Praėjusį pirmadienį buvo paskelbta žinia, kad Lietuva kartu su kitomis Baltijos šalimis bei Lenkija nuo pirmadienio nebeįsileidžia Rusijos turistų. Taigi pasienio punktuose, atvykstant sausumos transportu jie atgręžiami atgal, bet štai lėktuvais rusai ir toliau gali laisvai atvykti į mūsų šalį, jei vykstama su kitos Šengeno zonai priklausančios šalies išduota viza. Iš Vokietijos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos, Lenkijos, Latvijos ir daugybės kitų šalių – ribojimų nėra.

„Man baisu sakyti iš kur esu... Tikriausiai suprantate?“ – angliškai į klausimą, iš kur keliauja, man atsakė išvaizdi šviesiaplaukė, kurią sutikau lėktuvo reise Helsinkis – Vilnius. Tada ji nusišypsojo, ir nedrąsiai parodė savo paso viršelį: „Iš Rusijos aš“.

Tame pačiame reise, anot mano bendrakeleivės, buvo dar keli Rusijos ir Baltarusijos piliečiai, per Suomiją jie laisvai gali atvykti pas mus, nes jokio kontrolės mechanizmo vis dar nėra. Lėktuvų iš Helsinkio, kaip ir lėktuvų iš kitų Šengeno zonai priklausančių šalių niekas papildomai netikrina. Patenki į laisvo judėjimo zoną, vadinasi patenki ir pas mus.

Anot į Lietuvą ir toliau keliaujančių rusų, tai padaryti visai nesudėtinga, jeigu tik turi kurios nors Europos Sąjungos šalies vizą. Šiuo atveju Suomijos viza vis dar užtikrina laisvą priešiškos Lietuvai valstybės piliečių atvykimą į mūsų šalį. Helsinkis vis dar įsileidžia rusus turinčius vizas, ten jie laisvai patenka į Šengeno erdvę, o jau tada gali laisvai judėti, kur tik užsinori. Helsinkio oro uoste rusiškai kalbančių – daugybė. Juos galima sutikti praktiškai visuose reisuose iš šios šalies sostinės. Po kelis kartus per dieną vykstantys skrydžiai į Vilnių – ne išimtis.

Lėktuvui su rusais nusileidus tarptautiniame Vilniaus oro uoste – visi keleiviai be jokių išimčių sodinami į autobusą, juo vežami iki atvykimo terminalo, tada keleiviai pasiima savo lagaminus ir sėkmingai žengia pro oro uosto duris. O tada jau kur akys mato, kur norai veda. Sveiki atvykę į Lietuvą! „Turiu draugų Vilniuje, kuriam laikui čia apsistosiu“, – paklaustas, ką veiks mūsų sostinėje atsakė nenorėjęs vardo atskleisti rusas.

Kita šios šalies pilietė sakė, kad darbo reikalais keliaus į Klaipėdą. „Iki šiol keliaudavau per Rygą, dabar keliaujam per Helsinkį. Niekas nežino, kaip bus toliau“, – aiškino moteris.

Jau kurį laiką Lietuvos oro uostai tapo tarpine stotele ir tūkstančiams Baltarusijos piliečių. Dėl įvestų sankcijų į Minską nebeskrenda lėktuvai iš Europos Sąjungos šalių, taip pat ir iš daugelio kitų valstybių, todėl baltarusiai iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Skandinavijos šalių, Izraelio, Italijos, Graikijos, Ispanijos – vyksta per Lietuvą, dažniausiai Vilnių. Nuo sostinės oro uosto sėkmingai kursuoja autobusai į Minską, kurie pastaruoju metu visuomet būna perpildyti.

Avialinijos neatskleidžia skaičių, tačiau iš kai kurių mano pastarųjų skrydžių iš Londono, Tel Avivo, Rygos – visiškai akivaizdu, kad bent 40 procentų keleivių būna kalbantys rusiškai. Pavyzdžiui, po vėluojančio skrydžio iš Tel Avivo į Vilnių, baltarusiai garsiai piktinosi, kad jeigu lagaminų neatgaus per penkias minutes – pavėluos į Minsko autobusą. Tokių buvo kelios dešimtys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)