Kretos istorija prasidėjo 6000 m. pr. Kr., tuomet, kai sala buvo apgyvendinta pirmą kartą. Geriausiai žinomas Kretos periodas – bronzos amžius (2600–1100 pr. Kr.). Minų civilizacija – viena seniausių kultūrų. Kai Kretos gyventojai kolonizavo salyną Cyclades, tuo metu Kretoje buvo pastatyti Knoso, Festos ir Zakros rūmai.

Kreta buvo puolama iš visų pusių, – mikėnai, dorėnai, o vėliau dar ir romėnai. Po Romos imperijos žlugimo Kreta atiteko Bizantijos imperijai, tuomet buvo įvesta krikščionybė.

VIII–IX a. arabai įsiveržė ir užgrobė Kretą. Tik XIII a. Bizantija atgavo šią nuostabią salą ir galiausiai ją pardavė venecijiečiams, kurie valdė Kretą iki 1669 m. Vėliau ją užkariavo turkai. Turkų valdymas truko iki 1898 m., 1913 m. Kreta oficialiai buvo paskelbta Graikijos dalimi.

Frankų vyskupas L. Petit yra labai taikliai apibūdinęs Kretos gyventojus: „Išties tai pasigėrėjimą keliantys žmonės, kurie, nepaisydami įvairių, keturiasdešimt amžių trukusių, neramumų sugebėjo išsaugoti savo vietinę kalbą ir identitetą. Jų narsa susilieja su nevaržoma siela, o tai dažnai yra artima gyvam sąmojui, ryškiai vaizduotei ir vaizdingai kalbai, spontaniškumui ir paprastumui. Jie spinduliuoja nepaliaujamą laisvės troškimą.“

Kretos klimatą geriausiai charakterizuoja toks apibūdinimas: švelnios, lietingos žiemos ir karštos, sausos vasaros. Viduržemio jūros klimatas turi pastebimų skirtumų, kurie išryškėja tarp pakrantės zonos ir kalnuotų sričių, kaip ir tarp vakarinės ir rytinės Kretos dalies. Kretos kalnai formuoja Rytinį vakarų barjerą į dominuojančius šiaurinius vėjus, jie įvilioja į spąstus debesis, supančius Egėjo jūrą. Rezultatas yra toks, kad oras gali būti pilkas ir šlapias šiaurėje, bet saulėtas pietų pakrantėje, kur dažnai debesys nepasiekia jūros.

Rytinė Kretos dalis (Sitija, Lasičio sritis) yra sausesnė ir šiltesnė nei vakarinė dalis (Chanijos rajonas). Tai akivaizdžiai rodo augmenija – Chanijos sritis yra daug žalesnė. Tokie patys skirtumai pastebimi tarp šiaurinės ir pietinės Kretos pakrančių, pietų pakrantė yra sausesnė ir šiltesnė.

Poilsio sezonas labai ilgas – prasideda balandį ir tęsiasi iki spalio-lapkričio mėn. Balandis ir gegužė, kada žydi visa sala ir kartais iškrenta lietūs, – geriausias ekskursijų laikas. O liepos-rugpjūčio mėnesiais visiškai nelyja, temperatūra retai kada nukrenta žemiau 27 C, o jūros vandens temperatūra apie 22–23 C. Šaltokas vėjas suminkština vasaros karštį šiaurinėje pakrantėje, o pietinė pakrantės dalis nuo šio vėjo apsaugota kalnų virtine.

Rugsėjis-spalis – geriausias poilsio laikas. Šiuo laikotarpiu oras jau būna šiek tiek atvėsęs, karštis atslūgęs, bet jūros vanduo vis dar šiltas, o saulė, kaip ir visada, šviečia ryškiai.

Kretos pakrantė tęsiasi nuo vakarų į rytus 267 km ir yra padalinta į keturias provincijas: Heraklionas – centre, Lasitis – rytuose, Retimnas ir Chanija – vakaruose. Du oro uostai – vienas Heraklione, kitas Chanijoje – leidžia patogiai pasiekti bet kurį Kretos kurortą.

Heraklionas – Kretos sostinė, didžiausias urbanistinis ir ekonominis salos centras. Čia daugybė turizmo paslaugų ir pašėlęs naktinis gyvenimas. Mieste galima aplankyti įspūdingus archeologinius paminklus, pavyzdžiui, įstabaus grožio bažnyčias, taip pat yra daug kultūros objektų bei siūloma įvairiausių pramogų, ypač vasarą, kai visame mieste organizuojami kultūriniai renginiai.

