Raudondvario dvaras. Kaunas. Raudondvario pilies dvaras XVII a. pr. Lietuvos renesanso architektūros paminklas. Pilis – rūmai su bokštu, 3,8 ha parko teritorijoje išsidėstę dviejų oficinų pastatai, oranžerija, arklidės, ledainė. Dvaro pastatas iškilo toje pat vietoje, kur stovėjo viduramžių pilis. Žygimantas Augustas 1549 m. dvarą padovanojo Barborai Radvilaitei, taip ši vietovė atiteko Radviloms. Iš Radvilų jį isigijo Vorlovskiai, iš šių – Zabielos, 1819 m. jį įsigijo Tiškevičiai. Tiškevičiai suremontavo dvaro rūmus, pastatė oranžeriją, svirnus, arklides, įrengė parką.

1831 m. sukilimo metu rūmai apdegė. Rūmus atstatė, rekonstravo, rūmai įgavo neogotikines formas, paslėpusias renesanso ir manierizmo elementus. Dvaras garsėjo kaip kultūros, meno centras. Tiškevičiai buvo dosnūs mecenatai: remdavo muzikų ir dailininkų studijas Europos akademijose ir universitetuose. Vienu didžiausių grafo nuopelnų Lietuvai laikomas Juozo Naujalio atradimas: įžvelgęs jo talentą, grafas išsiuntė jį studijuoti į Varšuvą. Rūmuose buvo dailės galerija, biblioteka, paveikslų galerija, rūmų orkestras, muziejus.

Po grafų kelionių muziejus pasipildydavo naujais eksponatais, tuo metu europiečiams kėlusiais nuostabą – iš Egipto, Indijos, Kinijos, Japonijos, Afrikos, Amerikos, Kubos. Oranžerijoje gyveno trys aligatoriai, beždžionės ir papūgėlės. Po grafo B.H. Tiškevičiaus kelionių rūmuose teko įrengti du specialius kabinetus – Persiškąjį ir Arabiškąjį.

1834 m. įkurtas pilies parkas, kurio šiaurinis pakraštys pereina į mišką. 1944 m. vokiečiai sunaikino rūmus ir oranžeriją, juos sudegino. 1994 m. dvaro rūmuose įrengta Raudondvario ir grafų Tiškevičių istorijos ekspozicija, kompozitoriaus J. Naujalio memorialinis muziejus, parke organizuojami koncertai, festivaliai, parodos ir kt. Žavingi parko takeliai veda link Nevėžio kraštovaizdžio draustinio.