Kaip ir šalmas, slidinėjimo akiniai yra privaloma slidininko saugumo priemonė. Esant kalnuose kelis ar net kelioliką kartų sustiprėja saulės spindulių intensyvumas. Slidinėjimo akiniai apsaugo akis nuo visų rūšių ultravioletinių spindulių. Taip pat bet kurie slidinėjimo akiniai apsaugo akis nuo vėjo ir šalčio.

Ilgai čiuožiant be akinių akys gali išsausėti ir ašaroti. Kitas išorės veiksnys, kurį eliminuoja slidinėjimo akiniai – sniegas ir smulkūs ledo kristalai, lekiantys į akis 30-60 km/h greičiu, kuriuo čiuožia vidutinis slidininkas. Galu gale, tinkamai parinkti akiniai pagerina matymą. Gerai parinktas akinių lęšio tonas blokuoja vienas spalvas ir paryškina kitas, didina kontrastingumą, naikina atspindžius, blokuoja ryškią šviesą arba paryškina silpną.

Taigi, ypatingai svarbu tinkamai pasirinkti slidinėjimo akinius, kad jie gerai apsaugotų akis ir jų nevargintų. Tuomet poilsis kalnuose tikrai bus malonus ir teiks džiaugsmą.

Bendra taisyklė: akiniai turi būti patogūs, nespausti nosies, turi būti tolygiai prigludę prie veido, nei per maži, nei per dideli.

Bet kaip pastebi slidžių pardavimo ir nuomos bendrovės „Terrasport“ specialistas, buvęs profesionalus sportininkas Rimas Kvedaravičius, neretai pasitaiko, kad žmogus turi akinius, tarp kurių tarpinės kempinės ir veido ties skruostikauliais yra plyšys, pro kurį skverbiasi veidą deginantis vėjas ir šaltis, dėl to ašaroja ir peršti akys.

„Reiktų atkreipti dėmesį, kad akinių rėmeliai būna skirtingų dydžių nuo S iki XL, todėl juos reikia taikyti prie veido ir būtinai derinti su šalmu. Viršutinė rėmelio dalis turi tolygiai priglusti prie šalmo ties kakta, kad apsaugotų kaktą nuo šalto vėjo, o šalmas ir akiniai sudarytų vientisą visumą“, - pataria specialistas. Žmonėms nešiojantiems akinius regai koreguoti derėtų rinktis slidinėjimo akinius žymimus OTG (over the glasses) indeksu. Šio tipo akiniai pasižymi aukštesniu rėmelio profiliu bei išėmimais ties akinių auselėmis. Tokie patobulinimai eliminuoja galimą slidinėjimo akinių spaudimą į korekcinius akinukus.

Jis atkreipia dėmesį, kad akinių rėmelis turi būti pagamintas iš temperatūros pokyčiams atsparių medžiagų, t.y. ir esant žemai temperatūrai, rėmelis turi išlikti elastingas ir tolygiai priglusti prie veido.

Vienas pagrindinių lęšio parametrų – pralaidumas šviesai arba VLT (Visible Light Transmission) indeksas, žymimas procentais. Kuo didesnis šis procentas, tuo daugiau šviesos jis praleis. Kartais akiniai pagal pralaidumą šviesai būna suskirstyti į kategorijas S1, S2, S3 ir S4. Iš esmės šis suskirstymas parodo tą patį, kaip ir VLT indeksas: S1 yra labiausiai pralaidūs šviesai, S4 – itin tamsūs lęšiai, praktiškai nenaudojami slidinėjimo akiniuose. Nuo lęšio spalvos priklausys tai, kokias spalvas jis paryškins, o kokias blokuos.

Lęšių būna įvairių spalvų, bet tai – ne mados ar skonio dalykas, o tam, kad akiniai optimaliai tarnautų skirtingomis oro sąlygomis. Pavyzdžiui, geltonas lęšis pagerina kontrastą esant silpnam apšvietimui, yra ypač tinkamas slidinėjant vakare ar net naktį.

