Taip pat skaitykite: Vietiniai pataria - ką daryti, kad kelionė į Londoną nevirstų košmaru?

Jei dar neteko lankytis šiame grožio ir meilės mieste, būtinai nukeliaukite! Didingas ir nepaprasta gausybe istorinių vietų bei įvairių epochų pastatais garsėjantis miestas tikrai užburs jūsų širdis ir... nuvargins kojas. Bevaikščiodami senomis miesto gatvelėmis ir aikčiodami nuo nesibaigiančios gausybės eksponatų, jūs tikrai pamiršite savo kojas. Beveik visus keliautojus Romoje ištinka ši bėda... Tačiau visi jums pasakys tą patį - buvo verta!

Jei apsisprendėte vykti į Romą, siūlyčiau pasirinkti vėlyvą pavasarį (gegužės mėnesį vyksta daug kultūrinių renginių: Romos kultūros savaitė (Settimana della Cultura), naktis muziejuose (La Notte dei Musei) ir gausybė kitų) arba ankstyvą rudenį. Būtinai pasidomėkite prieš vykdami ir pasinaudokite ypatingomis progomis siūlomomis nuolaidomis.

Piazza Navona Romoje (Italija)

Rudenį ir pavasarį miestas vilioja ir tuo, kad temperatūra yra pakankamai aukšta ir vakarai šilti, miestas pilnas žmonių – vietinių, turistų ir studentų, viskas apgaubiama kasdieniu šurmuliu, kuris ir sukuria nepakartojama Romos atmosfera. Vasaros dienomis viskas sulėtėja – dauguma vietiniu iškylauja prie jūros ar ežero.

Tačiau būtent vasaros vakarais Roma tampa išskirtine – tai tikras linksmybių ir romantikos mėgėjų rojus. Nepamirštami vakarai su draugais gurkšnojant itališką vyną Teverese upes papėdėje mano atmintyje išliks ilgai.

Roma turi 2 oro uostus – Ciampino ir Fiumicino. Pirmasis yra naudojamas pigesnių oro linijų. Susisiekimas yra gan patogus, tad taksi paslaugomis naudotis neverta – jie Romoje tikrai brangūs. Iš Ciampino į centrinę Termini stotį papulsite Terravision arba vietiniu Cotral firmos autobusu. Iš Fiumicino oro uosto į Romos centrą (Trastevere, Ostience, Tiburtina)  jus nuveš traukinys arba tie patys Terravision ir Cotral autobusai.
Roma

Visuomeninis transportas yra puikiai išvystytas ir patogus (metro ir autobusai), nebrangus ir greitas (http://www.rometoolkit.com/transport/rome_travel_pass.htm ). Tačiau nepadarykite klaidos ir neužsisakykite viešbučio labai toli nuo Romos centro. Sugaišite nemažai laiko keliaudami ir praleisite nuostabią progą paklajoti centrinėmis gatvelėmis naktį..  Beje, miesto žemėlapį nemokamai gausite visuose viešbučiuose ir apartamentuose (jei nebus padėta - paprašykite).

Renkantis viešbutį siūlyčiau paskaitinėti Tripadvisor turistų atsiliepimus – kainos yra gan didelės ir viešbučių aprašymai ne visada atitinka tikrovę. Venkite viešbučių salia Termini stoties ir tų, kurie gerokai nutolę nuo metro sustojimų ar paties miesto centro.

Jeigu jūsų lėktuvas leidžiasi ne itin vėlai vakare, pamąstykite apie nuomuojamus apartamentus – gan patogus ir praktiškas sprendimas. Puiki vieta mėgstantiems naktinį gyvenimą – Trastevere, šeimoms – Cavour, Piazza Navona, Spanish Steps, Via Nazionale. Aš visuomet stengiuosi isikurti Trastevere arba Via Nazionale, todel viešbučio rezervavimo neatidedu iki paskutinės minutės.

Via Nazionale vaizdas, Roma (2012 m. lapkritis)

Jūs pasiruošę susipažinti su didingąja Roma? Labai pravartu prisiminti ar iš naujo paskaitinėti Romos istorija, pavartyti vieną ar kitą kelionių vadovą (nemokamą kelionių vadovą rasite kiekvienoje miesto bibliotekoje, arba užsisakykite internetu). Roma – tai muziejus po atviru dangumi! Net jeigu keliaujate su itin mažu biudžetu – neliksite nusivylę, nes daugelis pastatu ir nuostabaus grožio vaizdu prieš jūsų akis atsivers dykai!

Gerai apgalvokite, ką norite pamatyti ir nepatingėkite pastudijuoti žemelapį internete – taip galėsite paskirstyti savo laiką ir nuspręsite  ką lankysite kurią dieną. Nenusivilkite, jei visko nespėsite – Roma jus tikrai privers sugrįžti dar ne kartą...

Via Forum Romano

Neaplenkite Colosseum ir Roman Forum (pirmą kartą man labai padėjo knygutė, pirkta prie Colosseum „prieš“ ir „po“ su gausiomis iliustracijomis), Fontana di Trevi (įmeskite moneta su palinkėjimu sau dar kartą apsilankyti Romoje), Spanish Steps (pasėdėkite ir pasižvalgykite, gal suvalgykite ledų), Piazza del Popolo , Panteon (užeikite į vidų ir pažvelkite aukštyn), Piazza Navona (apžiūrekite nuostabiuosius Bernini fontanus), Campo de Fiori, Castello di Angelo, Citta di Vaticano, Trastevere (happy hour), Boca della Verita – viskuo galite pasigrožėti nemokamai. Panorėję įeiti į vidų (Colosseum/ Forum, Vaticano, Villa Borghese, Capitoline Museum), gausite stovėti ilgose eilėse, todėl pasistenkite įsigyti bilietus iš anksto (http://www.italy-museums.com/colosseumtickets/index.php).

