Kaštainiai – geriausias gatvės užkandis žiemą, keliaujant didžiuosiuose miestuose. Saldumynas kainuoja apie porą eurų, jis šviežiai skrudinamas ant metalinių krosnelių paviršiaus. Kepėjai nelinkę fotografuotis, visgi, apie save ir darbą gatvėje šiek tiek papasakoja.
© V. Picardi nuotr.

Daugelis keliautojų, pasirinkę atostogas žiemą, išvengia didelių eilių, sutaupo pinigų ir gali patirti kitokių įspūdžių, nei per atostogas vasarą. Pietų Europos miestų gatvėse žiemą dažnai pastebimi kepti kaštainiai. Tai – lengvai saldūs riešutai. Jie skaniai kvepia ir maloniai šildo, sužvarbus po vaikščiojimo.

Lietuviai šiuos riešutus mieliau vadina kaštonais, bet tai nėra tas pats. Kaštonų nekepame ir jų nevalgome, jie dažnai painiojami su kaštainiais. Šie natūraliai auga šiltesniuose regionuose prie Viduržemio jūros.

Kaštainiai parduodami Miunchene, Vienoje, Milane, Romoje, Paryžiuje, Lisabonoje ir kituose didesniuose miestuose. Kainos svyruoja: už popierinį ragelį mokėsite maždaug du arba tris eurus. Jei pardavėjas prašo daugiau, jus tiesiog bando apgauti. Pusiau nulupti kaštainiai beriami ant metalinės krosnelės paviršiaus ir šildomi, kol paskrunda.

Populiarus turistų užkandis, kurio Lietuvoje nėra
© V. Picardi nuotr.

Vaikščiojant po Romą, nesunku pastebėti, jog absoliuti dauguma gatvės kepėjų yra iš Bangladešo. Kita prekeivių dalis, siūlanti ne tik kaštainius, bet ir vandenį buteliukuose – dažniausiai iš Afrikos. Visi bando įsiūlyti savo prekę, tačiau pasakius tvirtą „grazie“ (liet. ačiū), iškart nusisuka kitur.

Didžiojoje aikštėje – Piazza Navona - Romoje užkalbintas žilstelėjęs vyrukas maloniai sako, esą atvykęs į Italiją iš Bangladešo. Jau 22 metus jis veikia tą patį: pardavinėja keptus kaštainius. Patikina, jog nieko kito nė nebandė dirbti. Pasakoja, jog nedidelę krosnelę nuomoja ir turi tikslų grafiką, kada turi dirbti. Pirmadienį – ketvirtadienį darbą baigia apie 21 valandą, savaitgaliais dirba beveik iki vidurnakčio. Kalbėdamas jis varto riešutus ir leidžia fotografuoti savo prekę, bet savęs – griežtai ne. Šalia jo nuolat stoviniuoja kitas vyras, kuris neatrodo padedantis, labiau atliekantis sergėtojo vaidmenį. Jis taip pat iš Bangladešo.

Panašiai pasakoja ir antras kepėjas kitame aikštės gale: jis irgi iš Bangladešo, nuomojasi krosnelę ir darbo vietą. Per porą metrų nuo jo taip pat stovi kitas vyras, tačiau, atrodo, neveikia nieko – tik stebi. Sklando nepatvirtinti gandai, jog kepėjai bei prekeiviai yra griežtai kontroliuojami, bet ne vietinės valdžios, o įtakingų miesto gaujų.

Populiarus turistų užkandis, kurio Lietuvoje nėra
© V. Picardi nuotr.

Prie Trevi fontano kaštonus kepanti moteris sako nebejaučianti pirštų galiukų. Daug kartų netyčia juos nusisvilino. Kiek neįprasta, tačiau ji – tikra italė, į Romą atvykusi iš kaimelio šalies pietuose.

„Situacija darbo rinkoje sunki, tad dirbi tai, ką gali, ne ką nori“, – sako moteris, ir juokiasi. Ji nesiskundžia – juntamas tas džiugus pozityvumas, būdingas italams. Vasarą, kai riešutai nekepami, ji tikriausiai dirbs paplūdimyje: pardavinės vaisius, siūlys gėrimų.

Kepėjo darbas yra sunkus: tenka stovėti po keliolika valandų per dieną, nepaisant oro sąlygų. Ne visi pirkėjai malonūs, kartais pasitaiko konfliktinių situacijų. Veikla išties kenksminga sveikatai: pardavėjas nuolat kvėpuoja dūmais ir smalkėmis, kylančiomis iš anglinės krosnelės. Visgi, Romoje tokių prekeivių – net po kelis kiekvienoje turistinėje gatvėje. Bendrauti jie linkę tol, kol jaučia galintys parduoti kaštainius. Iškart po to dairosi naujų klientų.

Svarbu priminti, jog kaštainiai – ne vien gatvės užkandis. Prancūzijoje, Italijoje jie verdami cukraus sirupe, padengiami šokoladu ir tampa labai saldžiu desertu, vadinamu „marron glacé“. Gaminami prabangiems desertams kavinėse, bet ir namų sąlygomis.

www.perpasauli.lt
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Šveicarų specialistai įvertino Gedimino kalno gelbėjimo planą: tikrai yra dėl ko nustebti (111)

Lietuvos mokslininkai ir specialistai vis dar nesutaria, kaip gelbėti Gedimino kalną. Kol mūsų...

Nori uždirbti padėdami išvengti įvestų „Sodros“ mokesčių (30)

Netylant kalboms dėl nuo šių metų įvestų „Sodros“ grindų ir jau prasidėjusių atleidimų,...

Šimonytė pasakė, ką reikėjo daryt LRT: kliuvo ir Karbauskiui, ir Jakilaičiui (163)

Didesnis Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) finansinių duomenų viešumas būtų apsaugojęs...

Ramūnas Bogdanas. Pirmieji Narcizo metai Baltuosiuose rūmuose (14)

2017 m. sausio 20 d. įvyko 45-ojo JAV prezidento inauguracijos ceremonija. Juo tapo verslininkas ir...

Prieš akistatą su „Žalgiriu“ – trilerį išgyvenusi „Panathinaikos“ ir pavydėtinas Lekavičiaus taiklumas prireikė dviejų pratęsimų (2)

Graikijoje Atėnų „Panathinaikos“ ekipa su Luku Lekavičiumi namuose po dviejų pratęsimų...

Turi priekaištų vilniečiams: kas jums darosi, kad taip pripratote skųstis? (16)

Per paskutinius kelerius metus teko lankytis aštuoniose Europos valstybių sostinėse ir dar bent...

Vienuoliktokų tėvams – bauginanti žinia apie itin užkrečiamą ligą (88)

Pirmadienį Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijos vienuoliktokų tėvai informuoti dėl...

Žuvininkystės tarnyboje darbuotojų sumažės trigubai (2)

Pertvarkant Žuvininkystės tarnybą, joje nuo rudens darbuotojų sumažės trigubai - iki 45...

6 neištikimybės ženklai, kurių nepastebėjau, kai vyras mane apgaudinėjo (25)

2 val. 30 min. nakties, sėdėdamas išnuomotame automobilyje prie vieno baro, mano vyras pareiškė:...