aA
Nenuostabu, jog keliaujančiųjų autobusais srautas nuolatos auga – sparčiai plečiasi krypčių pasiūla, be to, autobusų salonuose galima rasti vis daugiau patogumų, kurie šiandien leidžia keliautojams produktyviau išnaudoti laiką kelyje. Tačiau išsiruošusiems į tokią kelionę rekomenduotina pasirūpinti ne tik savo komfortu ar užimtumu, bet ir skrandžiu. Tinkamai sukomplektuotas meniu užtikrina dar geresnę savijautą išvykus!
© Shutterstock nuotr.

Savo mitybos racionu pasirūpinkite iš anksto

Pasak mitybos konsultantės Lilės Lukminaitės, kelionės meniu turėtų susidėti iš kuo daugiau sezoninių daržovių, vaisių, uogų bei grūdinės kultūros maisto produktų – juose gausu skaidulų, kurios padeda palaikyti gerą žarnyno veiklą. Taip pat puikiai tinka ir džiovinti vaisiai bei riešutai, tačiau svarbu juos valgyti išmirkytus vandenyje ir jausti saiką.

Stotelių, kuriose galėsite įsigyti išvardintų produktų kelyje greičiausiai nebus labai daug, tad geriausiai lauknešėliu pasirūpinti dar prieš kelionę.

„Ypač rekomenduoju pasipjaustyti morkų, cukinijų ar agurkų lazdelių ir iš mėgstamų produktų pasiruošti užtepėlę, kurioje galėsite mirkyti minėtas daržoves, – patarimus dalijo L. Lukminaitė. – O jei vis dėlto sumuštinis jums labiau prie širdies – rinkitės bemielę, viso grūdo duoną, pagardinkite ją avokadu ir pomidorais.“

Taip pat būtina vartoti pakankamai skysčių – bent 2 litrus per dieną. Labiausiai tinka vanduo su citrina, kurį galima paskaninti čija sėklomis arba linų sėmenimis – tokiu būdu gausite kelionėje ypač reikalingų maistinių skaidulų.

„O arbatų mėgėjams rekomenduotina pasiimti termosą su mėgstamų žolelių, virškinimą gerinančia arba žaliąja arbata“, - pridūrė konsultantė.

Be to, L. Lukminaitės teigimu, ne mažiau svarbus kelyje yra fizinis aktyvumas. „Sustojus autobusui išnaudokite progą pajudėti – eikite pasivaikščioti, prasitempkite, padarykite įvairių pratimų“, – ragino konsultantė.

Kokių produktų kelionėse reikėtų vengti?

Ruošdamiesi į kelionę venkite greitai gendančių, labai trapių ir ypač kvapnių maisto produktų: miltinių, konservuotų, marinuotų, rūkytų gaminių bei greito maisto. „Eurolines“ vadovo ir patyrusio keliautojo Edmundo Pavlovo teigimu, tokia mityba – kančia ne tik mūsų žarnynui, bet ir greta sėdinčiam kaimynui, kuris netoleruoja aitrių kvapų.

Ypatingai, pasak E. Pavlovo, kelionėse rekomenduojama atsisakyti įvairių pieno produktų – jogurtų, pieno gėrimų, ledų ir pan. Netinkamai laikomi jie ne tik labai greitai genda, bet ir yra be galo teplūs.

Taip pat patariama didelio maisto produktų kiekio neimti į autobuso saloną: bagažinėje temperatūra daug tinkamesnė jų laikymui, be to, tokiu būdu sutaupysite vietos bei išlošite savo ir bendrakeleivių komforto sąskaita.

„Jei vis dėlto nespėjote pasirūpinti savo mityba prieš kelionę, labai krimstis nederėtų – autobusuose visuomet dalijame vandenį, o stoteles stengiamės suplanuoti tokiose vietose, kuriose galima įsigyti maisto bei karštų gėrimų“, – pridūrė specialistas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Paryžiaus centras kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį bus skirtas pėstiesiems

Paryžiaus valdžia nusprendė nuo spalio 7-osios kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį uždaryti...

Lietuvis turi ofisus visame pasaulyje: vieną dieną dirba Dominikos respublikoje, kitą – Balio saloje (12)

„Jau nebeskaičiuoju, kiek šalių esu aplankęs. Bet apetitas kyla bevalgant. Keliauju kur nors kas...

Turkijos turizmo atstovas malšina poilsiautojų baimes: jei ir būtų „Viskas įskaičiuota“ pasikeitimų, tik išlošite (19)

Nuvilnijus žiniai, kad Turkijos turizmo sektorius rekomenduoja keisti „Viskas įskaičiuota“...

Lietuviai šluoja atostogų pasiūlymus kitiems metams: kiek galima sutaupyti ir ar saugu pirkti iš anksto (49)

Šiemet daugelis Lietuvoje veikiančių kelionių organizatorių išankstinius kitų metų vasaros...

Izraelyje – specialus „National Geographic“ leidinys apie Lietuvą (4)

„Visit Lita!“ (Aplankykite Lietuvą!) Tokiu kvietimu pažymėtas specialus „ National Geographic...

Top naujienos

Džiugelio skambutis aplinkos ministrui: išlindo visai kitų interesų ausys (131)

Ką bendro turi atliekų tvarkymo verslas su žmogaus teisėmis ir jų gynimu?

Lietuvos miškuose miškovežių spūstys (231)

Socialiniai tinklai ūžia nuo informacijos, kur matyti intensyvūs miškų kirtimai. Gyventojai,...

Šimonytė apsisprendė dėl Prezidento rinkimų – apie abejones kalba būtuoju laiku (698)

Artėjančių prezidento rinkimų lygtyje lieka vis mažiau nežinomųjų. Bet tie nežinomieji yra...

Didelis žingsnis taikos link: Šiaurės Korėja sutiko uždaryti raketų bandymų kompleksą (18)

Šiaurės Korėja uždarys savo Tongčang-ri raketų bandymų kompleksą ir įsileis inspektorius,...

Kilus įtarimams patikrins, ar sektoriniai greičio matuokliai veikia teisingai (10)

Nuo rugsėjo pradžios pradėję veikti sektoriniai greičio matuokliai sukėlė diskusijų audrą...

Mokslininkas atskleidė, kada globali temperatūra Žemėje pasieks „piką” (19)

Susisiekimo, mitybos įpročiai, sunaudojamos energijos kiekis ir gamyba vis labiau spartina klimato...

Numuštas Rusijos lėktuvas: kas tai per orlaivis ir ką jis veikė šalia Lietuvos (927)

Po to, kai Sirijos priešlėktuvinės pajėgos virš Viduržemio jūros numušė Rusijos lėktuvą...

Vilniečių kova už mišką atskleidė savivaldybės planus: dalį Vilniaus užstatys daugiabučiais (17)

Vilniaus Lazdynų mikrorajone esančio „Gudelių šilo“ gyventojai leidosi į kovą su sostinės...

Plonytė linija tarp gyvenimo ir mirties: esate miręs tuomet, kai tą paskelbia gydytojas (1)

Kartais gyvenimą ir mirtį skirianti linija gali būti visiškai neaiški, pastebi livescience.com....

Kelios gudrybės, kaip valyti batus, kad jie kuo ilgiau atrodytų kaip nauji

Pradžiai reiktų pažvelgti į savo batus, išrikiuotus koridoriuje ar avalynės dėžėje....