Kievienas rasite tai, kas artimiausia jums. Mano širdį pavergė Fontana di Trevi, kaskart skubu pasigrožėti šiuo išties nuostabiu kūriniu ir kiekvieną syki randu kažką naujo – tai besifotogtafuojancią jaunųjų porelę, tai vienišą muzikantą o gal paprasčiausiai kitaip saulės apšviestas skulptūras...

Ilgi pasivaikščiojimai ne tik maloniai nuvargins jūsų kojas (būtinai avėkite pačius patogiausius batus – netgi jeigu jie ne itin derės prie aprangos...) bet ir pakels apetitą - pasiruoškite pradžiuginti savo skrandį tikrais kulinariniais stebuklais!

Romiečiai nuo seno pasižymėjo savo valgymo kultūra. Nesistebėkite, jei aptarnavimas nepaliks jums didelio ispūdžio, laukite stebuklo lekštėje!

Kad netektu nusivilti, venkite restoranų šalia pagrindinių turistų lankomų vietų (tai juk galioja visuose miestuose!) ir nepatingėkite internete paieškoti vietos, kur vakarieniausite, iš anksto.
Kavinė Romoje

Geras kokybės „rodiklis“ – eilė italų, išsirikiavusių prie restorano durų. Ten tikrai gausite paragauti tipiškų itališkų skanėstų. Trastevere rajone rasite nemažai žavių vietelių vakarienei, tačiau mano mėgstamiausia – „Da Augusto“ (Piazza De Renzi 15, 00153 Rome). Visada aplankau šį restoranėlį – paprastas meniu, dieviškas maistas, nedideles kainos ir …ilga ilga eilė, bylojanti apie šios mažytės valgymo įstaigėlės populiarumą. Nepaisant to, restoranas atveria duris tik keletą valandų per dieną ir vakare ir čia atsiskaitoma tik grynais.

Būnant Romoje butu tiesiog nusikaltimas neparagauti picos! Tikros, plonos, traškios… uch net seilė netyso! Mano mėgstamiausia - pizzeriabaffetto.it. Būtinai apsilankykite!

Jei kelionei pasirinksite šiltąjį metų laiką – surenkite mažytę iškylą Monte Pincio (užkopti į ši parkelį galite tiesiai iš Piazza Del Popolo) arba Colle del Gianicolo (prie Vatikano). Romos centre yra keletas maisto parduotuvių, kur galėsite nusipirkti vaišėms tinkančiu sūrių, pomidorų ir kitų skanestų (Spanish Steps - šiaurinis išėjimas, Termini metro stotis). Kaip smagu patogiai prigulti ant žolytes po skanių užkandžių ir tiesiog pasvajoti…

Ir būtinai paragaukite kavos – juodos stiprios espresso, ji visur vienodai skani! Gerkite stovėdami, antraip teks sumokėti papildomą eurą už sedimą vietą. Paskanaukite gardžiosios cappuccino su itališku cornetto (bandelė su kremu arba „Nutella“) – neliksite abejingi... Na ir, žinoma- ledai! Kokia gi išvyka į Italija be ledų? Man gelato (it. ledai) tinka ir pusryčiams ir vakarienei! Jeigu jums pasiseks ir atrasite kavinę, kurioje parduodama tipiska, tik Romoje gaminama, kava su ledais espressino – trumpam pasijusite rojuje! Karamėle aptepta mažytė stiklinėlė, trupitis stiprios juodos kavos ir ledų “kepurė” amžiams pavergė mano širdį.

Vakare miestas tarsi pražysta – jaunimas ir vyresni italai išeina į gatves - kas pasivaikštinėti, kas savęs parodyti, kas pabendrauti ir pavakarieniauti. Roma vakare man pati žavingiausia! Besileidžianti saulė nudažo didingus pastatus, gatvės pilnos klegesio, iš restoranų skindantis dieviško maisto kvapas, vyno taurių skambesys... italai tikrai moka ilsėtis!
Roma, Italija

Susisuka galva ir apsąla širdis nuo tokios dolce vita! Vasara palei Teveres upę nusidriekia kelios dešimtys restoranų ir barų isikuriančių čia trims mėnesiams – tikra vasaros fiesta! Pašelti klubuose norintis jaunimas traukia į Testaccio rajoną, alus ir vynas liejasi upeliais Trastevere ir Campo De Fiori baruose, o jeigu ieškote romantikos – palaukite kol besilinksminanciųjų gretos apmažės ir būtinai paklajokite po naktiną Roma.. Fontana di Trevi tik paryčiais aptiksite vos su keliais „žiurovais“...

Apie didingąja Romą būtų galima pasakoti išties ilgai..Tačiau ne veltui yra sakoma – geriau vieną kartą pamatyti, nei šimta kartų išgirtsi! Todėl visiems jums linkiu bent karta pabuvoti Romoje ir pasiklysti jos gatvių labirintuose. Ir… isimylėti.
Buona vacanza!