– Žmonės dabar turi laiko apgalvoti ar bent jau svajoti apie įvairius atostogų variantus. Ar lietuviai jau atlieka rezervacijas vasaros atostogoms ar vis dar tik atšaukia?

– Kalbant apie poilsį tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, kol kas žmonės poilsį nukelia. Klientai atsisako balandžio, gegužės mėnesio kelionių, jas perkelia vasarai arba rudeniui.

– Ar lietuviai domisi poilsiu Lietuvoje?

– Vietinis turizmas Lietuvoje jau dabar yra labai populiarus. 2016 metais investavau labai daug laiko ir pradėjau kelionių Lietuvoje projektą, nes matau, kaip viskas kyla aukštyn. Nors mėgstame lyginti poilsio kainas Lietuvoje ir užsienyje, poilsio kokybė Lietuvoje yra labai aukšta. Ir itin dažnai savaitgaliais, ypač vasarą, niekur nebūna vietų.

– Kokį poilsį tautiečiai labiau mėgsta – masažus, pasivaikščiojimą gamtoje ar trankesnius kurortus?

– Mėgsta absoliučiai viską. Vasarą pastebime padidėjusį susidomėjimą ne tik pajūrio kurortais, bet ir Birštonu, Druskininkais, labai populiarus poilsis kaimo sodybose, baidarių žygiai.

Žmonės ypač mėgsta kelialapius su jau suplanuotu laisvalaikiu. Itin populiarūs viešbučiai, kurie gali pasiūlyti poilsį SPA ir pirčių zonose, taip pat paklausūs kelialapiai su įskaičiuotais masažais, vakariene arba visu maitinimu. Kuo mažiau planavimo savaitgalį – tuo geriau.

– Palanga, Nida, Šventoji yra sezoniniai pajūrio kurortai, į kuriuos dažniau važiuojama vasarą. Ar sezoniškumas jaučiamas ir kituose kurortuose?

Miestai, kurie yra ne prie jūros, populiarūs visus metus. Net žiemą, iki pandemijos, buvo sunku rasti vietų bet kuriame didesniame SPA centre ar viešbutyje tiek Druskininkuose, tiek Birštone, tiek Anykščiuose. Drįsčiau sakyti, kad ir pajūrio kurortai, turėdami visus metus veikiančius viešbučius, jau pritraukia klientų ir rudenį, ir žiemą.

Rimvydas Širvinskas - Makalius

– Šiemet atostogas tėvynėje greičiausiai rinksis net ir tie, kurie kritikuodavo poilsį Lietuvos pajūryje ir vykdavo į Turkiją. Ar gali būti taip, kad Palanga šiais metais suklestės?

– Aš labai tikiuosi, kad visa Lietuva suklestės. Šiemet pajūrio kurortai tikrai bus populiarūs, jeigu tik viskas greitai pasibaigs, jeigu dauguma mūsų turės už ką vykti atostogų ir jeigu nesibaiminsime didelių masinių susibūrimų vietų. Patys kurortai, miestai taip pat dar nedrįsta spėlioti, kokia bus vasara. Visi tikisi, kad viskas greitai pasibaigs ir Lietuvoje keliauti bus saugu.

– Gerojo scenarijaus atveju, jei viskas greitai nuslūgs ir vėl galėsime keliauti savo šalyje, ar Lietuvos pajūryje bus gerokai brangiau nei anksčiau?

– Tikiuosi, Lietuvoje nebus tokių verslininkų, kurie pakels kainas, kad greičiau atgautų karantino periodu prarastą pelną ir pajamas.

Jau dabar yra viešbučių, kurie nesiskundžia užimtumu vasarą, bet yra teigiančių, kad klientai atšaukia liepos ir rugpjūčio mėnesių poilsį, net nelaukia, kol pasibaigs karantinas.

Kai kurie viešbučiai, ypač turintys didesnį kambarių skaičių, galės pasiūlyti geresnes kainas, kad prisiviliotų žmones kuo greičiau keliauti po Lietuvą. Mažesnieji viešbučiai, manau, išlaikys tokias pačias kainas.

Kaip ir minėjau, aš labai tikiuosi, kad visi turizmo verslo atstovai išliks sąžiningi prieš keliautojus ir kainos nesikeis. Vis dėlto kainas diktuoja ir poreikis, todėl, jei mūsų poreikis šią vasarą, ypač kalbant apie pajūrio kurortus, labai padidės, gali būti, kad susidursime arba su vietų trūkumu, arba, sparčiai mažėjant apgyvendinimo vietų, poilsio Lietuvoje kainos bus keliamos.

– Ar dabar verta ieškoti pasiūlymų vasarai ir juos įsigyti pigiau? Ar taip galima sutaupyti?

– Sunku pasakyti, kaip bus ateityje. Dabar labai populiarūs įvairūs pasiūlymų portalai, kuriuose siūlomi kelialapiai neapibrėžtam periodui, – tai reiškia, kad ne konkrečiai dienai, jie galioja ilgiau, netgi iki kitų metų.

Jeigu poilsiautojas planavo atostogas karantino metu, sutarus su viešbučiu arba su portalu, teikiančiu paslaugas, kelialapiai yra pratęsiami. Manau, žmonės neturėtų baimintis įsigyti kelialapių, nes, jeigu karantinas bus pratęstas, su viešbučiu tikrai bus galima sutarti ir pratęsti galiojimo laiką.

– Ką patartum norintiems jau dabar įsigyti kelialapių ir mintyse laukiantiems atostogų? Ką pirkti?

– Viliuosi, kad greitu metu keliauti bus saugu ir mes neturėsime baimintis kitų žmonių, apsistojusių viešbučiuose. O tiems, kurie baiminasi, siūlyčiau paieškoti privačių apgyvendinimo įstaigų. Įvairiuose kelionių puslapiuose galima rasti pasiūlymų ne tik kurortuose, bet ir kituose miestuose, pavyzdžiui, prie ežero, šiek tiek mažesnėse sodybose.

Be to, tikiu, kad masiškai nukeliant ir atšaukiant renginius bei vestuves kai kurios sodybos bus tuščios, todėl persiorientuos į privačių svečių apgyvendinimą. Jos galės pasiūlyti poilsį, tinkamą privatesnėms atostogoms.

Taip pat reiktų nepamiršti ir kaimo sodybų. Jos kiekvienais metais būna labai populiarios ir siūlo įvairių pramogų, paprastai yra įsikūrusios prie ežerų, tinka didesnėms kompanijoms arba šeimoms. Tai irgi puiki vieta praleisti savaitgalį arba atostogas.


– Ar pats jau esate susiplanavęs atostogas?

– Tikiuosi, kad rudenį, per savo gimtadienį, jau galėsiu keliauti, todėl dairausi savo atostogų krypties užsienyje. Be to, su draugais turime tradiciją kiekvieną vasarą poilsiauti Lietuvoje, leistis į baidarių žygį; labai tikimės, kad šiemet šią tradiciją pavyks išsaugoti. Taip pat laukiu mažų atostogų ir muzikos festivaliuose.

Tikiuosi, kad viskas greitai praeis, bet tam, kad greičiau praeitų, šiuo metu mes visi turime likti namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)