Estija – stebinanti gamta ir kultūra

Estija skirstoma į 15 administracinių vienetų, iš kurių du yra salos (Sarema (Saaremaa) ir Hyjuma (Hiiumaa)). Estija turi tik dvi sausumos sienas: su Latvija ir Rusija. Šalis yra rytinėje Baltijos jūros pakrantėje prie Suomijos įlankos ir yra labiausiai jūrinė Baltijos regiono valstybė. Jos jūrinė siena yra du kartus ilgesnė nei sausumos (1100 km).

Pagrindiniai turistų traukos taškai Estijoje yra sostinė Talinas su viduramžius menančiu senamiesčiu, čia atvyksta daug verslo turistų. Visgi labiausiai ši šalis garsėja savo gamta – Estija laikoma viena miškingiausių šalių pasaulyje, nes beveik pusę jos dengia miškai (jeigu estai sumanytų pasidalyti miškus, kiekvienas gautų po 1,3 ha).

Estijoje yra penki nacionaliniai parkai. Iš kulinarinio paveldo minimas likeris „Vana Tallinn“. Verta paragauti ir estiško vaisvynio iš juodųjų serbentų uogų, taip pat patiekalų iš „kama“ miltų.
Aukščiausias šalies taškas yra Sūr Munamegis (Suur Munamägi) (318 m aukščio). Jis stūkso tolimiausiame pietryčių kampe netoli Rusijos sienos. Estijoje nėra kalnų, tik kalvos.
Kuresarės pilis

Estijoje vyrauja keturi metų laikai, kurių trukmė labai panaši. Pajūryje klimatas švelnus, o pereinant į žemyną šiek tiek keičiasi. Vasaros būna vėsios, žiemos pasižymi minusine temperatūra. Liepa ir rugpjūtis yra lietingiausi mėnesiai. Lietus ir tirpstantis sniegas būna pavasarinių potvynių priežastis.

Tarptautinis Lenarto Merio oro uostas (Lennart Meri Tallinna Lennujaam) yra tik 4 km nuo Talino senamiesčio. Keltais atvykstama iš Skandinavijos šalių. Planuojama „Rail Baltica“ traukiniais susisiekti su Helsinkiu povandeniniu tuneliu. Sakoma, kad gerą dieną Helsinkį galima pamatyti nuo aukščiausio apžvalgos taško Taline, o keltu šis atstumas įveikiamas per dvi valandas.

Per metus tarp Helsinkio ir Talino keltai plaukia net 8 mln. reisų. Toks povandeninis tunelis dviejų valandų kelionę keltu sumažintų iki pusės valandos – didelis džiaugsmas turistams iš Suomijos ir į Helsinkį dirbti vykstantiems estams. Iš Lietuvos patogu atvykti reisiniais autobusais („Lux Express“ autobusų grupė priklauso estams).

Latvija – mėgautis tik lėtai

Latvija susideda iš Kuršo, Vidžemės, Žiemgalos ir Latgalos regionų (Rygos regionas minimas atskirai kaip penktas regionas). Latvija įsikūrusi rytinėje Baltijos jūros pakrantėje, turi sieną su Lietuva, Estija, Rusija ir Baltarusija. Latvijos pajūris driekiasi 531 km, didžiąją jo dalį skalauja Rygos įlanka.

Pagrindiniai turistų traukos taškai Latvijoje yra turtinga istorija ir gamta. Turistai dažnai pasirenka Rygą kaip kelionės po visas tris Baltijos šalis pradžią. Net ir kruiziniai laivai, atvykstantys į Rygą iš tolimų kraštų, visada siūlo savo keleiviams apsilankyti Rundalės (Rundāle) rūmuose. Pailsėti paplūdimyje su šeima žmonės mielai renkasi Ventspilį. Smėlio skulptūromis vasarą ir ledo skulptūromis žiemą garsėjanti Jelgava bei alyvų švente galinti pasigirti Duobelė sutraukia festivalių mėgėjų. Gaujos slėnis siūlo aktyvių pramogų. Šalia tradicinių muziejų galima išskirti iš fantastinių pasakų pažįstamo barono Miunhauzeno muziejų.

Turėdama tiek daug pajūrio, Latvija pelnytai gali girtis pajūrio turizmu. Turbūt retas lietuvis nebuvo pailsėti Latvijos pajūryje ar negirdėjo apie Jūrmalą, Liepoją, Ventspilį. Šalis garsėja ir savo kulinariniu paveldu: duona, sūris, alumi, „Laima“ saldumynais ir „Rygos balzamu“. Sidabro ir gintaro juvelyriniai dirbiniai, lino audiniai, mezginiai, kuriuose atsispindi tradiciniai raštai, moliniai indai atskleidžia ilgametę Latvijos kultūros pasaulėžiūrą ir gilias amatų tradicijas.
Rundalės rūmai

Latvijoje sukurtos monetos ne kartą laimėjo tarptautinių apdovanojimų. Oficialus Latvijos turizmo šūkis: „Geriausia mėgautis lėtai.“ Nedaug kas žino, kad filmo apie Australijoje gyvenantį krokodilų gaudytoją Dandį realus prototipas buvo latvis Arvydas Blumentalis (Arvids Blumentals).

Latvijoje ryškiai juntami keturi metų laikai su minusine temperatūra snieguotą žiemą, pavasario potvyniais, šiltomis vasaromis ir spalvotu rudeniu. Klimatas labai artimas lietuviškam.

Rygos tarptautinis oro uostas apie 10 km nutolęs nuo sostinės Rygos ir aptarnauja daug skrydžių krypčių. Tikėtina, kad „Rail Baltica“ traukinių linija pagerins susisiekimą regione, sujungs Latviją su Vakarų Europa ir Skandinavija. Buvęs traukinių reisas į Rusiją šiuo metu yra sustabdytas, o iš Lietuvos atvykti traukiniu į Rygą kol kas nėra galimybių. Šį trūkumą kompensuoja reguliarūs tarptautiniai reisai autobusais.

Leidykla „Terra Publica“ išleido naują kelionių vadovą „Europa. Turisto žinynas“. Knygoje rasite aprašytas net 35 valstybes ir 430 lankytinų objektų, patarimus, ką verta aplankyti, o kas gali nuvilti ir nepateisinti keliautojų lūkesčių. Šis turisto žinynas buvo rengtas kartu su profesionaliais gidais ir keliautojais.