Ką jaučia kelionių organizatoriai, kuomet dėl koronaviruso pandemijos pasklidimo nežinią išgyvenantys žmonės kaltinančius pirštus atsuka į juos? Ir kaip rasti jėgų išsaugoti savo svajonių darbą ir verslą? Apie tai tinklaraštis Euroblogas.lt kalbasi su verslininku ir kelionių organizatoriumi Rimvydu Širvinsku – Makaliumi ir egzotines keliones organizuojančios bendrovės „Travel Planet“ bendraturte ir vadove Gabriele Štaraite.

Už kelionių istorijas – priekaištai

Neseniai po beveik dviejų mėnesių tylos į socialinius tinklus sugrįžęs Rimvydas ŠirvinskasMakalius nusprendė su savo sekėjais pasidalinti įspūdžiais iš metų pradžioje vykusios kelionės po Pietryčių Aziją, tačiau karantinas ir pasaulinė pandemija privertė pasverti ir apgalvoti kiekvieną viešai tariamą žodį.

„Man, kaip keliautojui, buvo labai sunku vėl pradėti komunikuoti apie keliones. Nepaisant to, kad daugybę kartų savo „Instagram“ istorijose sakiau, kad keliauju būtuoju laiku, dalinuosi įspūdžiais iš ankstesnės kelionės, kad raginu visus dabar pabūti namuose, vis tiek sulaukiu neigiamų žinučių.

Žmonės manęs klausia, kodėl esu ne karantine, kodėl skatinu žmones keliauti ir pan. Ir ne tik dėl to. Visą laiką sąžiningai vykdęs verslą ir padėjęs žmonėms žengti galbūt pirmuosius žingsnius kelionių srityje, pradėjau gauti ir tokių žinučių: „Ar matai, ką tavo turizmo skatinimas padarė mūsų pasauliui?“ Man labai apmaudu, kad keliautojai ir kelionių organizatoriai praktiškai per vieną parą tapo vos ne nusikaltėliais ir nepageidaujamais visuomenėje“, – neigiamais išgyvenimais pasidalijo Makalius.

Jis pastebėjo, kad dažnai tokias pykčio ar kaltinimų kupinas žinutes rašo žmonės, kurių socialinių tinklus ar profilius puošia nuotraukos su palmėmis iš Turkijos, Graikijos ar Ispanijos. Visgi, verslininkas neskuba smerkti, nes supranta, kad visi šiuo metu išgyvena neįprastą ir daug nerimo kuriantį laikotarpį, kuriame daug nežinios ir noro rasti kaltininkus.

Paklaustas, kaip stengiasi komunikuoti su tokių žinučių autoriais, pašnekovas patikino, kad pykčio pykčiu tikrai neatremia, nors kai kuriuos žmones ir jų atsiųstas žinutes tenka ignoruoti, nes jas parašyti paskatino emocijos.

Palaikymas ir pandemijos pamokos

„Bet noriu pasidžiaugti, kad sulaukiu ir labai daug palaikymo žinučių, skirtų tiek man pačiam, tiek visam turizmui. Tos teigiamos žinutės, palaikymas ir paskatinimas labai pagerina nuotaiką ir praktiškai pamirštu apie tai, kad yra ir piktai nusiteikusių žmonių. Pradžioje tikrai galvojau, ką aš tokio blogo padariau, kad taip atsitiko, mane kamavo panika ir nežinia dėl to, kas bus ateityje, tačiau dabar jau geriau“, – tinklaraščiui Euroblogas.lt atvirai prisipažino Makalius.

Kalbėdamas apie pandemijos sukeltus įvykius, kelionių organizatorius skatino nepamiršti, kad už daug kritikos šiuo metu sulaukiančio turizmo stovi jį kuriantys ar nuo jo priklausantys žmonės.
„Liūdna girdėti, kad, pavyzdžiui, kokiame nors Tailando kurorte esančios vietinių šeimų parduotuvės yra priverstos užsidaryti. Taip pat nepagalvojame, kad nukenčia ir mūsų vietinis turizmas, kuriame dirba apie 50 tūkst. žmonių. Tokių miestų kaip Birštonas ar Druskininkai didžioji dalis gyventojų dirba kažką susijusio su turizmu“, – akcentavo R. Širvinskas.

Jo nuomone, praėjus viruso pavojui, pirmiausia, atsigaus vietinis turizmas, kuris padės atkurti Lietuvos ekonomiką, vėliau prasidės netolimos kelionės į kaimynines šalis, tačiau svarbiausios pamokos bus susijusios su sveikata, asmeniniais finansais ir ateities planavimu.

„Manau, kad po šios pandemijos lietuviai išmoks dėvėti kaukes, kaip tai daro visas likęs pasaulis. Daug dažniau kelionių metu plausime ir dezinfekuosime rankas, išmoksime neplanuoti taip toli į ateitį, turėti kuo daugiau finansinių atsargų, kad kitą kartą, jei tai pasikartotų, nepatirtume tokio didelio šoko ir panikos. Manau, kad patys gyvensime sveikesnį gyvenimą ir labiau vieni kitais rūpinsimės“, – gerąsias šio sudėtingo laikotarpio puses įžvelgė Makalius.

Visi galimi scenarijai

Kelionių agentūros „Travel Planet“ vadovė Gabrielė Štaraitė taip pat džiaugiasi sulaukusi daug palaikymo ir padrąsinimo žinučių tiek iš draugų, tiek iš keliautojų.

„Tie, kurie mėgo keliones, supranta, kad kalti ne paprasti keliautojai, o tiems, kurie anksčiau nekeliaudavo ir kuriems kelionės nebuvo vertybė, gyvenimo būdas, siekiamybė ar svajonė, tai yra lengviausias būdas surasti kaltus. Aišku, kai tavo svajonių darbas vieną dieną tampa smerktinu dalyku, būna liūdna, tačiau liūdesys po savaitės ar dviejų praeina. Dabar tiesiog galvoji, ką reikia daryti, kad po to, kai viskas baigsis, galėtum ne tik keliauti, bet ir toliau vykdyti šį verslą“, – apie savo pastarųjų savaičių iššūkius pasakojo pašnekovė.

Kadangi niekas nežino, kada virusas bus sutramdytas ir pasaulis vėl atvers sienas, verslininkė atvirauja, kad tenka kurti A, B, C ir net Z planus. Ji taip pat, kaip ir Makalius, spėja, kad, pirmiausia, atsigaus vietinis turizmas, žmones atsisakys savaitgalinių kelionių ir geriau rinksis labiau išsvajotas šalis. „Manau, kad ir svajonių sąrašas bus sutrumpėjęs“, – sako G. Štaraitė.

Iššūkis „Keliautojas karantine“

Tačiau kelionių knygų autorė nusprendė, kad net tokiu mažai džiaugsmo teikiančiu laikotarpiu galima susikurti šiek tiek šypsenų.

„Idėja atkurti kelionių nuotraukas gimė atsitiktinai pamačius kitą iššūkį. Vienas muziejus pasiūlė atkurti klasikinius dailės kūrinius namų sąlygomis. Tuomet man atėjo mintis, o kodėl mes negalime atkurti savo kelionių nuotraukų karantino sąlygomis?“ – apie feisbuke pasklidusio iššūkio „Keliautojas karantine“ istoriją pasakojo G. Štaraitė.

Pirmiausia, šia idėja ir nuotraukomis keliautoja pasidalijo su kolegomis ir netrukus jos pradėjo sklisti internete. Visų reakcija buvo vienoda – džiaugsminga ir nuotaikinga.

„Pirmiausia, peržiūri senas nuotraukas, o tada atsimeni gerus laikus, šildančius prisiminimus ir pasirenki tokią nuotrauką, kurią būtų juokinga atkurti. Paskui laukia kūrybinis procesas. Ir man pačiai buvo smagu, ir vaikus įtraukiau. Tai buvo vienas smagesnių savaitgalių nuo karantino pradžios“, – daug taip reikalingų teigiamų emocijų atnešusiu iššūkiu džiaugėsi G. Štaraitė.

Abu tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovai ragina visus likti namuose, rūpintis savimi ir artimaisiais, o tiems, kurie svajoja apie keliones, apsišarvuoti kantrybe. Tačiau patikina, kad pasaulis ir vėl atsidarys, tik mūsų keliavimo būdas ir kelionių vertinimas jau bus pasikeitęs.

Jei norite ir jūs sudalyvauti šiame kelionių prisiminimų iššūkyje, kelkite atkurtas kelionių nuotraukas į feisbuką ir nepamirškite uždėti „tagų“:

#karantinokeliones
#quarantinetravellerchallenge
#keliautojaskarantine