Retimnas yra labai jaukus Kretos miestas. Jis suskirstytas į dvi dalis – žavingą senamiestį ir naujamiestį. Savo grožiu išsiskiria senoji Retimno miesto dalis, kurioje daugybė senų pastatų ir akmenimis grįstų siaurų gatvelių. Mieste stūkso venecijiečių tvirtovės, kurios miestui suteikia paslaptingumo. Nesibaigiantis saulėtas paplūdimys, įspūdingas Kourtaliotiko tarpeklis – tikrai verti keliautojų dėmesio.

Chanija yra didžiausias ir svarbiausias miestas vakarų Kretoje, vakarinės salos dalies sostinė. Nors tai yra gan didelis miestas, turintis 60 000 gyventojų, jis yra išlaikęs autentišką vietos koloritą. Tradiciniai senieji kvartalai, spalvingi gyvenamieji pastatai, siauros gatvelės ir gėlėmis apsodinti sodai yra miesto puošmenos, kurios paverčia jį idealaus, puikiai organizuoto ir nepakartojamo poilsio vieta.

Lasitis – savivaldą turinti sritis, kuri yra Kretos salos dalis. Čia išsidėstę daugybė lankytinų archeologijos paminklų, gražių olų ir tarpeklių. Taip pat galima grožėtis unikaliomis balandinėmis ir nuostabiomis šventyklomis. Pasak mitų ir legendų, čia yra ir Dzeuso gimimo vieta.

Nuostabus klimatas ir alyvmedžių giraitės traukia lankytojus iš kitų Graikijos dalių, iš šiaurės Europos bei keliautojus iš viso pasaulio. Kreta yra tarsi kitas pasaulis, palyginti su likusia Graikijos dalimi. Saloje itin ryškios senosios tradicijos, savitas charakteris ir dialektas. Vietiniai žmonės labai didžiuojasi tuo, kad jie yra kilę iš Kretos.

Saloje išlikę romėnų ir turkų okupacijos pėdsakų. Ypač jie ryškūs ir atpažįstami akvedukuose bei kituose architektūros paminkluose. Tačiau šios okupacijos nepalaužė Kretos gyventojų – jiems pavyko apginti ir išlaikyti pasididžiavimą savo sala ir kultūra. Užkalbinti salos gyventojai supranta tai, kaip kvietimą prisėsti šalia, ir štai, lyg patekę į kitokią laiko tėkmę, Jūs jau bendraujate ir, savaime suprantama, užkandžiaujate bei mėgaujatės gėrimais. Šiais laikais Kretos ekonomika klesti beveik vien dėl turizmo.

Čia įkurti milžiniški kurortiniai viešbučiai, kuriuose galite mėgautis nepriekaištingu aptarnavimu. Pietinėje salos dalyje Jūs atrasite šimtus egzotiškų paplūdimių – vieni jų visada pilnutėliai, kiti atskirti ir gali patenkinti išrankiausią skonį. Kreta garsėja įvairiais vaisiais ir daržovėmis. Taigi apsilankę saloje Jūs turėsite išskirtinę galimybę išbandyti visame pasaulyje žinomą Kretos dietą, kurios pagrindą sudaro daržovės ir natūralus alyvų aliejus.

Kretos sostinė – Heraklionas, kurorto zona, kuriai priklauso artimiausios Amoudaros, Guves, Chersonisos, Malijos ir Stalidos gyvenvietės. Praktiškai visos šios gyvenvietės dėl linksmos atmosferos ir dėl jose siūlomų pramogų puikiai tinka jaunimui. Pats Heraklionas yra pakankamai didelis miestas, turintis uostą.

Tai šiuolaikinio gyvenimo centras: čia yra ir žinomos parduotuvės, ir triukšmingas turgus, ir tradicinės smuklės, nauji klubų kompleksai bei „Water City“ vandens pramogų parkas. Senasis Heraklionas iki šių dienų apsuptas venecijiečių sienomis, už kurių yra siauros romantiškos gatvelės su senoviniais namais. Taip pat čia galima rasti unikalų Archeologijos muziejų. 7 km nuo Herakliono yra Knoso rūmai, kurie istorijoje žinomi dėl Minotauro labirinto, keliautojus stebinančio siaurais perėjimais, posūkiais ir akligatviais.

Smulkaus žvyro ir uolėtuose Herakliono regiono paplūdimiuose pastatyta daugybė šiuolaikiškų viešbučių. Tai tinkamiausia vieta pramogų ir naujų įspūdžių ištroškusiems keliautojams. Netoli Herakliono, apie 6 km į vakarus, yra Amoudaro kurortas. Ši poilsio zona, kurioje yra platūs smėlio paplūdimiai ir daugybė vandens pramogų, vilioja jaunuosius keliautojus.

Lygumoje alyvmedžių giraitėmis apsupta, į rytus nuo Herakliono apie 17 km nutolusi Guves gyvenvietė dalijama į senąją ir naująją. Senojoje kurorto dalyje susiglaudę nedideli balti kretiečių nameliai, apipinti gebenėmis, naujojoje – visas viešbučių, stovinčių smėlėtuose ir smulkaus žvyro paplūdimiuose, žvaigždynas. Neseniai čia pastatytas šiuolaikinis „Aqua Splash“ vandens pramogų parkas.

Chersonisos – vienas didžiausių ir populiariausių kurortų saloje, išsidėstęs 25 km į rytus nuo Herakliono. Diskotekos, barai, tavernos – viskas čia kunkuliuoja nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro. Pakrante driekiasi apgyvendinimą siūlantys įvairios kategorijos viešbučiai – nuo kuklių 3* iki prabanga dvelkiančių aukštos klasės viešbučių.

Malija, toliausiai (apie 34 km nuo Herakliono) esantis šio regiono kurortas, garsėja puikiu smėlėtu paplūdimiu, linksma atmosfera bei istoriniais paminklais: pvz., 2 km nuo miesto yra II amžiaus iki m. e. rūmų griuvėsiai. Stalida, Malijos kurorto kaimynė, – tai puikus romantiškas kaimelis su žemais nameliais, apipintais žaluma, ir su nedideliu smėlėtu paplūdimiu. Dažniausiai jis apibūdinamas kaip „besivystantis kurortas“ ir artimiausiu metu žada būti panašus į Malijos kurortą. Kol kas infrastruktūra čia kukli, bet atmosfera tokia puiki, jog norisi likti jame gyventi amžinai.

Į vakarus nuo Herakliono yra kalnuota ir vaizdinga sritis – Retimnas – miestas, kuriame gyvena apie 40 000 gyventojų, ir kuris yra to paties pavadinimo Retimno regiono sostinė Kretoje. Tai gilią senovę menantis miestas, nors ir nepretendavęs tapti senosios Kretos centru, tačiau buvęs pakankamai savarankiškas ir galėjęs nusikaldinti savus pinigus. Viena tokių senovinių monetų ir šiandien vaizduoja miesto kalnagūbrį su dviem delfinais rate.

Tauta Retimno mieste egzistavo jau Minų laikais, bet dėl tikrojo miesto sužydėjimo jie turi būti skolingi venecijiečiams, kurie čia pastatė miestą-uostą. Retimnas išsaugojo savo senovinį įvaizdį: išliko senovinės cerkvės, venecijietiški namai, turkų mečetės, o miestą, tarsi kepurė, vainikuoja XVI amžiuje ant kalvos pastatyta tvirtovė. Pagrindiniam paveldui priklauso Arkadijos vienuolynas, kurio istorija susijusi su šalies išlaisvinimo kovos prieš turkų valdžią periodu, ir Prevelijos vienuolynas.

Miestas pasižymi gera poilsio infrastruktūra: čia daug restoranų, kavinių, parduotuvių, disko barų. Retimnas taip pat garsėja plačia smėlėta pakrante, kurioje puikuojasi daug nuo 3* iki 5* viešbučių. Draugiška atmosfera, smėlėtais paplūdimiais ir patogiu įėjimu į jūrą pritraukiantis šeimas su vaikais nedidelis ramus kaimelis Platanias yra nutolęs 5 km nuo Retimno.

Žvejų kaimelis Goergiopolis, esantis 20 km į vakarus nuo Retimno, yra toks puikus, kad būtų apmaudu į jį neužsukus. Šiame kaimelyje yra keletas jaukių tavernų, kuriose vakarais groja gyva muzika, bei šiuolaikinių barų. Atrodytų, gyvenimas čia labai triukšmingas, bet iš tiesų taip nėra. Daugelis žmonių poilsį šioje vietoje renkasi todėl, kad erdvūs švaraus smėlio paplūdimiai nėra labai gausiai lankomi žmonių. Taigi, ko daugiau reikia nebrangiam ir ramiam poilsiui?

Bali – tradicinis kaimelis, esantis 40 km nuo Herakliono oro uosto,– labai graži vieta, kuri stebina gamtos vaizdais: ryškią ir švarią jūrą supa stačios uolos, o mažyčiai smėlėti paplūdimiai paslėpti įlankose... Įspūdingai atrodantys į Balio įlanką atplaukę „piratų“ laivai, kurie turistams siūlo išvykas palei krantą, ir kaimelyje esančios tavernos bei žvejų restoranai primena iliustracijas iš pasakų knygų.

Chanija – labiausiai į vakarus nutolęs miestas, pastatytas vietoje Antikos gyvenvietės Kidonijos. Pirmas dalykas, kurį išgirstate apie Chaniją – tai Venecijos uostas, siauros gatvelės su mažomis suvenyrų parduotuvėlėmis ir pakrantės restoranai. Chanija yra viena iš dviejų vietų, kurias Jūs, tikėtina, pamatysite atvykę į Kretą.

Tai nuostabus miestas su senais pastatais, muziejais, bažnyčiomis ir amatų parduotuvėmis (keliose jų galite įsigyti autentiškų ir įdomių vietinių gaminių). Jis išsidėstęs palei šiaurės pakrantę, už apytiksliai 70 km į vakarus nuo Retimno ir už 145 km į vakarus nuo Herakliono.

Pagal apgyvendinimą jis priskiriamas antrajam Kretos miestui. Ofcialiais duomenimis, šio miesto srityje gyvena apie 56 000 žmonių. Čia, kaip ir Retimne, labai jaučiama venecijiečių dvasia, todėl dažnai ši sritis vadinama rytų Venecija. 1913 metais, kai ant Firko bokšto buvo pakelta graikų vėliava, simbolizavusi turkų valdymo Kretoje pabaigą, miestas tapo nepriklausomas.

Maisto pasiūla labai didelė – yra daug restoranų, kavinių. Atmosfera turi lengvą Florencijos ir Venecijos atspalvį, susijusį su Kretos gyventojų tradicijomis, kultūra ir būdu. Chanijos uostas yra nuostabus dar ir tuo, kad šviesos žaismas čia sukuria vis kitokį vaizdą, tarsi būtum skirtingose erdvėse.

Chanija, kuri yra dailininkų ir muzikantų susibūrimo vieta, taip pat gali didžiuotis savo praeitimi bei tuo, kad venecijiečių valdymo laikais salos sostinė buvo būtent čia. Nuo to laiko išliko viduramžių įlankos ir didikų namų pėdsakai.

Čia yra galimybė pamatyti kai kuriuos senų pastatų – Venecijos ir Turkijos – projektų, kurių daugelis buvo sunaikinti karo ir nuniokoti plėšimų. Chanija yra apsupta daugybės įžymių vietų, kurias galima apžiūrinėti ir atrasti vis iš naujo.

Chanijos miestas gali būti suskirstytas į dvi dalis: senamiestį, kuris yra išsidėstęs toliau nuo senojo uosto, ir naujamiestį. Pastarasis yra didesnis. Senamiestis yra lopšys, aplink kurį išsivystė likusi miesto zona. Jis visada buvo apsuptas senų venecijietiškų įtvirtinimų, kurie buvo pradėti statyti dar 1538 m. Iki šių dienų išliko rytinė ir vakarinė įtvirtinimų dalis.

Pietinėje dalyje senamiestis jungiasi su naujamiesčiu, o šiaurinėje dalyje – Chanijos paribis – jūra. Nors Chanijos senamiestis Antrojo pasaulinio karo metu buvo subombarduotas, vis dėlto tai yra gražiausia miesto dalis, o labiausiai išsiskiria ir traukia dėmesį Venecijos uosto griuvėsiai. Deja, venecijietiškos senamiesčio sienos ir įtvirtinimai yra beveik sunaikinti.

Vakarinėje dalyje driekiasi puikūs smėlio paplūdimiai. Taip pat čia galima rasti išskirtinio grožio rožinio smėlio paplūdimį, pavadintą Elafonisio vardu. Tarpekliai ir olos sudaro neatskiriamą landšafto dalį. Kalnų kaimai atveria nepakartojamą vaizdą į „vidinę Kretą“. Samariją ir kitus tarpeklius galima aplankyti pėsčiomis. Chanija – tai jaukus ir guvus, apsuptas žydinčių sodų ir gražių gatvelių, persmelktas apelsinų giraičių aromato, šiuolaikinio gyvenimo ritmu gyvenantis miestas. Daugybė parkų, harmoninga senovės architektūra, viešbučiai ir nedidelis vandens parkas Limnoupolis – būtent taip, daugelio turistų nuomone, turi atrodyti ideali poilsio vieta.

