Azijoje nėra tokios, kaip mes įsivaizduojame: gali palyti dieną 15 minučių ir toliau vėl šviesti saulė.

– Ir paskutinis klausimas apie pačias skrydžių kainas. Kokios jos?

Šiandien aviakompanijos skelbia įvairių akcijų, tad tikrai verta jomis pasidomėti. Skrydžiai iš Lietuvos iki Singapūro pirmyn ir atgal akcijų metu kainuoja 450-500 eurų. Į Balį planuočiau didesnes skrydžiui skirtas išlaidas – apie 600 eurų. Tad norėdamas sutaupyti, ilgąjį skrydį rinkčiausi į Singapūrą. Tuomet iš jo papildomai nusipirkčiau pirmyn ir atgal bilietus į Balį. Azijoje yra daugybė pigių skrydžių aviakompanijų, tad norint ir ieškant, tikrai galima pagauti labai gerų variantų ir kelionė bus ne tik įdomi, bet ir gerokai pigesnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją