Įspūdingiausias muziejus Baltijos šalyse, kuriame net kultūros nemėgstantys išsižioja. Restoranai ir kavinės, tokie kaip Stokholme, Berlyne ar Londone. Pilna įdomių objektų Baltijos jūros pakrantė, kurią apvažiuosite dviračiais. Speciali saulės palydėjimo vieta, kur saulėlydis toks įspūdingas, kad net norisi kam nors prisipažinti meilėje. Viduramžiškas senamiestis, audringas naktinis gyvenimas. Toks yra Talinas.

Pasinaudokite pagaliau atsiradusia proga, skraidintojas „Airbaltic“ iš Vilniaus siūlo pigius bilietus į Estijos sostinę. Priminsiu, kad akcijos metu pavyko rasti bilietus už 19 eurų. Miestas, kuris yra visai šalia mūsų, bet per toli, kad galėtume greitai iki jo nuvažiuoti automobiliu. Todėl skriskime, kelionė lėktuvu truks tik valandą. 


Lietuviams Talinas atrodo artimas, toks, tarsi savas, bet daug kas iš mūsų ten net nėra buvęs. Neskirkite jam visų savo atostogų, nereikia ten keliauti dešimčiai dienų ar savaitei, šio miesto užteks geram savaitgaliui. Dvi-tris dienas ten praleisite kokybiškai ir tikrai norėsite sugrįžti.

Pradėkime nuo vietos, kur apsistoti. Pigiausią nakvynę man pavyko rasti už 15-20 eurų, tai gana kuklūs hosteliai. Geresni, modernesni kainuoja apie 30-40 eurų už naktį. Galima nuomotis butą ar kambarį, estai siūlo labai daug variantų. Bet mano pasiūlymas kitoks. Pasinaudokite proga – Talinas pakankamai nebrangus (lyginant su Vakarų Europa), todėl leiskite sau daugiau prabangos.

Už maždaug 100 eurų šiame mieste galite gauti kambarį pasaulinio lygio viešbučiuose. Dviem žmonėms, su pusryčiais, su baseinu. Karališkas poilsis garantuotas. Perplaukus jūrą – Helsinkyje ar Stokholme tokie viešbučiai kainuoja dvigubai ar trigubai brangiau. Tad Talinas gali būti pirmasis miestas, kuriame pagyvensite labai kokybiškame viešbutyje. Pavyzdžiui, porelėms puikiai tinka kokiai nors romantiškai progai paminėti. Aš pasirinkau prestižinį „Hiltoną“, naktis jame kainavo 130 eurų. Pavyzdžiui, Londone šio tinklo viešbutyje naktis kainuoja apie 300-400 svarų.


Orijus Gasanovas Taline

Kalbant apie viešbučius, – kartais apsistojus labai gerame iš jo net ir nesinori išeiti. Yra tokių keliautojų, kurie miestų neapžiūrinėja. Jie atvyksta į gerą viešbutį, pakyla į barą paskutiniame aukšte, su gera panorama, pasėdi, pasvajoja. Tada nusileidžia į vietinį SPA, panardo baseine. Gerai išsimiega, pažiūri televizorių. Na ir taip visą savaitgalį. Nesmerkite tokių poilsiautojų, tai savotiškai protinga. Jeigu neturi tokių namų, kurie prilygtų viešbučiui, už pinigus juos gali gauti. Bent jau laikinai. Tad Talinas – kaip tik tam tinkama vieta, ir nepermokėsite.

Mėgstu aktyvias keliones, todėl viešbutyje nesėdžiu. Po Taliną, jeigu nelyja, būtinai keliaukite dviračiais, jų nuomos punktai išsibarstę po visą miestą. Pradėkite nuo Kalamaja rajono, kuris šiek tiek primena Vilniaus Žvėryną arba Kauno Žaliakalnį. Tik mūsiškiuose daug prabangių, naujų namų, o štai Kalamaja yra senovinis, medinis rajonas. Ištisos gatvės spalvotų medinukų. Tomis gatvėmis važinėjant galite nusileisti iki Baltijos jūros kranto, prie pat yra Talino Kruizinių laivų terminalas.

Orijus Gasanovas Taline

Beje, Kalamaja rajone, senuose karinio laivyno pastatuose veikia daug galerijų, dizaino parduotuvėlių, taip pat koncertų erdvės.

Šeštadienio rytą praleidau pavyzdiniame turguje, tokiame, kokio Lietuva dar neturi. Balti Jaama Turg – anksčiau buvo kaip Vilniuje esantis Kalvarijų turgus, o dabar – modernus, primena Švediją. Tiesa, nėra ten tos turginės dvasios, nes per daug švaru ir per daug gražu, tačiau yra kita dvasia. Šventiška! Norisi ten pabūti ilgiau. Ir neatrodo, kad kišenvagiai aplinkui sukiojasi.


Turgaus prieigose prekiaujama mėsa, pieno produktais, daržovėmis, vaisiais, uogomis ir viskuo, kas darže užderėjo. O įžengus giliau pamatysite mažyčius namelius, tokius, kaip kioskeliai. Juose – specializuotos parduotuvėlės ir kavinės. Vienoje kepa duoną, kitoje kiaušinienę, trečioje plaka sviestą ir ledus. Ten parduoda rankų darbo kosmetiką, žaislus, vietinių dizainerių sukurtus drabužius ir aksesuarus.

Kitame angare – milžiniška kavinių zona. Visi Talino hipsteriai renkasi degustuoti mėsainių, dešrainių, šonkauliukų, jūros gėrybių, kurias estai labai mėgsta.

Orijus Gasanovas Taline

Už penkių žingsnių nuo turgaus yra kita vieta, kuri savaitgalio rytais būna pilna žmonių. Tai Telliskivi Creative City – buvęs Talino lokomotyvų remonto depas. Labai industrinė aplinka, šiuo metu tapusi menininkų traukos centru. 


Estai ten traukia, kaip į kokį parką. O jūs nukeliaukite pasižiūrėti, kokie jie ten visi laimingi. Viena poetė garsiai skaito savo eilėraščius, o jaunas kino kūrėjas kviečia į salę nemokamai pasižiūrėti naujo, jo paties sukurto filmo. Netoliese koncertuoja jauna grupė, taip pat nemokamai.

Menininkai leidžia pasidairyti po savo dirbtuves, pigiai parduoda paveikslus ir įvairius dirbinius.

Man didelį įspūdį paliko mėsainių kavinė „Peatus“, kuri įrengta senuose traukinių vagonuose-restoranuose. Jeigu nesate važiavę traukiniu į tolimą kelionę ir tokiame niekada nevalgėte, bus proga. Kai lyja ar būna šalta lankytojai sėdi vagonuose, o šiltuoju metų laiku veiksmas vyksta lauke, prie vagonų.

Orijus Gasanovas Taline

Aplinkui, jūriniuose konteineriuose veikia barai ir užkandinės. Gruzinas kepa gerus chačepurius, turkai daro įspūdingo dydžio kebabus, o estė kepa žuvies pyragus.


Lankydamiesi minėtame turguje ir šalia jo esančiame Telliskivio kūrybos parke pasiruoškite daug valgyti. Pasirinkimas tikrai didelis, kainos, kaip Lietuvoje, o juk taip norisi visko paragauti.

Estija stipriai lenkia Lietuvą. Būtent Taline veikia įspūdingiausias, moderniausias ir brangiausias muziejus Baltijos šalyse. Tai Estijos jūrų muziejus, oficialus jo pavadinimas „Seaplane Harbour Lennusadam“ (Hidrolėktuvų uosto muziejus).


Muziejus už 17 milijonų eurų įrengtas Talino uosto teritorijoje, senuose angaruose, kur kadaise stovėdavo kariniai, žvalgybai skirti hidroplanai – lėktuvai, kylantys tiesiai nuo vandens. Galėsite ne tik pasižvalgyti į juos, bet simuliatoriaus pagalba ir patys tokį pilotuoti. 


