aA
Dažnas mūsų, išsiruošęs pailsėti pamario krašte, namo negrįžta tuščiomis rankomis ir lauktuvių parveža kvapnios rūkytos žuvies. Visgi tai ne vienintelis žuvies delikatesas, kuriuo galima pamaloninti gomurį – Šilutėje apsilankiusieji gali paragauti čia pat verdamos tradicinės žuvienės, savo istoriją menančios nuo senų laikų.
© Organizatorių nuotr.

Tradicija gimė tikintis sėkmingos žvejybos

Šilutiškiai juokiasi, kad Rusnės saloje visada kvepia žuvimi. Pasak įmonės „Kintai“, užsiimančios žuvininkystės ūkiu, atstovės Agnės Višinskaitės-Milukienės, būtent unikali Šilutės geografinė padėtis čia gyvenusius jau nuo pat senovės įpareigojo virti kvapnią žuvienę. Šio patiekalo gaminimas žvejams iš gyvenviečių, išsidėsčiusių tarp vandens kelių, prilygo ritualui, užtikrinančiam sėkmingą žvejybą.

Ir dabar žuvienės virėjai laikosi griežtų tradicijų ir per daug neimprovizuoja. Gera žuvienė turi būti skaidri, ją išvirus turi jaustis žuvies kvapas. Ji skaninama tik druska ir pipirais, naudojama tik savo tvenkiniuose užauginta žuvis. Mėgstantys rūkytą žuvį, Kintuose gali įsigyti ir jos – čia parduodama žuvis yra rūkoma ant alksnio malkų. Taip pat apsilankiusieji Šilutės rajone gali išmėginti edukacinę kelionę po Nemuno deltą – jos metu galima ne tik paragauti žuvienės, bet ir susipažinti su visu jos virimo procesu: nuo žuvies pagavimo iki žuvienės pateikimo bendrakeleiviams.

Užsieniečius stebina skaidri sriuba

Aktyviausias turistinis sezonas Šilutėje prasideda pavasarį ir baigiasi rudenį, tačiau žuvienės paragauti galima ištisus metus. Priklausomai nuo sezono, šis patiekalas gali būti verdamas virtuvėje, lauke ar tiesiog laive, kur yra visa žuvienės virimui reikalinga įranga.

A.Višinskaitė-Milukienė pasakoja, kad Lietuvos ir užsienio turistų krašte netrūksta. Vasarą ypač gausu lankytojų iš Vokietijos, Prancūzijos ar Italijos.

„Svečiams iš šių kraštų atrodo keista, kad jiems pateikiama žuvienė yra su skaidriu sultiniu. Savo šalyse jie pripratę prie žuvies sriubų su grietinėle, tad iš pradžių stebisi, nedrąsiai ragauja, bet paskui pripažįsta, kad skoniu mūsų žuvienė nė kiek nenusileidžia jų virtuvės patiekalams“, - sako A. Višinskaitė-Milukienė.

Jai pritaria ir Žilvinas Žukauskas, parduotuvės „Smiltalė“, prekiaujančios rūkyta žuvimi, direktorius. „Užsukę pas mus užsienio svečiai atsargiai žiūri į rūkytą žuvį, stebisi, kad joje yra kaulų. Visgi pabandę jos pripažįsta, kad tokios natūralios, be konservantų rūkytos žuvies niekur nėra ragavę“, - sako Ž. Žukauskas.

Šilutės krašte nustemba ir visko matę turistai
© Organizatorių nuotr.

Žuvienės virimo tradicijas siekia pristatyti visai Europai

„Pamario krašte gyvena geri ir laimingi žmonės. Galbūt todėl pas mus verdama žuvienė yra taip mėgstama svečių, kurie mielai išbando ir kitas Šilutėje siūlomas pramogas“, - sako Rasa Kmitienė, Šilutės turizmo informacijos centro direktorė.

Čia rugsėjį vyksta ir Žuvienės virimo čempionatas, kuris kasmet pritraukia vis daugiau dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimyninių šalių – Latvijos, Rusijos. Kiekviena virėjų komanda verda žuvienę, kurią vertina ekspertų komisija ir čia susirinkę svečiai.

