Lyg to būtų maža, pasaulyje itin vertinama Emilija-Romanija regionui priklausančio miesto virtuvė. Dėl nenutrūkstančių kulinarinių potyrių ieškančių turistų srautų vietos restoranai neužsidaro net per italams gyvybiškai būtiną siestą!

Apie Riminio kurorto išskirtinumus, ką jame galima nuveikti ar ko paragauti pasakoja tarp Italijos, Austrijos ir Lietuvos gyvenanti kelionių gidė Neringa Liutaitė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovė Italijoje ir Austrijoje.

Vasaros atostogas planuojate žiemą?

Lietuvos poilsiautojai Adrijos jūros klasika vadinamą kurortą galės aplankyti sulig 2017-ųjų vasaros sezono pradžia. „Mėgstantiems karštį į Riminį vertėtų keliauti liepos–rugpjūčio mėnesiais, tačiau prie kaitros nepratusiems lietuviams kur kas labiau rekomenduojama į šį kurortą vykti birželį, kuomet ir bus pradėti vykdyti tiesioginiai skrydžiai iš Lietuvos. Tokiu metu Riminyje nėra labai karšta, vidutinė temperatūra birželį siekia apie 23 laipsnius šilumos, jūra jau būna pakankamai įšilusi, o ir turistų srautai gerokai mažesni nei per patį atostogų įkarštį“, – sakė Riminio kaimynystėje, Katolike, vasaros sezonu dirbanti N. Liutaitė.

Rimini paplūdimys - lygu privatus paplūdimys

Pasak kelionių gidės, Riminis – itin prieinamos kainos, patogios lokacijos ir universali kryptis, tinkanti praktiškai visiems poilsiautojams ir keliautojams. „Viešbučių nestinga ir pačiame Riminio kurorte, kur gausu šurmulio, restoranų, parduotuvių ir kitų miesto pramogų. Visi jie – labai skirtingi, todėl teikiantys pirmenybę aktyviam poilsiui galės išsirinkti tokį apgyvendinimą, kokio pageidauja ar prie kokio yra įpratę, – patarimais dalijosi N. Liutaitė. – O štai ramesnio poilsio mėgėjams, kurie į Riminį traukia ilsėtis mėlyna vėliava įvertintuose paplūdimiuose, patartina apsistoti šiek tiek atokiau – mažesniuose kaimyniniuose miesteliuose, pavyzdžiui, Ričionėje ar Katolike.“

Riminyje prie pat jūros plytinčiame Federico Fellini parke, kuris pavadintas šiame mieste gimusio žymaus italų režisieriaus garbei, įsikūręs ir prabangus penkių žvaigždučių viešbutis „Grand Hotel“. Pastarajame dienas mėgo leisti ne tik žymusis režisierius, bet ir buvo filmuojamas „Oskaru“ apdovanotas jo filmas „Amarcord“.
Dėl plačių smėlio paplūdimių ir lėtai gilėjančios jūros šį kurortą itin vertina šeimos su mažais vaikais. Taip pat poilsį Riminio pakrantėje renkasi ir tie, kuriems rūpi kokybiškas aptarnavimas bei išpuoselėta paplūdimio aplinka. „Beveik kiekvienas paplūdimio plotelis Riminyje turi savo savininką, kuris jam priklausančioje zonoje ne tik nuomoja gultus ir skėčius, bet ir įrengia įvairių sporto ir vaikams skirtų žaidimų aikštelių, baseinų, barų ar restoranėlių. Be to, vietinių prižiūrimuose paplūdimiuose nuolat budi gelbėtojai, galima tikėtis gero aptarnavimo ir nepriekaištingos švaros, tvarkingų tualetų, dušų, persirengimo kabinų, yra daiktų saugojimo kamerų“, – vardijo kelionių ekspertė.

