Pagal istorinius duomenis batsiuvių cecho namas šiuo adresu yra buvęs 1588 – XIX a. viduryje. Batsiuviai sostinėje į cechą susibūrė apie 1522 metus. Batsiuvių cechas niekada nebuvo turtingas, bet amatas buvo reikalingas ir populiarus - todėl mieste dažnai sutinkamas, randama daug archeologinių avalynės radinių.

Edukacinio renginio metu bus skaitomos paskaitos, kurių metu atėjusieji susipažins su vilniečių XIV-XVII a. apavo įvairove, jo konstrukcija ir pokyčiais laiko tėkmėje. Taip pat sužinos, kokie meistrai ir kur Vilniuje siuvo avalynę, kokiais įrankiais, kokios ji buvo kokybės ir kiek kainavo įvairiais laikais.

Bus supažindinta su paskutiniais mokslininkų pasiekimais tiriant senąją avalynę, atskleistos avalynės rekonstrukcijų gamybos paslaptys ir klaidos.

Edukacinio renginio praktinėje dalyje norintieji bus mokomi pagaminti seniausią apavą - nagines, sužinos, patys išmėgins ir įvertins kai kurias avalynės siuvimo subtilybes.

Renginyje batsiuvio amatą pristatys dizainerė Dalia Grigonienė ir archeologas Arūnas Puškorius. Dalia Grigonienė intensyviai gamina patikimas senojo apavo rekonstrukcijas, visuomet stengiasi nenukrypti nuo autentiškų modelių bei gerai išmano jų konstrukcijos subtilybes.

Arūnas Puškorius aktyviai domisi odinio apavo archeologiniais radiniais, juos konservuoja, tiria ir ruošia mokslines publikacijas. Laisvalaikiu mėgsta patikrinti savo teorijų tikrumą pats siūdamas odinio apavo rekonstrukcijas.

Taip pat bus galima nusikalti specialiai projektui „Vilniaus amatų paveldas“ sukurtą monetą.

Edukacinio renginio programa:

10.00 val. Edukacinio renginio pradžia, amato pristatymas.
11.00 val. Paskaita “Senasis batsiuvio amatas Lietuvoje istorijos ir archeologijos duomenimis“.
12.00 val. Praktinis užsiėmimas „Naginių raukimas“.
14.00 val. Paskaita “Senoji batsiuvio amato technologija“.
15.00 val. Praktinis užsiėmimas „Senieji avalynės detalių sujungimo būdai“.
16.00 val. Paskaita „Batsiuvio amatas istorijos ir archeologijos duomenimis”.
17.00 val. Praktinis užsiėmimas „Avalynės sagų rišimas“ .
18.00 val. Renginio pabaiga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją