Čekijos respublika turbūt yra geriau žinoma dėl kasmet pagaminamų tūkstančių dekoratyvinių plastikinių nykštukų, nei dėl savo slidinėjimo kurortų. Vis dėlto, niekur nėra rūpinamasi „tragiškai“ nepatyrusiais slidinėtojais ir prastai apsirengusiais turistais geriau nei Čekijoje.

Pasienyje su
ir
, Moravijoje yra Beskidai. Pustevny, Jeseníky ir Cervenohorské sedlo yra populiarūs kurortai su gerai prižiūrėtais takais ir tempiančiais keltuvais. Rícky ir Deštné yra vietos, kurias verta aplankyti Orlicės kalnuose (Orlické hory, išvertus iš čekų kalbos, reiškia „Erelių kalnai“). Liberec-Jizera, šalies ilgiausių lygumų slidinėjimo trasų namai, taip pat yra ir vieta, tinkanti pasivažinėti su rogutėmis ir toboganais.

Sumava yra turbūt didžiausias ir geriausią įrangą iš visų turintis slidinėjimo rajonas Čekijoje, turintis tokius centrus, kaip Zelezna Ruda-Spícák, Vrchlabí, Harrachov ir Pec pod Snežkou. Visgi, bene vaizdingiausia ir įdomiausia yra Boží Dar, kurios pavadinimas išvertus reiškia „Dievo dovana“.

Maždaug už kelių valandų kelio nuo Čekijos sostinės esantis Boží Dar yra ant Vokietijos sienos, todėl yra vienas vakarietiškiausių iš visų Čekijos slidinėjimo centrų. Diena slidinėjimo ten kainuoja apie apie 20 litų ir nėra jokių eilių, nes yra nedaug slidinėjančių ir daug atvirų plotų. Pagrindiniai du viešbučiai yra „Santa Anna“ (hotel-anna.cz, žiemą dviviečiai kambariai kainuoja nuo 1600 Čekijos kronų (apie 250 litų)) ir „Zeleny Dum“ (hotel-zelenydum.cz, dviviečių kambarių kaina yra nuo maždaug 164 litų).

Bohemija, vakaruose esantys du trečdaliai šalies, yra kaip Bulgarija, prieš ten įžengiant „Crystal Holidays“. Kalnuose nėra atstovaujama jokia kelionių agentūra. Slidinėjimas yra lengvas, todėl atpalaiduojantis ir džiuginantis. Sniego dangos gylis yra nedidelis, todėl, jei nugriūnate, jums nereikia praleisti visos dienos, bandant surasti savo slides.

Švelnūs nuolydžiai nuveda jus per lygumas, snieguotas bazalto viršukalnes ir eglėmis apaugusius slėnius į mažyčius kaimelius, tokius kaip Mikulov ir Abertamy. Aš sekiau ženklu su nuoroda link „Dievo“, kuris pasirodė besąs apgriuvusi ferma, be abejonės, turinti valdytoją.

Jáchymov, kadaise buvusi didelė sidabro kasykla, yra žinomas dėl tolarų arba talerio monetų gamybos, iš kurių kilo JAV dolerio pavadinimas. Kai Pierre ir Marie Curie išskyrė radį, jie naudojo iš čia paimtą rūdą. Trys mylios į šiaurės rytus nuo Jáchymov yra krėsliniu keltuvu pasiekiamas Klinovec, aukščiausia Rūdinių kalnų viršukalnė. Giedrą dieną iš čia galite matyti Saksoniją.

Kiekvienas miestas „Sveikatos krašte“, kuriuo neseniai save pradėjo vadinti Bohemija, yra sena spa, kuri specializuojasi kokios nors rūšies terapijoje. Jáchymov žada atgaivą žmonėms, kenčiantiems nuo motorinių neuronų sistemos ligų. Mariánské Lázne yra garsi urologijos spa, Františkovy Lázne - ginekologijos centras, o Lázne Kynžvart vandenys, kaip teigiama, yra naudingi vaikų sveikatai.

Seniausias ir geriausiai žinomas spa miestas yra Karlovy Vary, kurį 1358 m. įkūrė Šventosios Romos imperatorius Karolis IV, yra gera vieta pradėti kelionę po aplinkines vietas, nesvarbu, ar keliautumėte keturiais ratais, ar dviem slidėmis. Jis yra apie 9 mylios nuo trasų. Čia žmonės stoviniuoja aplink miesto aikštėje esančius vandens čiaupus, gerdami puodelį po puodelio gydančio vandens, kuris trykšta iš žemės + 52-70°C temperatūros.

Dauguma prabangių viešbučių, tokių kaip „Kolonáda“ (hotel-kolonada@kvregion.cz, dviviečiai kambariai su gydomosiomis procedūromis nuo maždaug 431 litų) siūlo gydomąsias spa procedūras, todėl darbuotojai yra įpratę bendrauti su nusiskundimų turinčiais žmonėmis.

Bohemijos karalystėje tradiciniai pusryčiai prieš slidinėjimą yra 2 riebios parūkytos dešrelės, susiraičiusios ant pilno dubens sudžiuvusios kruopų košės. Padavėjas paaiškino man, kad ji skatina periferinę kraujotaką ir apsaugo nuo hipotermijos. Turbūt ir nuo bet kokio bendravimo su priešinga lytimi.

Vietos gyventojams nėra labai svarbu, jog nesate vienas iš gražių žmonių. Tiesą tariant, jie skatina tai – į kai kuriuos „viskas įskaičiuota“ slidinėjimo atostogų paketus yra įtraukta gydytojo konsultacija dėl nutukimo kontroliavimo.

Kadangi Bohemija garsėja savo stomatologais, pramogos po slidinėjimo didžia dalimi yra susiję su dantenų plovimu ir bandymu atstatyti savo žandikaulį, jei praleidot visą dieną trankydamiesi į egles. Niekas taip gerai neatpalaiduoja, kaip grįžimas į savo viešbutį, kojų užkėlimas ir kad kas nors sukištų rankas į jūsų burną ir gerai pasirūpintų jūsų dantenomis. Nuo to jūsų skruostai įgauna dar daugiau spalvos.

Taigi, Bohemija yra vienintelė vieta, kur jūs garantuotai įdegsite, numesite svorio ir turėsite sveikas dantenas, kurių jums pavydės visi jūsų Zermate besilankantys draugai. „Sveikatos kraštas“ yra ekonomiška, bet linksma žiemos pramogų vieta. Jūs galite stabtelėti Prahoje, apžiūrėti įžymias vietas bei pasimėgauti greitu kruizu Vltavos upe, prieš grįždami atgal į kalnus. Jei esate prastas slidinėtojas ir jums nusibodo didelės kainos ir apsimetinėjimas kitose vietose, tuomet Čekijos respublika gali būti tinkamas pasirinkimas.

„HolidayInfo“ (holidayinfo.cz) rasite informacijos apie minėtus kurortus su naujienomis apie sniegą ir tiesioginėmis internetinėmis kameromis. Norėdami gauti daugiau informacijos apie žiemos atostogas Čekijos respublikoje, kreipkitės į „Czech Tourism“ ((020-7631 0427, czechtourism.co.uk) arba pasidomėkite tinklalapyje czech-mountains.eu.