Lengvai pasiekiamos regiono apylinkės

Viešint šiame kurorte ramų poilsį paplūdimiuose itin patogu derinti su aktyvesniu pažinimu. Be Riminio senamiesčio su jame stūksančiomis architektūros pažibomis, tokiomis kaip Tiberijaus tiltas ar seniausia romėniška arka, pastatyta dar imperatoriaus Augusto valdymo laikais, galima aplankyti ir šalia kurorto esančias vietoves. Pavyzdžiui, nykštukinė, tiesiai ant Titano kalvos išsidėsčiusi San Marino Respublika nuo Riminio yra nutolusi vos 25 km, o nuo jos kaip ant delno atsiveria vaizdinga regiono panorama.

Poilsiautojai Riminyje gali rinktis iš siūlomų ekskursijų arba po kurortą ir jo apylinkes, pavyzdžiui, Pizą, Florenciją ar Veneciją, keliauti savarankiškai.

„Pačiame Riminyje eismas gana itališkas, t. y. vyrauja didelis ir pakankamai chaotiškas transporto srautas, todėl patiems važinėti po miestą išsinuomotu automobiliu nerekomenduojama, juolab kad ir parkavimo problema – didžiulė. Netolimas distancijas kurorte galima įveikti gerai išvystytu viešuoju transportu arba dviračiu, tik renkantis pastarąjį patartina naudotis specialiai įrengtais dviračių takais, – pasakojo N. Liutaitė. – Tuo tarpu keliauti išnuomotu automobiliu už kurorto ribų tikrai galima. Tiesa, Italijoje visi greitkeliai yra mokami.“

Ko paragausite tik Riminyje?

Vaikštant siauromis Riminio gatvelėmis kvieste kviečia užsukti gausybė tradicinių itališkų restoranų, kavinių ir picerijų. Lyginant su kitais Italijos kurortais, Riminis laikomas vienu pigiausių, o tarpusavyje dėl lankytojų konkuruojantys verslininkai gali pasiūlyti išties patrauklias kainas.

„Riminio gyventojai ir vietos verslininkai labai svetingi, todėl visada maloniai pasitinka ir mėgsta bendrauti su turistais. Vis dėlto vietiniai ir apskritai italai negali pasigirti mokantys daug užsienio kalbų, todėl jų simpatijas lengviau pelnyti, o kartu ir geresnių pasiūlymų sulaukti bent šiek tiek pramokus itališkai“, – juokėsi N. Liutaitė.

Riminis garsėja makaronų, vadinamosios „pasta“, receptais, lazanija, įvairiausiais šviežių jūros gėrybių patiekalais su midijomis, kriauklelėmis ir krabais. Tačiau išskirtinis patiekalas, būdingas tik Emilija-Romanija regionui, ir kurio neparagauti viešint Riminyje yra tikras nusikaltimas – vietinių vadinamas piadina. Paprastai tariant, tai yra iš miltų keptas paplotėlis su įvairiais įdarais – kietaisiais ir minkštaisiais sūriais, žuvimi, daržovėmis, grybais ar mėsa. Įdarus galima pasirinkti pagal skonį. O po gausios itališkos vakarienės restoranai paprastai savo svečius vaišina tradiciniu citrininiu likeriu limoncello ar itališkais ledais – gelato.

Regionas, kuriame įsikūręs Riminis, laikomas visame pasaulyje pamėgto kietojo sūrio grano padano ar parmigiano-reggiano gimtine, o netoliese esančioje Modenoje galima gauti tikrų tikriausio balzaminio acto „Balsamico di Modena“ bei įsigyti tyro alyvuogių aliejaus, puikiai tinkančio lauktuvėms.

„Šalia Modenos įsikūrusiame Maranelo miestelyje ne tik buvo pradėti gaminti sportiniai automobiliai „Ferarri“, bet ir yra įkurtas muziejus, kur galima pasižvalgyti po raudonųjų automobilių kolekciją. Tad tiems, kurių širdis sunkiau pavergti skanėstais, ir užkietėjusiems automobilių gerbėjams įspūdį turėtų palikti garsiosios italų automobilių kompanijos vardu pažymėti suvenyrai“, – apie suvenyrus iš nepamirštamos kelionės pasakojo pašnekovė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją