Šios salos susideda iš dviejų provincijų: Vakarų Mažosios Sundos salos (Lombokas ir Sumbava) ir Rytų Mažosios Sundos salos, kurias sudaro Sumba, Floresas ir Vakarų Timoras.

Rojus į rytus nuo Balio

Pietinėje Lomboko dalyje išsibarstę tradiciniai sasakų kaimeliai, o sausoje, savanos tipo vietovėje, įsikūrę Senkolo, Pudžuto ir Rambitano kaimai nukels jus kelis šimtmečius į praeitį.

Kaip ir Balis, Lombokas yra vandens pramogų rojus. Čia esantis Kutos paplūdimys – tik vienas iš daugelio saloje esančių laukinių paplūdimių. Šis švaraus balto smėlio ruožas 5 km driekiasi palei Indijos vandenyną, kurio žėrintis vanduo vilioja paplaukioti ar tiesiog išsimaudyti. Sasakų mėnulio kalendoriaus dešimto mėnesio 19 dieną į jūros paviršių iškyla nyale ir Kutos paplūdimys tampa didelės Nyale ceremonijos švenčių vieta.

Į vakarus rasite banglentininkų ir burlentininkų paplūdimius. Netoliese esančios trys salos – Gili Meno, Gili Travanganas ir Gili Airas – puikuojasi balto smėlio, palmių puošiantis paplūdimiais, skalaujamais krištolo skaidrumo vandens, kuriame plaukioja tropinės rifų žuvys, vėžliai ir netgi rykliai.

Vienas įspūdingiausių yra Sengigio paplūdimys, kurio pakrantėje auga koralų sodai. Įspūdingiausias potyris Lomboke – įkopti į Rindžanio kalną (3 800 m) ir pasinerti į kraterinio Segaranakano ežero bei greta esančio slėnio ramybę.

Netikėtas įvykis Sumbavoje

Sumbava skirstoma į tris administracininius regionus, kurie atitinka anksčiau saloje gyvavusius sultonatus: Sumbavos Besarą, Dompu ir Bimą. Pastarasis, kaip teigiama, kažkada buvo senosios Bimos karalystės sostinė. Iš medžio ant ramsčių pastatyta ankstesnio Sumbavos Besaro sultono rezidencija tebestovi iki šių dienų.

Mėgaukitės baltaisiais Talolai, Hamgaveros (į šiaurę nuo Bimos) ir Lunjuko (pietinėje Sumbavos pakrantės) paplūdimiais ir nuošaliomis, palmių apsuptomis, laukinėmis Sapės pakrantėmis. Sapė taip pat yra vienas patogiausių taškų vykti į Komodo salą. Mojo saloje pagrindinės pramogos – nardymas ir medžioklė. Pastarajai reikalingas leidimas.

Saloje sutiksite laukinių jaučių, šernų, elnių bei didžiulę paukščių įvairovę. Ieškantiems aktyvesnio laisvalaikio siūloma užkopti iki Tamboros katerio, nuo kurio atsiveria pribloškiantis visos salos vaizdas, jūra ir tolumoje stūksantis Lombokas. 2 830 m aukštyje esančią kalderą sudaro keturi „jauni“ vulkaniniai kūgiai.
Mažosios Sundos salos
1815 m. įvykęs išsiveržimas turėjo katastrofiškų pasekmių pasaulio klimatui. Dėl nukritusios temperatūros tie metai buvo pavadinti „metai be vasaros“. Po griuvėsiais, nuo karštų dujų ar lavos žuvo 12 tūkst. žmonių, o dar 44 tūkst. po išsiveržimo pristigę maisto mirė iš bado. Buvo sunaikintos trys karalystės – Sangaras, Pekatas, Tambora.

Kovos su rimbais

Keliuose Mangarai regiono kaimuose rengiamos kovos su rimbais. Prieš daugelį metų dalyvavimas šiose kovose buvo laikomas tikru vyriškumo ženklu. Šiandien jos vyksta kai kurių ceremonijų metu. Caci varžybas sudaro dvikova, kurioje naudojami rimbas ir skydas. Vienas iš vyrų tvirtu jaučio odos rimbu puola savo priešininką, kuris ginasi skydu ir bambuko lazda. Abu varžovai dėvi medines kaukes ir kovos metu šoka pagal būgnų ritmą.

Varavo urvas

Vakarų Florese esantis Nacionalinis Komodo jūrų parkas užima 1 817 kv. km teritoriją ir vis dar yra nepaliestas gamtos stebuklas. Nedidelė salos gyventojų populiacija susitelkusi mažuose pakrančių kaimeliuose. Žymiausi salos gyvūnijos pasaulio atstovai yra Komodo varanai. Tai milžiniški driežai, laikomi dinozaurų palikuonimis. Vienu kartu Komodo varanas gali padėti iki 30 kiaušinių.

Šaltinis: www.indonesia.travel