Visgi vis dažniau tenka išgirsti, kad vienas ar kitas dvaras restauruojamas, tampa atviras smalsuoliams lankytojams. Vienas tokių yra Pakruojo dvaras – didžiausias iki šių dienų išlikęs dvaro pastatų kompleksas Lietuvoje, įtrauktas į Lietuvos kultūros paveldo objektų registrą ir įrašytas į Lietuvos rekordų knygą kaip didžiausia saugoma paminklosauginė dvaro sodyba. Dvare išlikę net 34 autentiški pastatai. Tad šylant orams pasidairykime po Pakruojo dvarą.

Truputį apie dvarą

Pakruojo dvaras pirmąkart istoriniuose šaltiniuose minimas 1531 m. Tuomet jis priklausė Rietavo tijūnui Martynui Vakavičiui. Vėliau dvaro šeimininkai vis keitėsi. XVIII a. pabaigoje baronas Vilhelmas fon Ropas vedė Aleksandrą Miunsterytę, kurios šeimai priklausė dvaras. Taip nedidelis medinis dvarelis tapo baronų Ropų nuosavybe. Nuo to laiko dvare šeimininkavo net penkios Ropų kartos. Medinis dvarelis tapo vienu ryškiausių dvarų visame krašte.

Mintis pastatyti naujus dvaro pastatus kilo Vilhelmui Ropui, o jo planą įgyvendino, sūnus Teodoras. Dvaro pastatų ir parko ansamblis – vėlyvojo klasicizmo sodyba, kurios pastatai sudaro keturias grupes: centrinę – reprezentacinę, dvi ūkines ir gamybinę. Dvaras išsiskiria tuo, kad čia išlikęs statinių kompleksas sukurtas tuo pačiu stiliumi: dvaro pastatai pastatyti iš lauko riedulių ir dolomito, puošti skaldytu juodu akmeniu.

Pagrindinis dvaro akcentas – puošnūs dviaukščiai rūmai, kuriuose buvo sukaupta didžiulė biblioteka ir nemaža meno kūrinių kolekcija.

Kolekcijos pradininku laikomas pats T. Ropas, apkeliavęs Prancūziją, Italiją, Ispaniją ir į dvarą parsigabenęs daug italų, olandų, prancūzų dailininkų kūrinių.

Dvare buvo pastatyta ir to meto dvarams nebūdingų pastatų: vaistinė ir ligoninė. Vakarinėje dalyje stovėjo alaus darykla, pieninė, kalvė, smuklė ir vėjo malūnas. Dvaras išsiskyrė iš lauko akmenų ir dolomito pastatytu arkiniu tiltu, kuris atliko ir užtvankos funkciją. Tokio stiliaus tiltų Europoje yra tiktai du. Šis tiltas jau spėjo tapti Pakruojo simboliu.

Ropai

Ropai Pakruojo krašte buvo žinomi ne tik kaip meno mylėtojai. Jie aktyviai diegė technikos naujoves. Todėl ūkis buvo vystomas pagal naujausias technologijas, ilgą laiko tarpą buvo pavyzdys daugeliui valsčių. Ropai iš pat pradžių vystė prekinį ūkį, be tradicinių medienos ir linų pluoštų, alaus daryklos, lentpjūvės, malūno produkcijos, pradėta gaminti elektra, auginamos vynuogės.

Pasakojama, kad statant Pakruojo dvaro rūmus šiuose kraštuose nebuvo mūrinės statybos specialistų, taigi T. Ropas, parinkęs apie 30 šio krašto sumanesnių baudžiauninkų, pasiuntė juos į Vokietiją, Daniją, