Žinoma, galima būtų parašyti ir apie tai, kaip sutaupyti stipriau, o ne šiek tiek. Pavyzdžiui, laukiant vakaro prie kepyklų, kai į lauką išnešamos neparduotos, liūdnos ir niekam nebereikalingos bandelės. Bet tikiu, kad atvykus savaitgaliui, neturėsite tam nei laiko, nei noro.

Taigi, patarimai, padėsiantys sutaupyti Osle, neprarandant garbės ir orumo:

1. Flytoget, greitasis traukinys vykstantis iš Oslo Lufthavn oro uosto į Oslo centrą – ko gero didžiausias masinis apiplėšimas vidury baltos dienos. Šis ekspresas jums kainuos apie 20 eurų, o kiek laiko sutaupysite? Maždaug dvi minutes! Paprastasis traukinys, kuris iš oro uosto išvyksta taip pat reguliariai, yra toks pat švarus bei tvarkingas, jums kainuos perpus pigiau, apie 10 eurų. Siūlyčiau naudotis antruoju variantu, nebent jums išties svarbi kiekviena sutaupyta minutė. Bilietus galima įsigyti oro uoste, šiame tinklalapyje https://www.nsb.no/en/frontpage ar parsisiuntus mobiliąją programėlę RuterBillett.

2. Jei vartojate alkoholį (o pažiūrėjus į bendrą Lietuvos statistiką panašu, kad vartojate) ir žadate šėlti naktiniame klube, ar gūdų vakarą užeiti į keletą hispteriškų Oslo barų, nesibodėkite ir oro uoste nusipirkite jums patraukliausią alkoholio butelį, o gal net ir du. Prieš eidami į miestą didžioji dauguma norvegų gerokai apsisvaigina namuose, vėliau bare nusiperka vieną, patį mažiausią buteliuką alaus ir stengiasi jį siurbčioti visą vakarą, taigi nieko tokiu elgesiu nenustebinsite.

Jau supratote, alkoholis tikrai brangus. Taip pat ne visada įmanoma jo lengvai nusipirkti, nes Norvegija vietinius girtuokliautojus tramdo ne tik žiauriomis kainomis, bet ir valstybei priklausančiomis, nuo pasaulio atskirtomis alkoholio parduotuvėmis, su kuo trumpesnėmis darbo valandomis. Išvada – importuotas alkoholis sutaupys jums ir pinigų, ir laiko.

3. Drąsiai gerkite vandenį iš čiaupo, eidami į miestą prisipildykite gertuvę. Norvegijoje vanduo visiškai saugus. Mėgaukitės šiuo nemokamu malonumu!

4. Venkite taksi, jei 10 minučių pasivažinėjimo už 23 eurus jums labiau primena brangų malonumą nei įprastą paslaugą. Oslas nėra Londonas ar Paryžius, tai palyginus mažas miestas, į daugelį lankytinų vietų galite lengvai nueiti. Taip pat mieste puikiai veikia viešasis transportas. Belieka rinktis, kuo važinėsite, autobusu, tramvajumi, o gal metro? Visus tvarkaraščius galite rasti čia: https://ruter.no/reiseplanlegger/#st:1,sp:0,bp:0, ar atsisiųsti RuterReise mobiliąją programėlę.

Autobusai važinėja ir naktį, nors gerokai rečiau nei dienos metu. Taigi, jums turėtų pavykti išvengti limuzino nuomos lygio taksi kainų. Bet jei netikėtai atsidursite situacijoje, kai vėlyvą naktį nežinote, kur esate, nebegalite paeiti, o lauke tamsu ir šalta, ar keliaujate su trimis mažais vaikais, šimtu lagaminų ir panašu, kad niekaip nepavyks surasti reikiamos autobuso stotelės, vis tiek nelipkite į taksi. Dar šiek tiek pakentėkite, išsikvieskite Uber ir į reikiamą vietą nusigausite perpus pigiau.

5. Ieškantiems, kur apsistoti. Anker Hotel – švarus, pigus (atsižvelgiant į kitas Oslo kainas) viešbutis centrinėje miesto dalyje. Čia pat įsikūręs ir Anker Hostel, jaunimo hostelis, kuriame dar pigiau galite užsisakyti lovą šešiaviečiame ar aštuonviečiame kambaryje. O jeigu jums nelabai rūpi žemiškieji patogumai, galite išbandyti Bogstad ar Ekeberg parko kempingą.

6. Pigiausios parduotuvės, restoranai ir barai įsikūrę Grønland rajone. Tai vadinamasis imigrantų rajonas, bet nieko nesaugaus ar baisaus jame nėra, gal tik aplink šmėžuojančių galvų su geltonais plaukais šiek tiek mažiau. Taip pat pigesni nei centrinėse Oslo gatvėse vietnamiečių, indų, tajų restoranai, įsikūrę Youngstorget ir Tøyen rajonuose.

7. Tiems, kurie nemėgsta beprasmiškai švaistyti pinigų, nesiūlyčiau nieko pirkti 7-Eleven ar Narvesen kioskeliuose. Net jei norite paprasčiausio šokoladuko ar kolos buteliuko, šiuose kioskuose visos prekės euru ar dviem brangesnės nei didesnėse parduotuvėse Rema 1000 ar Kiwi. Visgi yra viena išimtis, Narvesen kioskeliuose galite įsigyti karštos kavos, kuri perpus pigesnė nei tokiose madingose kavinėse kaip, pavyzdžiui, Espresso House, jose latte puodelis kainuoja apie 6 eurus. Sužinojus kainą, mažiau stebina norvegai, tą vienintelę kavą geriantys bent keletą valandų, o kartais ir visą pusdienį.

8. Džiugi žinia ta, kad Osle daug nemokamų lankytinų vietų. Visą sąrašą galite rasti čia: http://www.visitoslo.com/en/your-oslo/on-a-budget/attractions/. p.s. apžiūrinėdami modernųjį Operos ir baleto teatrą, nesidrovėkite užeiti į vidų, pašmirinėti. Jis dienos metu visuomet atidarytas plačiajai liaudžiai, viliojantis savo puikiais, meniškais, žinoma, nemokamais tualetais.

9. Taip pat pasitaiko įdomių, nemokamų renginių. Prieš vykstant visuomet verta pasitikrinti, kas vyksta? Gal lankysitės kaip tik tuo metu, kai gros Norvegijos nacionalinis orkestras? Nemokamų renginių tvarkaraštis.

Tai štai, devyni paprasti, bet naudingi patarimai. Kodėl ne dešimt, kaip pridera normaliam sąrašui? Nes tik tiek sugalvojau, gal dešimtą sugalvosite jūs.

Daugiau Lauros kelionių įspūdžių galite rasti:

Šaltinis
Temos
Pažink užsienį