Kartu su R. Širvinsku atostogauti gimtadienio proga vyko ir jo mama – jai sūnus daugiau nei metus žadėjo kelionę drauge. Per savaitę atostogų Egipte jiedu ne tik atšventė Velykas, bet ir atidarė Makaliaus viešbutį. Gaila, kad tai tebuvo balandžio 1-osios pokštas. „Galbūt jis ateityje pavirs realybe ir mano svajonė išsipildys, bet palaukime geresnių laikų turizmui“, – sako kelionių organizatorius. Jis Delfi papasakojo, kaip šiuo metu atrodo atostogos svetur, bei pasidalijo patarimais, kokius namų darbus reikėtų atlikti iš anksto.

Pasiruošimas kelionei

Įsigijus kelionę, dabar patariama iš karto užsiregistruoti COVID-19 PGR testui. Skrendant į Egiptą jis turi būti atliktas likus 72 ir mažiau valandų iki atvykimo į šalį. Gavęs neigiamo testo atsakymą R. Širvinskas įsigijo COVID gydymo išlaidas dengiantį kelionių draudimą (jį šiuo metu Lietuvoje jau siūlo bent dvi bendrovės). Draudimas kainavo 11 eurų.

„Kad oro uoste atvykus nereikėtų gaišti laiko, iš anksto atsispausdinau ir užpildžiau paprastą sveikatos formą su informacija apie prieš tai mano lankytas šalis bei sveikatos būklę. Ją galima užpildyti ir atvykus į Egiptą. COVID testą dažnu atveju (pasitikslinkite savo kelionių organizatoriaus) galima atlikti atvykus Egipto oro uoste, jo kaina – 30 JAV dolerių, tačiau kviečiu būti atsakingais keliautojais ir testu pasirūpinti prieš kelionę – taip būsite tikri, kad keliaujate sveiki, ir nekils problemų atvykus, jei testą atlikus vietoje jis būtų teigiamas“, – pataria patyręs keliautojas.

Anot jo, skrydis į Šarm aš Šeicho oro uostą vyko visiškai įprastai, išskyrus tai, kad skrydžio metu reikėjo dėvėti kaukę. „Atskridus į Egiptą, buvo patikrintas mano COVID-19 testo rezultatas. Privaloma turėti spausdintą variantą, elektroninis netiks. Pasirūpinkite originalu (su antspaudu) – taip tikrinantiems asmenims kils mažiau klausimų. Jokių papildomų nepatogumų dėl to nepastebėjau – viskas suorganizuota puikiai ir patikra vyko labai greitai, keleivių oro uoste buvo labai mažai. Beje, iki 2021 m. balandžio 30 d. Lietuvos Respublikos piliečiams galioja išimtinė vizų išdavimo tvarka – viza išduodama nemokamai.“

Atostogos Egipte

Pavasarį Egipte beveik visomis dienomis šviečia saulė, oro temperatūra balandį, priklausomai nuo kurorto vietos, dieną gali siekti 30–32 laipsnius. Tiesa, vakarai būna vėsesni. Patartina įsimesti megztuką ar lengvą striukę, jei pakiltų vėjas.

Savo kelionės metu R. Širvinskas ne tik ilsėjosi, bet ir dirbo – jis aplankė devynis skirtingus viešbučius ir visur pastebėjo, kad laikomasi tokių pačių saugumo taisyklių, sudarytų Egipto sveikatos ministerijos. „Viešbučiuose bei kitose vietose kabo įspėjamieji ženklai, raginantys laikytis saugaus atstumo. Egipto viešbučiuose užimtumas griežtai ribojamas, tad laikytis atstumo nuo kitų keliautojų visiškai nesunku, ir, man atrodo, dabar pakankamai geras metas keliauti: nėra minios žmonių, visuomet rasi laisvą gultą prie baseino, o restorane – staliuką vakarienei. Dėvėti kaukių viešbučio teritorijoje svečiams neprivaloma, privalu tik personalui. Norėčiau paskatinti keliautojus užsidėti kaukes tuomet, kai laikytis saugaus atstumo yra neįmanoma. Taip pat dažnai plauti ir dezinfekuoti rankas. Būkime atsakingi keliautojai!“

