1. Pirmoji kelionė į užsienį

„Stipriai ją prisimenu iki šiol, o tai buvo prieš 15 metų, kai man buvo 13. Norėčiau palinkėti, kad pirmoji kelionė būtų įspūdinga. Net blogas patirtis toje kelionėje dabar atsimenu kaip pamokas – ten apsilankėme vandens parke, įšokau į gilų baseiną nemokėdamas plaukti ir pradėjau skęsti“, – prisimena R. Širvinskas-Makalius.

2. Netikėti susitikimai užsienyje

Dažnai girdima frazė „koks mažas pasaulis“ R. Širvinskui-Makaliui pasitvirtino jau ne kartą. Prieš metus jis keliavo į Niujorką, kur netikėtai sutiko pažįstamą merginą. „Niujorke gyvena 8 mln. gyventojų ir per metus apsilanko 75 mln. turistų. Susidūriau gatvėje su mergina ir pasirodė, kad tai mano pažįstama. Man tai įsiminė visam gyvenimui“, – sako jis.

3. Pažinti šalį per maistą

Keliautojas tikina, kad viena jam įsimintiniausių patirčių – užsienyje valgyti keistą maistą. Seišeliuose jis ragavo šikšnosparnį, Filipinuose – medžio kirminus. Tačiau pataria nenustebti, kad kitose šalyse keistai vertinama ir mūsų virtuvė: „Vieną kartą merginai iš Malaizijos papasakojau apie vėdarus ir ji nustebo. Tuomet ir aš nustojau stebėtis nacionaline virtuvėmis, nes supratau, kad mes turime kažką neįprasto ir išskirtinio.“

4. Pažintis su drambliais

Daug keliautojų, nuvykę į Aziją, nori pasimatyti su drambliais, sako R. Širvinskas-Makalius. Tačiau jis pataria į tokią atrakciją žiūrėti atsakingai. „Nuotraukas darykite prie dramblio, bet ne ant jo. Azijoje drambliai nuo mažų dienų paimami į nelaisvę ir yra auklėjami gana grubiais metodais, kad galėtų vedžioti žmones po džiungles ant kupros“, – sako jis.

Keliautojas rekomenduoja atsirinkti dramblių prieglaudas, kuriose auginami drambliai, išlaisvinti iš tokios vergijos. Taip pat kartą Šri Lankoje jam teko pamatyti būrį dramblių – apie 60. „Tai retas reginys, tačiau tuo metu lijo, o drambliai mėgsta išeiti į lietų“, – teigia R. Širvinskas-Makalius.

5. Gyvūnijos laisvėje stebėjimas

„Aplanko nepaprastas džiaugsmas, kai lankai gyvūnus ir žinai, kad jie laisvėje. Galbūt tikimybė pamatyti gyvūną laisvėja yra mažesnė nei zoologijos sode, bet jautiesi gerokai geriau žinodamas, kad jie gyvena laimingai“, – tikina jis.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

6. Indijoje pasijuto pačia didžiausia įžymybe

Kartą jis nuvyko į vieną Indijos provincijų prie Pakistano pasienio, ten norėdamas pamatyti vieną iš stebuklų – druskos ežerą, kuris išdžiūva dviem mėnesiams, o ant jo pastatomos prabangios palapinės.

„Žmonės ten važiuoja sveikatintis ir stebėti įspūdingų saulėtekių ir saulėlydžių. Vieno saulėlydžio važiavau stebėti ir aš, bet užuot fotografavęs jį, fotografavausi su vietiniais indais, kurie negalėjo atsistebėti, kad turistas atvyko į jų kraštą, nes turizmas dar nėra išvystytas. Buvo keista, kai žmonės būriavosi, stovėjo eilėje, kad galėtų mane paliesti ir su manimi nusifotografuoti“, – prisimena R. Širvinskas-Makalius.

7. Susidūrimas su neeiliniais žmonėmis

Keliautoją nustebino dvi moterys, atvežtos dirbti į Indijos Keralos regione esančias arbatos plantacijas iš Šiaurės Indijos.

„Su vietiniu gidu sustojome ir jis paprašė jas nufotografuoti. Parodžius joms nuotraukas išmaniajame telefone, moterys negalėjo patikėti, matydamos save nuotraukose. Ėmė prašyti daugiau nufotografuoti, juokėsi. Tai mane nustebino – žmonės, nesugadinti technologijų“, – sako keliautojas.

8. Vertingos pamokos

Pirmą kartą keliaudamas Filipinuose jis susipyko su bičiuliu ir buvo piktas, tačiau sutikta vietinė mergina atvėrė akis: „Ji dirbo masažo centre, mane pamatė piktą ir paklausė, kas nutiko. Pasiguodžiau, o ji man pasakė, kad šiandien nuostabi diena, esu Filipinuose, jų rojuje, šviečia saulė ir manęs laukia neįtikėtini įspūdžiai. Ji patarė nusišypsoti, nes gyvenu nuostabų gyvenimą. Ji mane privertė susimąstyti ir užmiršti nereikšmingus pykčius.“

9. Lietuvos ilgesys

„Atradau džiaugsmą gyventi Lietuvoje tada, kai daugiau pakeliavau po pasaulį. Pamatęs, kaip gyvena kiti žmonės ir sugrįžęs namo, suprantu, kad man nepaprastai gera čia gyventi. Norėčiau visiems to palinkėti – suprasti, kad Lietuva yra nuostabi šalis“, – sako R. Širvinskas-Makalius.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

10. Kelionių derinimas su pomėgiais

Vis daugiau žmonių drįsta keliauti savarankiškai, sako keliautojas. Taip yra dėl to, kad taip keliaudami jie gali derinti savo pomėgius prie atostogų. Man patinka lankytis mėgstamų dainininkų koncertuose ir stengiuosi keliones taip suderinti“, – sako R. Širvinskas-Makalius.

11. Tinkamai pasirinkti bendrakeleiviai

Jei juos pasirenkame gerai, grįžtame iš kelionės laimingesni nei išvažiavome, tikina jis. Prieš keliaujant jis pataria kompanijoms pasitarti apie lūkesčius. „Be to, vienas geriausių išbandymų porai arba busimiems sutuoktiniams – vykti į priešvestuvinę kelionę vietoje povestuvinės“, – įsitikinęs jis.

12. Kelionių saikas

„Viskas kelionių metu teikia didžiulį malonumą, kai tai daroma su saiku. Atsimenu, kai persisotinau su savo kelionėmis. Kas per daug, tas nesveika – nekeliaukite per daug ir patirsite kelionių džiaugsmą“, – sako R. Širvinskas-Makalius.