Rožinis arba oranžinis lęšis pagerina kontrastą bei reljefo matomumą esant apniukusiam orui, rudas arba pilkas lęšis skirtas saulėtoms dienoms, mažina atspindžių intensyvumą bei pagerina reljefo matomumą. Violetinis arba mėlynas lęšis neutralizuoja spiginančią saulę. Veidrodinis lęšio paviršius mažina šviesos patekimą į akis ir naudotinas ypač ryškiomis saulėtoms dienomis.

Be to, yra akinių, kurie turi keičiamus lęšius, todėl įsigydami tokius akinius, gausite kelių skirtingų spalvų lęšius. Kaip panacėja gali atrodyti ir fotochrominiai lęšiai, prisitaikantys prie apšvietimo sąlygų. Tačiau reikėtų įvertinti, kad fotochrominiai akiniai nepatamsėja ar nepašviesėja per akimirką, procesas užtrunka dvi – tris minutes. Tad, jeigu oro sąlygos dažnai ir staiga kinta (pvz., debesuota su pragiedruliais), tokie lęšiai nuolat atsiliks nuo realių sąlygų ir dirbs netinkamu režimu.

Slidinėjimo akinių lęšiai paprastai yra dvisluoksniai, kad būtų išvengta jų rasojimo iš vidaus. Tokiu būdu sukuriamas temperatūrinis barjeras ir drėgmė nesikondensuoja. Lęšį sudarantis „antiscrach“ sluoksnis padidina atsparumą įbrėžimams, „antifog“ – mažina rasojimą. Ultravioletiniai filtrai apsaugo akis nuo žalingo spindulių poveikio, poliarizacinis filtras ženkliai sumažina atspindžių kiekį, o veidrodinis filtras sumažina šviesos skvarbą per lęšį.

„Akinių lęšiai būna cilindriniai, t.y. išgaubti tik horizontaliai ir sferiniai – išgaubti tiek horizontaliai, tiek vertikaliai. Akiniai cilindriniais lęšiais bus pigesnis ir paprastesnis variantas, gerai atliekantis apsaugines funkcijas, bet vaizdas su šio tipo lęšiais bus labiau iškraipytas. Vertikalūs šviesos spinduliai, lūždami šio tipo lęšiuose, sukelia spindesį, kuris gali akinti. Be to, akiniai su cilindriniais lęšiais yra labiau linkę rasoti. Palyginus su cilindriniais, tokio pačio dydžio sferiniai lęšiai visada turės didesnį paviršiaus plotą, kas suteiks gerokai platesnį matymo kampą. Tai taip pat eliminuoja atspindžio tikimybę, o didesnis oro tūris po akiniais lemia mažesnę tokių akinių rasojimo tikimybę. Vienareikšmiškai rekomenduočiau rinktis slidinėjimo akinius su sferiniais lęšiais – jie pagerina periferinį matymą ir pasižymi kitais privalumais“, - pataria R. Kvedaravičius.

Slidinėjimo akiniai turi ir ventiliacines angas, kurios paprastai yra išdėstomos lęšio kraštuose arba akinių rėmelio šonuose, kad nesijaustų tiesioginio oro srauto po akiniais, tačiau būtų užtikrintos puikios vėdinimo savybės.

Ir paskutinė smulkmena – dirželis. Jis be jokios abejonės turi ilgio reguliatorius, o geresnių akinių dirželiai dengiami silikono juostomis, kad akiniai geriau laikytųsi ir neslystų nuo šalmo.

„Jei žmonės slidinėja be akinių, jie smarkiai rizikuoja. Ypač kalnuose, kur saulė yra daug intensyvesnė, o tiesioginė aktyvi spinduliuotė bei ryškūs atspindžiai dirgina ir žaloja akis. Dideliu greičiu čiuožiant be akinių į akis papuola ledo ar sniego dalelės, o nuo vėjo akys ašaroja ir pavargsta. Manau, kad slidinėjimas be akinių yra tiesiausias kelias savo kailiu išbandyti šiuolaikines akių chirurgijos galimybes, tad slidinėkime saugiai“, - perspėja specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)