Šokinėjimas su parašiutu

Šis sportas skirtas aštrių pojūčių mėgėjams, kuriems adrenalino suteikia tokia veikla kaip šokinėjimas su parašiutu nuo pastatų, tiltų ar uolų. Jei iš baimės nesustos širdis dar nepasiekus žemės, didelė tikimybė, kad stiprus vėjas jus nublokš į objektą, nuo kurio šokote arba neišsiskleidus parašiutui atsitrenksite į žemę. Tai itin pavojinga pramoga - kasmet pasaulyje žūsta 5-15 tokių drąsuolių. Kai kuriose šalyse, tarp jų ir JAV, šis sportas yra uždraustas.

Nardymas

Nardymas su akvalangu (aparatu, padedančiu kvėpuoti po vandeniu) - vis labiau populiarėjantis sportas. Tačiau apsimetinėjimas žuvimi gali baigtis tragiškai: jei panėrę per greitai kilsite į paviršių, dėl slėgio pasikeitimų gali sutrikti stuburo ir galvos smegenų bei plaučių veikla. O kur dar pro šalį plaukiantys alkani rykliai…

Nardymas olose

Tai - ypač pavojinga sporto rūšis. Hipotermija, tikimybė pasiklysti, prastas matomumas, deguonies trūkumas - tai tik keletas šio neįprasto sporto pavojų. Nacionalinė speleologų draugija šį užsiėmimą vadina pavykusiu, jei pavyko išnirti į paviršių… Nuo įprasto nardymo šis skiriasi tuo, kad negalite iškilti ir įkvėpti oro - susitrenktumėte galvą! Vien Floridoje, Meksikoje ir Karibuose nuo 1960 m. taip pramogaudami gyvybių neteko daugiau nei 500 žmonių. Jei manote, kad patyrusiems nardytojams šie pavojai negresia, klystate - daugelis aukų buvo instruktoriai.

Banglenčių sportas

Kalbame apie banglentininkus, bandančius pažaboti dideles, o dar tiksliau, milžiniškas bangas. Šiems ekstremalams gresia mirtini pavojai: galima paskęsti, susitrenkti galvą į uolas ar būti užmuštam banglentės, ant kurios ką tik elegantiškai balansavote. Kaip sako „Surfline“ atstovas spaudai, „šį sportą gali išbandyti visi, tačiau niekas negarantuoja, kad grįšite į krantą“. Padrąsino, ar ne?

„Gatvės rogutės“

Šia pramogą 8-ajame dešimtmetyje sugalvojo grupelė nuobodžiaujančių Kalifornijos paauglių. „Gatvės rogutės“ - tai ekstremalus sportas, kuomet gulint ant riedlentės „nardoma“ tarp automobilių. Vieninteliai stabdžiai - jūsų kojos. Jokių garantijų, kad automobiliai ir sunkvežimiai jus pastebės ir aplenks… Jei nenorite, kad ši pramoga baigtųsi laidotuvėmis, nepamirškite šalmo ir specialios odinės aprangos.

Dviračių lenktynės motokroso stiliumi

Mums užtenka ir paprasto pasivažinėjimo dviračiu. Tačiau adrenalino mėgėjai renkasi BMX - akrobatinius triukus važiuojant dviračiu. BMX - tai ne tik lenktynės, bet ir įvairūs triukai, vertikalios rampos ar lygūs paviršiai. Nors nėra žinoma apie oficialias aukas, šio sporto mėgėjams gresia žaizdos, kaulų lūžiai, mėlynės, smegenų sukrėtimai ir panašios traumos. Nors, tiesą pasakius, šie sužalojimai dviratininkams - tai medaliai, kuriais jie didžiuojasi.

Slidinėjimas užkilus malūnsparniu

Kai kurie dalykai yra sunkiai įgyvendinami ir tam yra priežastis. Tai tarsi Dievo perspėjimas, kad nekvailiotume. Tačiau kai kurie žmonės moka didžiulius pinigus, kad malūnsparnis juos užskraidintų į atokias viršukalnių trasas, kur nėra žmonių, bet yra daug sniego. Jau pats skrydis gali būti pavojingas - daugybė žmonių neteko gyvybių taip ir neišvydę pažadėtųjų trasų. Pavyzdys - buvęs „The Wault Disney Co“ prezidentas. Jis žuvo 1994 m., kai sudužo jį slidinėti skraidinęs malūnsparnis.

Jodinėjimas buliumi

Rodeo sugalvojo amerikiečiai galvijų augintojai. Kokia nauda iš jodinėjimo buliumi? Visiškai jokios, nebent imtumėte labiau branginti savo darbą, net jei esate bedarbis. Beveik toną sveriantis įniršęs gyvulys (kurio įniršį sukelia ties genitalijomis suveržta virvė) bloškia jojiką į orą, o kritimą ant žemės sušvelnina nebent plonas purvo ir išmatų sluoksnis. Jums pasisekė, jei atsipirkote tik lūžusiu žandikauliu, raktikauliu ar šonkauliais.

Alpinizmas

Tai itin rizikingas užsiėmimas: šešiems Everesto viršūnę pasiekusiems keliautojams tenka apraudoti vieną bendramintį ir pakeliui prasilenkti su negyvėliais. Šie drąsuoliai susiduria su visais pavojais, kokius tik galima įsivaizduoti (vienas jų - rizika nuskęsti). Kitos kliūtys, sutrukdančios pasiekti viršūnę - hipotermija, nušalimai ir plaučių uždegimas. Mirtinai pavojinga gali būti net įprasta trauma, nes gelbėtojų malūnsparnis nesugebės jūsų pasiekti. Iki šios dienos į Everestą yra užkopę apie 1300 drąsuolių, o pakeliui žuvo 179. Tiesa, nelaimingų atsitikimų per pastaruosius 20 metų smarkiai sumažėjo.

Rungtynių palaikymo komandos

Pavojinga palaikyti mėgstamą sporto komandą?! Pasirodo, taip. Kasmet užfiksuojama daugiau nei 20 tūkstančių traumų. Dėl šios priežasties „cheerleading“ laikomas daugiausiai traumų moterims sukeliančiu sportu. Įprasti sužalojimai - lūžusios kojos ir nugaros traumos. Tik pagalvokite - tai tarsi nardymas sausumoje, kur vandenį atstoja į krepšininkus užsižiopsojusios koledžo draugės…

Kelionė plaustais kalnų upe

Susėdę ant plaustų drąsuoliai plaukia link… hm.. Bet tai nelabai svarbu. Kai kurių kelionė baigiasi tuomet, kai atsitrenkę į uolas jie iškrenta iš plausto ir nuskęsta. Jei beplaukdami iškrisite, jūsų pėda gali įstrigti tarp uolienų - gerai, jei būsite laiku išvaduotas. Jei atsipirksite tik išsukta koja, manykite, kad žygis buvo vykęs. Didžiausia problema - kriokliai: ar krioklys buvo labai aukštas, sužinosite tik juo nusileidę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)