Šilutėje verdama žuvienė pretenduoja tapti geriausiu Lietuvos gastronominiu projektu, kuris bus plačiau pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių. Šiuo metu dėl geriausiojo titulo, paaiškėsiančio lapkričio 19 dieną, varžosi 10 gastronominių projektų iš visos Lietuvos.

Gyventojai taip pat kviečiami atiduoti savo balsą už jiems labiausiai patinkantį gastronomijos projektą. Tai padaryti jie gali apsilankę „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukusiam gastronominiam projektui apdovanojimų reginyje bus įteiktas specialus prizas.

Geriausio gastronomijos projekto rinkimus įgyvendina Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos vykdydamas 2015 m. EDEN projektą „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2015. Turizmas ir vietinė gastronomija“. Projektas vykdomas kartu su Europos Komisija.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Lietuvis pasidalijo atrasta pigių kelionių schema: aplink pasaulį per dvi savaites už juokingai mažą sumą (116)

„Aplink pasaulį per 14 dienų“. Skamba neįtikėtinai? Taip pasirodė ir mums, kai gavome taip...

Atostogos Turkijoje: atsakymai į dažniausius lietuvių klausimus apie poilsį šioje šalyje (13)

Pirmojoje „Kelionių panorama“ laidoje daugiausia dėmesio skirta kelionėms į Turkiją, kurią...

Pristatytas filmukas apie Lietuvą skirtas daugiausiai pinigų išleidžiantiems turistams (12)

Tel Avive (Izraelyje) vyksta Lietuvos turizmo skatinimo renginys. Jame vietos turizmo profesionalams,...

Keliautojas apgavo „Ryanair“ ir įlipo į lėktuvą be jokio papildomo mokesčio už bagažą (86)

Vienam keliautojui pavyko apeiti prieštaringai vertinamas pigių oro linijų bendrovės...

„Google“ naujieji kelionių įrankiai jau žino, ką veiksite ateinančią vasarą (2)

Prabangių kelionių pasaulyje šiuo metu dominuoja dvi supergalios: personalizavimas ir intuicija....

Top naujienos

Ūkio ministras apie maisto kuponus: nežinau, iš kur atsiranda tokios idėjos (101)

Ar kainų mažinimą pagrindiniu tikslu išsikėlusi vyriausybė savęs neįvarė į kampą? „ Delfi...

Panevėžį drebina kūdikio netektis: po ligoninės išvadų – neįtikimos ir šokiruojančios detalės (27)

Kūdikio Respublikinėje Panevėžio ligoninėje spalį netekusios Ilonos iš mažo miestelio...

Į Maroką sugrįžti nenorėtų: vietiniai dedasi šventais, o išdarinėja velniai žino ką (44)

Manau, visi nors kažką girdėję apie Marakešą žino tą chrestomatinę situaciją, kai žioplam...

Moters gyvenimas priminė košmarą: kai tokie artimieji, tai ir priešų nereikia (4)

Vieni vaikystę prisimena su nostalgija, kiti – su baime. Šiurpia istorija pasidalinusią Aušrą...

Nuo likimo nepabėgęs Adomaitis: žinojome, kad bus problemų (6)

Vienas geresnių sezono rungtynių sužaidęs Vilniaus „Rytas“ atitinkamos satisfakcijos negavo...

Kinija demonstruoja savo paslaptingąjį „J-20“ (48)

Kinijos karinės oro pajėgos Žuhajuje vykusioje tarptautinėje aviacijos parodoje pademonstravo savo...

Kalėjimų sistemoje bręsta naujas skandalas (60)

Skandalas Kauno tardymo izoliatoriuje. Nukentėjusysis tvirtina, kad prieš pat teismo posėdį į...

Vilniaus naktinių klubų gražuolės turi savo taisykles: geria kavą, prašo vaikinų palydos ir maskuojasi juodai (19)

Ne paslaptis, kad naktiniai klubai – kaip atskiras pasaulis. Tai, kas juose vyksta po vidurnakčio,...

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Britanijai (205)

Laisvas darbo jėgos judėjimas Europos Sąjungoje (ES) leidžia per savo karjeros metus lengvai...

Į pašto dėžutę gavo keistą lankstinuką: ar jo tikslas kiršinti visuomenę? (19)

Pirmadienį į pašto dėžutę gavau keistą lankstinuką nuo keisto instituto. Lankstinuko...