Dėl savo unikalių peizažų ir turtingos istorijos Lasičio sritis tapo turistų, turinčių puikų skonį, mylimiausia poilsio vieta. Kažkada vietinės kalvos buvo nuklotos vėjo malūnais, kurie dabar yra tapę šios srities simboliu ir pačiu populiariausiu suvenyru.

Lasitis taip pat žymus savo gamtos išskirtinumais: tai unikali Vai palmių giraitė ir romantinė Spinalongos salelė.

Lasičio paplūdimiai tęsiasi nuo Elundos iki Paleokastro, labiausiai į rytus nutolusio salos taško. Čia taip pat galima rasti Mirtos, Ierapetro, Agija Fotijos ir Makri-Jalos paplūdimius.

Lasičio srities centras – Agios Nikolaos miestas, esantis 80 km nuo Herakliono, vakarinėje įlankos pakrantėje, pastatytas ant senovinio miesto – Lato pros Kamara – griuvėsių. Dėl romantiškos ir nerūpestingos atmosferos, daugybės restoranų, kavinių bei barų dar vadinamas graikų San Trope. Pavadinimas Agios Nikolaos reiškia „Šventasis Mikalojus.

Agios Nikolaos – bendras vietovardis Graikijoje ir Kipre nuo tada, kai Šventasis Mikalojus paskelbtas jūreivių ir visos Graikijos globėju. Šis miestas geriausiai žinomas kaip turistinis miestas, kuriam administraciškai priklauso apie dvidešimt mažų kaimų ir ūkių, sudarančių Lasičio sritį.

Beveik miesto centre yra gėlo vandens ežeras, kurio vanduo, nepaisant siauro su jūra jungiančio kanalo, yra nesūrus. Dvi miesto dalys sujungtos tiltu. Pakrantė šiame rajone išraižyta smulkiomis įlankomis, o smėlėtuose paplūdimiuose, kurie yra apsaugoti nuo vėjo ir bangų, stovi prabangūs viešbučiai.

Tarp lankomiausių turistų vietų – mažoji Voulismenio ežero lagūna, nedideli miesto paplūdimiai, mažutė Pantes Agios sala, archeologinis muziejus, vietinė augmenijos paroda „Vilkdalgis“ („Iris“) ir kitos mugės.

Lagūnoje galima grožėtis nedideliu parku su pasivaikščioti skirtu taku, tradicinėmis žvejybinėmis valtimis, amfteatru ir daugybe kavinių, taip pat gausybe ančių ir balandžių. Nutolęs apie 11 km nuo Agios Nikolaos, yra labiausiai mėgstamas ir prestižiškiausias salos kurortas Elunda.

Jis pastatytas vietoj jūroje nuskendusio senovės graikų miesto. Kadangi vanduo yra labai švarus, todėl galima pamatyti šio nuskendusio miesto griuvėsius. Smėlėti Elundos paplūdimiai puikiai apsaugoti nuo jūros vėjų ir didelių bangų. Čia taip pat yra prabangūs viešbučiai, kuriuose galima rasti puikius SPA centrus.

Pietinėje pakrantėje, priešais Agios Nikolaos, yra dar vienas populiarus Ierapetros kurortas. Ramybė, ramus gyvenimo ritmas turistus čia pritraukia netgi žiemą. Taip pat šiame kurorte, kuris išsidėstęs ilgoje pakrantėje, galima rasti daugybę didelių disko barų ir tavernų. Turizmas – nėra pagrindinis Ierapetros verslas (dažniausiai žmonės čia užsiima daržovių eksportu), tačiau viešbučių čia nemažai, ir netgi yra puikus „Petra Mara“ (viešbučio Petra Mara teritorijoje) vandens pramogų parkas.

*********************

Kviečiame iki gegužės 17 d. registruotis ir dalyvauti konkurse, kurio nugalėtojas gaus puikią atostogų dovaną sau ir vienam savo draugui - „Tez Tour“ kelionę dviems asmenims į Graikijos salą Kretą!

P.S. Užsiregistravę dalyviai gaus po 10 Lt, kuriuos galės išleisti parado.lt pirkiniams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)