Pasak keliautojo, pramoginiai renginiai Egipto viešbučiuose vyksta įprastu ritmu, tačiau tik atvirose erdvėse arba paplūdimyje, lauke. „Kadangi oras Egipte visada geras, renginių tikrai netrūksta: vakare – šou pasirodymai svečiams, dieną siūlomi įvairūs sporto užsiėmimai, rungtys ir kita. Viešbutyje, kuriame pats buvau apsistojęs, vyko net akrobatų iš Brazilijos pasirodymas, gyvos muzikos grupės koncertas, oro akrobatų šou. Diskotekos taip pat vyksta, tačiau jos leidžiamos tik atvirose erdvėse, t. y. ant jūros kranto ar lauko baruose.“

Lietuvių pamėgtas maitinimo tipas „viskas įskaičiuota“ teikiamas, maisto pasirinkimas priklauso nuo viešbučio lygio, tačiau yra tikrai nemažas. Vienintelis pasikeitimas – restoranuose maistą į lėkštes įdeda personalas – tereikia pasakyti ar ranka parodyti į norimą patiekalą. Čia galima įžvelgti ir pliusų – darbuotojai į lėkštę įdeda normalią porciją, o ne kalną maisto (juk kartais tikrai mėgstame įsidėti daugiau, nei pajėgiame suvalgyti), tad mažiau pagundų persivalgyti ir po atostogų grįžti su keliais papildomais kilogramais.

R. Širvinskas pasakojo, kad didžioji dalis ekskursijų Egipte vyksta. Aišku, laikantis tam tikrų saugumo priemonių (kaukių dėvėjimas, atstumai tarp keliautojų). Šiuo metu galima užsisakyti ekskursijų į Kairą, prie garsiųjų piramidžių (lėktuvu arba autobusu, dienai ar dviem), vyksta safario turai po dykumą, apžvalginės ekskursijos po miestus, taip pat įvairios pramoginės bei paviršinio ar giluminio nardymo išvykos laivu, salų lankymas. Autobusuose ekskursijų metu iki šiol galėjo būti užimta ne daugiau kaip 50 procentų sėdimų vietų.

Grįžimas į namus po atostogų

Anot pašnekovo, daugelis keliautojų mano, kad nepatogumų sukelia reikalavimas prieš grįžtant į Lietuvą atlikti COVID-19 testą. Išimtis taikoma per pastarąsias 180 dienų persirgusiems ar visiškai paskiepytiems asmenims bei vaikams iki 16 metų. „Iš savo patirties galiu pasakyti, kad Egiptas puikiai pasiruošė priimti turistus ir keliautojams yra sudarytos visos sąlygos testą atlikti. Tikrai nereikės patiems ieškoti artimiausių klinikų: gydytojas atvyks į viešbutį paimti testo mėginį; tuo pasirūpins kelionių organizatoriaus atstovas Egipte.

Testą pasidaryti galima ir patiems klinikoje (jų yra visuose kurortuose), kainuos apie 30 dolerių. Kai kurie viešbučiai turi savo klinikas, kuriose galima atlikti testą vietoje ir nereikia kviesti gydytojo į viešbutį (pvz. „Rixos“ viešbučio, kuriame buvau apsistojęs, klinikoje testas kainuoja 37 dolerius). Pasirinkusiems gydytojo iškvietimą į viešbutį, kai minėtos paslaugos pats viešbutis neteikia, kelionių organizatorius tokį testą suorganizuos maždaug už 60 dolerių“, – pasakojo R. Širvinskas.

Jei gaunamas teigiamas COVID-19 tyrimo rezultatas ir keliautojas serga lengva COVID-19 forma, jis izoliuojamas atskirame viešbučio kambaryje. Maistas ir gėrimai patiekiami į kambarį. Jei turistas suserga sunkia COVID-19 forma, jis gydomas valstybinėje ligoninėje. Svarbu žinoti, jog gydymą bei saviizoliacijos išlaidas apmoka Egipto sveikatos ministerija.

Šiuo metu LR Vyriausybė rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių, tad, jei jaučiatės nesaugiai, kelionę atidėkite vėlesniam laikui. Tačiau, anot R. Širvinsko, šiuo metu yra sukurtos tinkamos taisyklės keliautojams saugiai, niekam nepakenkiant išvykti ir grįžti namo po išsvajotų atostogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)