Pasak Vilniaus miesto turizmo ir verslo agentūros „Go Vilnius“ direktorės Ingos Romanovskienės, būtent dėl šiame reitinge vertintų reguliariai tarp skirtingų miestų rotuojančių asociacijų renginių viso pasaulio miestai varžosi labiausiai. Tokie renginiai planuojami iš anksto ir vyksta reguliariai, tad jų neveikia ekonomikos svyravimai, skelbiama pranešime spaudai.

Mokslo ir verslo asociacijų renginiai taip pat yra itin svarbūs profesinėms bendruomenėms, kadangi jų metu dalinamasi pasauline praktika, skatinamos investicijos, net susitariama dėl bendrų projektų.

„Tam, kad į miestą būtų pritraukiama kuo daugiau tarptautinių asociacijų renginių, dedama daug pastangų. „Go Vilnius“ teikia tarptautines konkursines paraiškas, atskleidžiančias ne tik visus įmanomus miesto privalumus, bet ir atitinkamos industrijos pasiekimus, organizuoja asociacijų atstovų vizitus, taip pat gerokai iš anksto – paprastai 3-4 metus iki numatomo renginio laiko – turi užtikrinti, kad tokiam renginiui bus suteikta visa reikalinga infrastruktūra ir būtina kokybė. Tarptautinėms asociacijų konferencijoms itin svarbus yra miesto mokslo bei verslo potencialas, todėl norėdami pritraukti į miestą svarbų renginį, stengiamės sutelkti profesines bendruomenes ir suvienyti jas šiam bendram tikslui“, – pažymi I. Romanovskienė.

Vilniuje jau netrūksta pavyzdžių, kaip būtent profesinių bendruomenių susitelkimas padėjo į miestą pritraukti tarptautinį renginį. Tai, kad Vilnius žinomas dėl stiprių lazerių ir biotechnologijų specialistų bendruomenių, pasak I. Romanovskienės, turėjo didelį svertą tam, kad per pastaruosius metus čia būtų surengti tokie itin reikšmingi fizikos ir technologijų srities renginiai kaip: 11-oji Tarptautinė konferencija „Šviesa sukelti procesai ir jų taikymas“ (ICPEPA 11), 23-ioji Tarptautinė elektrochemikų asociacijos konferencija „ISE Topical Meeting“, 10-oji Tarptautinė kvantinės biologijos konferencija „QuEBS“, 12-oji Tarptautinė proteinų stabilizavimo konferencija „ProtStab“ ir kt.

„Go Vilnius“ direktorė teigia, kad Vilnius siekia koncentruotis ne tik į jau esamas stiprias bendruomenes, mokslo sritis, bet ir į kitas, inicijuojant, skatinant įvairių asociacijų, mokslo įstaigų ir specialistų bendradarbiavimą.

Tiesa, nors tarptautinių renginių Vilniuje daugėja ir tai yra didelis miesto pasiekimas, galimybes organizuoti dar didesnio masto renginius riboja tinkamų tam vietų - tiek konferencijų salių, tiek didelių restoranų erdvių stygius. Iš visų per praėjusius metus Vilniuje surengtų renginių net 82 proc. sudarė maži renginiai, sutraukiantys iki 200 dalyvių. Daugiau nei 500 dalyvių skirtų renginių buvo tik 5 proc.

„Kokybiškai Vilnius yra subrendęs pritraukti didelius renginius, tam jau yra pasiruošusi ir viešbučių rinka. Tačiau kol neturėsime tokiems renginiams būtinos infrastruktūros, liksime mažų renginių miestu. Kongresų centro atsiradimas galėtų radikaliai pakeisti situaciją ir suteiktų dar didesnį proveržį pritraukiant didelius renginius, nauda miestui būtų milžiniška“, – tvirtina Vilniaus miesto turizmo ir verslo agentūros vadovė.

Iš viso pernai Vilniuje įvyko 49 asociacijų organizuotos konferencijos, 2017 metais – 37. Vilnius lenkia Rygą (35 renginiai), nuo Talino atsiliko tik vienu renginiu. Pasauliniame reitinge pirmauja tokie Europos miestai kaip Paryžius, Viena, Madridas. ICCA reitinguoja daugiau kaip aštuonis šimtus pasaulio miestų. Į šį reitingą įtraukiami tik reguliariai vykstantys ir mažiausiai tarp 3 pasaulio valstybių rotuojantys tarptautinių asociacijų renginiai, turintys daugiau nei 50 dalyvių. Per praėjusius metus tokių renginių daugėjo visame pasaulyje – jų suskaičiuota virš 13 000. Daugiau nei 52 proc. asociacijų renginių vyksta Europoje.

ICCA yra viena iš autoritetingiausių tarptautinių konferencijų turizmo srities asociacijų, vienijančių daugiau nei 1000 pasaulio konferencijų turizmo profesionalų bei miestų. ICCA statistikos suvestines platina daugiau nei 6000 tarptautinių asociacijų, kurioms ši informacija yra svarbus įrankis renkantis būsimų renginių vietas. Vilnius yra ICCA narys nuo 2008 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją