DELFI nusprendė pasidomėti, kiek kainuoja atostogos lietuvių pamėgtame Egipte ir palygino didžiausių Lietuvos kelionių organizatorių siūlomų kelionių paketų kainas. Pasirinkus tą pačią datą, tą patį kurortą, viešbutį ir žmonių skaičių, kainų skirtumai siekė net 400 eurų.

Turizmo sektoriuje auganti konkurencija klientams tik į naudą – varžydamiesi tarpusavyje kelionių organizatoriai priversti siūlyti geriausias kainas. „Super pasiūlymai pabėgimui į Egiptą!“, „Geriausias atostogų pasiūlymas!“– vienas per kitą vilioja kelionių organizatoriai.

Lietuvoje šiuo metu veikia 3 didžiausi kelionių organizatoriai – „Novaturas“, „Tez Tour“ bei „Kidy Tour“. Be to, šiemet Lietuvoje veiklą pradėjo didžiausia Lenkijos kelionių organizatorė „Itaka“ ir didžiausias pasaulyje kelionių organizatorius „TUI“, kurie tik padidino konkurenciją. Vis dėlto daugumą poilsinių kelionių per pastaruosius metus Lietuvos gyventojai tiesiogiai ar netiesiogiai pirko iš rinkos senbuvių.

Jau daug metų populiariausia žiemos sezono atostogų kryptis Lietuvoje kaip ir kitose Baltijos šalyse išlieka Egiptas. Tie, kuriems Hurgadoje ir Šarm El Šeiche esančių viešbučių pavadinimai skamba vienodai egzotiškai ir vietos įžymybių aprašymai dar nieko nesako, pasikliauna kelionių organizatoriais. Tačiau čia ir kyla dilema: kurio pasiūlymą rinktis?

DELFI palygino trijų didžiausių Lietuvos kelionių organizatorių siūlomų atostogų kainas šioje šalyje.

Pasiūlymų keturių asmenų šeimai ieškojome „Novaturas“, „Tez Tour“ ir „Kidy Tour“ internetinėse svetainėse. Čia galima pasirinkti pageidaujamą šalį, kurortą, viešbutį, maitinimo tipą ir t.t.



Kainų palyginimas

Visų lyginamų organizatorių svetainėse pažymėjome šiuos pageidaujamus kriterijus:

Kurortas: Hurgada, Egiptas
Trukmė: 7 dienų kelionė
Viešbučio tipas: 5 žvaigždutės
Maitinimo tipas: viskas įskaičiuota
Keliaujantys asmenys: 2 suaugę, 2 vaikai - 3 ir 9 metų

Pasirinktos kelionių datos skyrėsi nežymiai: „Kidy Tour“ į Egiptą skraidina sausio 5 dieną, o „Novaturas“ ir „Tez tour“ – sausio 7 dieną. Suvedus šiuos duomenis kelionių organizatorių tinklapiuose buvo sugeneruoti viešbučių pasiūlymai.

Siekiant užtikrinti tikslų kainų palyginimą, tarp atrinktų pasiūlymų ieškojome vienodų viešbučių ir kambario tipų.

Viešbutis „Jasmine place“

Atostogas šiame viešbutyje antrą sausio savaitę siūlo „Tez Tour“ ir „Kidy tour“. Pasirinkus standartinį kambarį su vaizdu į jūrą ir anksčiau minėtus vienodus nustatymus (kelionės trukmė, maitinimo tipas, asmenų skaičius) buvo pateikti pasiūlymai.

„Tez tour“ už atostogų paketą reiktų mokėti 1887 Eur, o „Kidy tour“ už tą patį viešbutį tokiame pačiame kambaryje tektų mokėti 2039,14 Eur. Skirtumas - 152,14 Eur.


Viešbutis „SUNRISE Makady bay Aqua Restort“

Atostogas šiame viešbutyje antrą sausio savaitę siūlo „Novaturas“ ir „Kidy Tour“. Abiejuose pasirinkome šeimos apartamentus su vaizdu į sodą. Keturių asmenų šeimai atostogas šiame viešbutyje „Novaturas“ siūlo už 2359,62 Eur, tuo tarpu „Kidy tour“ siūlo apsigyventi už 2252,7 Eur. Skirtumas – 106,92 Eur.

Viešbutis „Sentido Mamlouk Palace Resort“

Perkant atostogų paketą šiame viešbutyje iš skirtingų organizatorių kainų skirtumas iškalbingas – daugiau nei 400 eurų. Atostogas „Sentido Mamlouk Palace Resort“ viešbutyje antrą sausio savaitę siūlo „Novaturas“ ir „Kidy Tour“.

„Novature“ už atostogų paketą reiktų mokėti 2191,79 Eur, o „Kidy Tour“ už tą patį viešbutį tektų mokėti 1787,83 Eur. Skirtumas - 403,96 Eur.

Kituose viešbučiuose kainų skirtumai nebuvo tokie ženklūs.

Keturių asmenų atostogos „Pickalbatros Alf Leila Wa Leila“ viešbutyje perkant iš „Kidy Tour“ kainuos 20,42 Eur brangiau nei iš „Novaturo“.

Viešbutyje „Titanik Palace“ „Novaturas“ kelionę parduoda 18,77 Eur pigiau nei „Tez Tour“.

„Jaz Aquamarine Resort“ viešbutyje šeimos atostogos perkant iš „Tez tour“ kainuos 36,27 Eur pigiau nei „Novature“.

DELFI susisiekė su kelionių organizatorių atstovais ir paklausė, kas lemia tokį kainų skirtumą.

„Tez tour“ atstovė Inga Aukštuolytė teigė, kad kainų skirtumą rinkoje lemia paklausa ir pasiūla. „Jeigu kelionių paklausa didelė, natūralu, kad kainos kyla. Konkrečiai šiuo atveju, darytina prielaida, kad žemesnę kainą siūlantis kelionių organizatorius nėra išpardavęs kelionių tai datai. Kai „Tez Tour“ tai datai turi labai nedaug vietų t.y. didžioji kelionių dalis išparduota iš anksto.

Natūralu, kad rinkos senbuviai ir lyderiaujantys kelionių organizatoriai yra labiau pažįstami keliautojams, tad natūralu, kad jų organizuojamas keliones keliautojai įsigyja iš anksto“, - DELFI sakė I. Aukštuolytė.

Tuo tarpu „Kidy Tour“ pardavimų vadovė Kristina Prieskienytė teigė, kad kainą lemia ir organizatorių susitarimai su viešbučiais.

„Kelionių organizatoriai glaudžiai bendradarbiauja su viešbučiais, pasitaiko, kad konkretus viešbutis konkrečiam organizatoriui tam tikroms datoms pateikia specialių pasiūlymų, būtent tokiu atveju gali pasitaikyti atostogautojams itin patrauklių variantų kainos ir kokybės prasme“, - teigė K. Prieskienytė.

Į DELFI užklausą dėl kainų skirtumų „Novaturas“ neatsakė.

Apibūdinimai „pigu“ ir „gera“ nebūtinai turi prieštarauti vienas kitam, kai kalbama apie kelionės pasirinkimą, tačiau, akivaizdu, kad renkantis kelionę verta pasižvalgyti kas siūlo pigiausią variantą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt