Keliavimas jūra tyrinėtojams nėra naujas dalykas, taip pat jis nestebina visko mačiusius keliautojus. Tačiau pastaruoju metu vis labiau populiarėja povandeninis turizmas, kuriuo vis labiau domisi nuotykius mėgstantys keliautojai.

Povandeninis turizmas netgi vadinamas naujausia turizmo tendencija. Vis daugiau žmonių ryžtasi nuotykiams nardydami su nardymo įranga arba su kvėpavimo vamzdeliu, taip pat vis didesnio susidomėjimo sulaukia laisvasis nardymas.

Egzotinės vandenynų grožybės šiais laikais prieinamos nebe vien profesionalams – tereikia laikytis nurodymų, sekti nuorodas ir mėgautis vaizdais.

Povandeninio turizmo ateitis

Nardymas su kvėpavimo vamzdeliu grožintis koralų rifais ir plaukiojimas tarp ryklių ir egzotiškų žuvų tėra tik vienas povandeninio turizmo aspektas. Po vandeniu yra visiškai kitas pasaulis, kuris laukia, kada bus atrastas (tiesą sakant, mes iki šiol nesame nusileidę iki giliausio jo dugno) – jame tiek daug dalykų, kuriuos galima pamatyti, kad vargu ar užtektų viso gyvenimo. Kiekvienas vandenynas, įlanka, jūra ir ežeras yra unikalus, ir vaizdai juose nepakartojami, be to, juos pamatyti ir patirti taip pat galima skirtingais būdais ir priemonėmis.

Populiariausi būdai tyrinėti povandeninį pasaulį yra ir ko gero visada bus nardymas su įranga ir su kvėpavimo vamzdeliu, tačiau turizmo pasaulyje vis labiau populiarėja ir povandeniniai aparatai. Šie ekologiški, saugūs aparatai panardina turistus po vandeniu ir leidžia viską pamatyti gyvai, neplaukiojant ir net nesušlampant.

Kai kur, pavyzdžiui, Australijos Žaliojoje saloje, turistams siūloma „Seawalker“ paslauga – kai po vandeniu neriama apsirengus specialų, aptemptą kostiumą su stikliniu šalmu ir oro padavimo žarna, prijungta prie deguonies šaltinio virš vandens.

Povandeniniai viešbučiai ir paslaugos

Norite pagyventi po vandeniu? Maldyvai garsėja savo povandeniniu viešbučiu, kuriame svečiai nakvoja po vandeniu – tiesiogine prasme. Norvegijoje neseniai atsidarė povandeninis restoranas, kuriame svečiai vakarieniauja tarp jūros gyvių, plaukiojančių už didžiulių langų. Taip pat steigiami povandeniniai muziejai ir galerijos, kurie suteikia svečiams unikalią galimybę pasijausti povandeninio pasaulio gyventojais ir patirti intriguojančią povandeninę aplinką. Egzistuoja ir netgi normaliai funkcionuoja povandeninis paštas.

Tokios patirtys vis labiau populiarėja tarp turistų, kurie keliauja vieni ir mažomis grupelėmis.

Svarbu suprasti ir gerbti trapią ekosistemą ir tyrinėti ją jos nepažeidžiant

Vienintelis povandeninio turizmo populiarėjimo trūkumas – tai gali neigiamai atsiliepti ekosistemai.
Nors tai puikus būdas turistams pažinti ir patirti vandenyno gyvenimą, vis dėlto jis gali neigiamai atsiliepti povandeninei gyvybei – tiems patiems koralams, kuriems jau ir taip kenkia balinimas – ir sutrikdyti ištisas delikačias buveines. Siekiant užkirsti kelią galimai žalai, būtina edukuoti kiekvieną, svajojantį apie povandeninio turizmo patirtis.

Neužtenka gerbti savo aplinkos – reikia suprasti, kad povandeniniame pasaulyje galioja gamtos dėsniai, kuriuos išmano tikrai ne kiekvienas pirmą kartą nerti besiruošiantis turistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)