Dažniausiai pažeidžiami tampa socialiniais ir ekonominiais centrais esantys miestai. Kaimų ir miestelių gyventojai plūsta į didelius miestus, pasaulinis kapitalas pritraukia talentų iš viso pasaulio ir pan., taigi miestų populiacija pasiekia iki tol neregėtus dydžius. Daugėjant gyventojų, darosi sudėtingiau visus aprūpinti būstais (todėl atsiranda lūšnynų), teikti sveikatos apsaugos, transporto ir kt. paslaugas.

2016 m. buvo 31 megamiestas (tai miestai, kuriuose daugiau nei 10 mln. gyventojų). Prognozuojama, kad iki 2030 m. megamiestų bus jau 41.

Didėja ir konkrečiai žmonių keliamų grėsmių. Pastarojo meto teroro išpuoliai Londone, Paryžiuje ir Barselonoje parodė, kad turtingi urbanistiniai centrai tampa teroristų taikiniu.

Na ir gilėjant atotrūkiui tarp turtingai ir skurdžiai gyvenančių žmonių, dažnėja žiaurumo protrūkių (kaip antai 2011 m. riaušės Londone).

Miestų saugumo indeksui turėjo įtakos dar vienas veiksnys – spartus skaitmeninių technologijų vystymasis. Be abejonės, šios technologijos teikia daug privalumų. Pavyzdžiui, jutikliai fiksuoja ir bevieliu ryšiu perduoda duomenis iš fizinių objektų, suteikia medžiagos įvairioms miesto operacijoms, leidžia veiksmingiau tvarkyti infrastruktūrą, teikti paslaugas.

Kita vertus, išmaniosios technologijos pridaro rūpesčių, jei investuojama į skaitmenines technologijas, bet neinvestuojama į kibernetinį saugumą.

Pavyzdžiui, 2015 m. indekse pirmavo Tokijas. Nuo to laiko Japonijos sostinės pirmavimas išliko didžiausias skaitmeninio saugumo kategorijoje, sveikatos saugumo kategorijoje padidėjo septyniais taškais, o infrastruktūros saugumo srityje iškrito iš pirmojo dešimtuko į 12-ą vietą.

„The Economist“ duomenys

Apskritai daugelyje miestų saugumas veikiau mažėja, nei didėja. Išimtis tik du miestai – Madridas ir Seulas – juose saugumas padidėjo. O štai Niujorke, Limoje, Johanesburge ir Džakartoje saugumas žymiai sumažėjo.

Singapūras

Miestų saugumo indekso pradžioje išlieka Azijos ir Europos miestai, pirmajame dešimtuke – keturi Rytų Azijos miestai (Tokijas, Singapūras, Osaka ir Honkongas) ir trys Europos miestai (Amsterdamas, Stokholmas ir Ciurichas).

Saugiausių miestų dešimtukas:

1. Tokijas,
2. Singapūras,
3. Osaka,
4. Torontas,
5. Melburnas,
6. Amsterdamas,
7. Sidnėjus,
8. Stokholmas,
9. Honkongas,
10. Ciurichas.

Visą „The Economist“ ataskaitą apie saugiausius pasaulio miestus galite rasti šioje nuorodoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)