Dažnas mūsų, išsiruošęs pailsėti pamario krašte, namo negrįžta tuščiomis rankomis ir lauktuvių parveža kvapnios rūkytos žuvies. Visgi tai ne vienintelis žuvies delikatesas, kuriuo galima pamaloninti gomurį – Šilutėje apsilankiusieji gali paragauti čia pat verdamos tradicinės žuvienės, savo istoriją menančios nuo senų laikų.
© Organizatorių nuotr.

Tradicija gimė tikintis sėkmingos žvejybos

Šilutiškiai juokiasi, kad Rusnės saloje visada kvepia žuvimi. Pasak įmonės „Kintai“, užsiimančios žuvininkystės ūkiu, atstovės Agnės Višinskaitės-Milukienės, būtent unikali Šilutės geografinė padėtis čia gyvenusius jau nuo pat senovės įpareigojo virti kvapnią žuvienę. Šio patiekalo gaminimas žvejams iš gyvenviečių, išsidėsčiusių tarp vandens kelių, prilygo ritualui, užtikrinančiam sėkmingą žvejybą.

Ir dabar žuvienės virėjai laikosi griežtų tradicijų ir per daug neimprovizuoja. Gera žuvienė turi būti skaidri, ją išvirus turi jaustis žuvies kvapas. Ji skaninama tik druska ir pipirais, naudojama tik savo tvenkiniuose užauginta žuvis. Mėgstantys rūkytą žuvį, Kintuose gali įsigyti ir jos – čia parduodama žuvis yra rūkoma ant alksnio malkų. Taip pat apsilankiusieji Šilutės rajone gali išmėginti edukacinę kelionę po Nemuno deltą – jos metu galima ne tik paragauti žuvienės, bet ir susipažinti su visu jos virimo procesu: nuo žuvies pagavimo iki žuvienės pateikimo bendrakeleiviams.

Užsieniečius stebina skaidri sriuba

Aktyviausias turistinis sezonas Šilutėje prasideda pavasarį ir baigiasi rudenį, tačiau žuvienės paragauti galima ištisus metus. Priklausomai nuo sezono, šis patiekalas gali būti verdamas virtuvėje, lauke ar tiesiog laive, kur yra visa žuvienės virimui reikalinga įranga.

A.Višinskaitė-Milukienė pasakoja, kad Lietuvos ir užsienio turistų krašte netrūksta. Vasarą ypač gausu lankytojų iš Vokietijos, Prancūzijos ar Italijos.

„Svečiams iš šių kraštų atrodo keista, kad jiems pateikiama žuvienė yra su skaidriu sultiniu. Savo šalyse jie pripratę prie žuvies sriubų su grietinėle, tad iš pradžių stebisi, nedrąsiai ragauja, bet paskui pripažįsta, kad skoniu mūsų žuvienė nė kiek nenusileidžia jų virtuvės patiekalams“, - sako A. Višinskaitė-Milukienė.

Jai pritaria ir Žilvinas Žukauskas, parduotuvės „Smiltalė“, prekiaujančios rūkyta žuvimi, direktorius. „Užsukę pas mus užsienio svečiai atsargiai žiūri į rūkytą žuvį, stebisi, kad joje yra kaulų. Visgi pabandę jos pripažįsta, kad tokios natūralios, be konservantų rūkytos žuvies niekur nėra ragavę“, - sako Ž. Žukauskas.

Šilutės krašte nustemba ir visko matę turistai
© Organizatorių nuotr.

Žuvienės virimo tradicijas siekia pristatyti visai Europai

„Pamario krašte gyvena geri ir laimingi žmonės. Galbūt todėl pas mus verdama žuvienė yra taip mėgstama svečių, kurie mielai išbando ir kitas Šilutėje siūlomas pramogas“, - sako Rasa Kmitienė, Šilutės turizmo informacijos centro direktorė.

Čia rugsėjį vyksta ir Žuvienės virimo čempionatas, kuris kasmet pritraukia vis daugiau dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimyninių šalių – Latvijos, Rusijos. Kiekviena virėjų komanda verda žuvienę, kurią vertina ekspertų komisija ir čia susirinkę svečiai.

Šilutėje verdama žuvienė pretenduoja tapti geriausiu Lietuvos gastronominiu projektu, kuris bus plačiau pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių. Šiuo metu dėl geriausiojo titulo, paaiškėsiančio lapkričio 19 dieną, varžosi 10 gastronominių projektų iš visos Lietuvos.

Gyventojai taip pat kviečiami atiduoti savo balsą už jiems labiausiai patinkantį gastronomijos projektą. Tai padaryti jie gali apsilankę „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukusiam gastronominiam projektui apdovanojimų reginyje bus įteiktas specialus prizas.

Geriausio gastronomijos projekto rinkimus įgyvendina Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos vykdydamas 2015 m. EDEN projektą „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2015. Turizmas ir vietinė gastronomija“. Projektas vykdomas kartu su Europos Komisija.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Sveikatos apsaugos ministerija prekybą vaistais nusprendė keisti iš esmės (547)

Ar norėtumėte, jei skubiai prireikus vaist ų, pavyzdžiui, nuo galvos ar dantų skausmo,...

Tautvydas Marčiulaitis. Pinigų tikrai (ne)užtenka (16)

Vienas įdomesnių gamtos reiškinių valstybėje yra pinigų trūkumas prioritetinėms sritims.

„Kommersant“ skelbia apie paskutiniuosius prie Maskvos sudužusio lėktuvo pilotų pokalbius (27)

Iššifravus Maskvos srityje nukritusio keleivinio lėktuvo An-148 savirašius prietaisus,...

Smarkiai apribota antro pagal dydį Latvijos banko veikla (18)

Latvijos bankų veiklos reguliuotoja – Finansų ir kapitalo rinkos komisija – nuo pirmadienio...

Žiema įsismarkauja: šią savaitę gali atšalti iki 19 laipsnių (16)

Šią savaitę prisiminsime, kas yra tikri žiemiški šalčiai. Jei pirmadienį temperatūra dar...

Naują lengvatą siūlo nepaisydami negailestingų įspėjimų (292)

Prieš 12 metų Valstybės kontrolės atliktas auditas pridėtinės vertės mokesčio lengvatų...

Mokslininkas: Lietuva po 100 metų energiją galėtų išgauti iš medžių (4)

Galima įsivaizduoti, kad po 100 metų Lietuvos miestai bus tarp medžių ir medžiuose, energija taip...

Amerikiečių smūgis privačiai Putino armijai: kas ji tokia ir kodėl pavojinga Rusijos kaimynams? (1274)

Jų ten nėra. Ši sparnuota, tiesa, ne visai tiksli Vladimirui Putinui priskiriama frazė apie...

Kiek uždirba socialinių tinklų nuomonių lyderiai? (38)

Per dieną mus pasiekia bent 5000 reklaminių žinučių ir, užuot jas užfiksavę, mes stengiamės...

Palygino Lietuvos ir Anglijos mokyklas: opi problema išspręsta baudžiant tėvus (84)

Didžiosios Britanijos švietimo ekspertė Coleen Jackson dalijasi pastabomis, ką galima keisti...