„Ekonomika auga, tad bus keliaujama aktyviau tiek asmeniniais tikslais, tiek verslo reikalais. Išsiplės keliautojų ratas. Keliaus vis daugiau žmonių, kurie nedrįsdavo to daryti. Tikimasi, kad dar aktyviau bus keliaujama šeimomis ir net kartomis - drauge su vaikais, seneliais, anūkais. Populiarės tolimosios šiltosios kryptys - ne tik atostogoms, bet ir žiemoti, ne tik ilsėtis, bet ir dirbti“, - vardijo Ž. Gavelienė.

Pasak kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ generalinės direktorės, skrydžių kainos iš Lietuvos neturėtų kilti. Išlieka aštri konkurencija tarp vežėjų, nėra žinių apie naujus. „Kainų kritimo taip pat neprognozuojam“, - pridūrė Ž. Gavelienė.

Kaip numato kelionių agentūros vadovė, viešbučių kainos 2018 m. kils Graikijoje, Ispanijoje, Islandijoje, Turkijoje. Kai kurios šalys, kaip Kataras, paprastina vizų režimą, ir tai keliautojams leis kiek sutaupyti.

„Karšta kryptis šiemet - Graikija. Atėnus pasiekti kaip niekada paprasta, taip pat planuojamas skrydis į Korfu, augs keliautojų srautai į kitas Graikijos salas“, - sakė Ž. Gavelienė, pridurdama, kad populiarės tolimosios kelionės į Kubą, Jamaiką, Malaiziją, Singapūrą, Balį, Australiją, Naująją Zelandiją.

Manoma, kad keliautojai „grįš“ į Egiptą bei Tunisą, daugės keliaujančiųjų į Turkiją, Juodkalniją, Kroatiją, Maroką, Izraelį, Laplandiją. Kaip sakė Ž. Gavelienė, patys atsargiausi keliautojai vokiečiai jau grįžta į Egiptą ir Tunisą, kur turistų srautai buvo sumažėję dėl terorizmo grėsmės.

Kelionių organizatorė pastebi, kad Lietuvos gyventojai po truputį atranda kruizus, bet kai atranda - įsimyli iki negalėjimo. „Kaip parodė kruizinių kelionių organizatorių atliktas tyrimas, į kruizines keliones grįžta net 65 proc. keliautojų“, - sakė Ž. Gavelienė.

Kaip ir praėjusiais metais, šiemet laukiama vadinamųjų solo kelionių augimo. „Skatinsime keliauti po vieną. Matome, kad šis kelionių segmentas tikrai augs, tad siūlysime specialias programas vieniems keliaujantiems žmonėms, programas moterims, kurios nori keliauti, o vyrai dažnai ne“, - komentavo kelionių organizatorė.

Pasaulyje vieni keliaujantys žmonės sudaro ketvirtadalį visų keliautojų. Senjorams keliauti tampa prieinamiau, ir Ž. Gavelienė paaiškino, kodėl. “ Supratome, kur paslaptis. Senjorų keliones stabdė kalbos nemokėjimas ir rūpestis, kaip iš oro uosto patekti į apgyvendinimo vietą, todėl aktyviai pradėtos teikti pasitikimo, vietinio pervežimo paslaugos, organizuoti pažintines išvykas, atsižvelgiant į finansines keliautojų galimybes. Dabar jau galima drąsiai sakyti, kad Lietuvos senjorai keliauja“, - teigė Ž. Gavelienė.

Spaudos konferencijoje apie išvykstamojo turizmo tendencijas 2018-iesiems agentūros „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė pristatė ir 2017 m. rezultatus. Kaip pabrėžė kalbėtoja, didžiausias įvykis Lietuvoje pernai buvo Vilniaus oro uosto rekonstrukcija, projektas suvaldytas gerai, su minimaliais nesklandumais.

„Turistų srautus labiausiai, žinoma, augino Palangos oro uostas, metinis keleivių skaičius dėl Vilniaus oro uosto rekonstrukcijos sumažėjo tik 1 proc.“, - konstatavo Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė.

Pasak Ž. Gavelienės, Vilniaus oro uosto rekonstrukcija paskatino lietuvius rinktis skrydžius iš kitų oro uostų - Varšuvos, Rygos, Minsko. Kaip atkreipė dėmesį pranešėja, Minskas kaip tik priėmė labai gerą sprendimą - iš vykstančiųjų oro transportu nereikalauti Baltarusijos vizų.

Kaip rodo statistika, Baltarusijos piliečiai irgi skraidė iš Lietuvos. Pasak Ž. Gavelienės, iš Vilniaus oro uosto išskrenda apie 15 proc. keleivių su baltarusiškais pasais.

Praėjusiais metais iš Lietuvos pradėta skraidyti 11 naujų krypčių - 8 iš Vilniaus, 2 iš Palangos, 1 iš Kauno.

„Estravel“ praėję metai buvo geriausi per pastarąjį dešimtmetį, - sakė kelionių agentūros vadovė. - Fiksuotas apie 15 proc. augimas pagal aptarnautų keleivių skaičių ir pajamas. 60 proc. sudarė verslo klientai. Didžiausias augimas fiksuotas motyvacinių kelionių segmente“.

Komentuodama kintančius keliautojų įpročius Ž. Gavelienė akcentavo ne vien norą atrasti naujas kryptis. „Vis daugiau keliautojų domisi, ką veiks. Populiarėja sveikatinimo kelionės, žmonėms rūpi išbandyti naujas procedūras ar aktyvias veiklas, komandiruotės metu paragauti nacionalinės virtuvės patiekalų, aplankyti kultūros objektus“, - vardijo agentūros vadovė.

Vis drąsiau Lietuvos gyventojai svetur vyksta ilgesniam laikui. Jei anksčiau dažniausiai keliaudavo dviem savaitėm, dabar 3 savaitės ne riba, daug žmonių savarankiškai keliauja po Europą, JAV, Kanadą, Australiją , pasinaudodami kelionių profesionalų sudarytais ir patikrintais maršrutais.

Ieškant prieinamų kelionių drąsiau vertinama galimybė išvykti iš Varšuvos. „Varšuva yra Vilnius du“, - juokavo Ž. Gavelienė, pridurdama,kad „peržiemoti užsienyje“ išdrįsta ne tik dirbantys savarankiškai, bet ir senjorai.

„Vis drąsiau keliaujama ne tik su šeima, bet ir, taupant kaštus, su draugų grupe. Užuot leidus laiką prie šventinio stalo, vis populiariau leistis į keliones“, - nauja tendencija pasidžiaugė Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė.

Kaip pastebi Ž. Gavelienė, kelionės planavimui žmonės skiria laiko ir pasiruošę daugiau investuoti į keliones. „Neturime galutinių skaičių, bet manau, 2018 metais į keliones Lietuvos gyventojai investuos apie 12 proc. daugiau, palyginti su praėjusiais metais. Ne todėl, kad kyla kainos, o todėl, kad žmonės nori aukštesnės kokybės, turiningiau, maloniau praleisti laiką“, - apibendrino kelionių ekspertė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)