Estai eksponuoja daugybę jūroje naudojamos technikos, karuose naudotus ginklus, o pats svarbiausias objektas – Anglijoje 1935 metais pastatytas povandeninis laivas „Lembit“. Visi lankytojai gali užsukti į laivo vidų, pasižvalgyti, kokiose mažytėse patalpose glausdavosi įgula, kaip atrodė kapitono kajutė, kur miegojo jūreiviai, kaip atrodė jų virtuvė, tualetas ir darbo bei poilsio kambariai. „Lembit“ labai efektingai žiūrisi nuotraukose, kurias ten galėsite pasidaryti. Vien šiam laivui parodoje skirkite mažiausiai valandą. Tikrai neeilinis reginys.

Atskirą dieną paskirkite viduramžiškam Talino senamiesčiui, kuris nors ir nedidelis, bet pilnas įdomių lankytinų objektų, painių siaurų gatvelių. Pavyzdžiui, jame vis dar veikia seniausia Europoje vaistinė. Net jeigu nesergate, užsukite pasidairyti į joje eksponuojamus senovinius vaistus. Stiklainiuose užkonservuoti įvairiausi gyviai, sudžiovinti keisčiausi augalai. Tik turėkite galvoje, kad sekmadieniais ši vaistinė nedirba.


Rotušės aikštėje pilna turistams skirtų restoranų, kuriuose siūloma paragauti viduramžiškų valgių. Nuo salotų ir sriubos iki egzotiškų kepsnių iš elnienos, briedienos ir meškienos. Jeigu nesate jautrūs naujiems skoniams – išbandykite šią įdomybę. O jeigu jūs jautresni, kaip ir aš – siūlau kitą, labai turistinę pramogą, kuri pralinksmina. Rotušės aikštėje yra speciali apvali plytelė, kai kam primenanti kanalizacijos šulinio dangtį. Sakoma, kad tik ant jos stovint pamatysite visus penkis Talino senamiesčio bokštus. Ir tikrai galiu patvirtinti – matosi. Tiesa, tris surasite iškarto, dėl kitų dviejų teks pavargti, matosi tik tolumoje kyšantys bokštų galiukai.

Orijus Gasanovas Taline

Savaitgaliais senamiestis būna pilnas žmonių, čia atvyksta tūkstančiai turistų iš Suomijos, nes jiems Estijoje žymiai pigiau nei savoje šalyje. Be to, suomiai sako, kad estai linksmiau gyvena ir turi daug įdomių vietų, kurias vis norisi lankyti. Tad tai, ko daugelis lietuvių dar nematė, suomių seniausiai yra išbandyta ir pamėgta. Taliną jie dievina.

Savaitgalį užbaigti rekomenduoju pačioje romantiškiausioje Estijos sostinės vietoje – Linnahall. Čia daugybę metų žmonės vakarais renkasi tam, kad kartu palydėtų saulę. Tai sena, jau apleista Talino koncertų salė, taip pat buvusi malūnsparnių nusileidimo aikštelė, iš kur jie skraidydavo į Helsinkį. Dar Linnahall yra keltų, kursuojančių į tą patį Helsinkį, uostas. Jie iš ten plaukioja iki šiol.


Talino gyventojai ir miesto svečiai susirenka ant Linnahall viršaus, išsitraukia namuose ruoštus sumuštinius, termosus su arbata arba ateina su pilnais maišais iš aplinkui esančių parduotuvių ir puotauja. Viename gale jaunimas groja gitara, kitame kažkas klauso repo įrašų iš nešiojamos kolonėlės.

Daugybė rankutėmis susikibusių porelių žvelgia į jūroje skęstančią saulę. Ypatingas momentas, kurį norisi fotografuoti.

Tai dar ne viskas, kodėl Talinas toks ypatingas, ir kodėl visi lietuviai ten turėtų apsilankyti. Estijos sostinė jau penketą metų vilioja turistus savo moderniais, skandinaviškos virtuvės restoranais. Ten tiesiog klesti gastronominis turizmas. Netrukus DELFI Kelionėse ieškokite naujos istorijos apie valgymo vietas, kurias Taline būtina aplankyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (716)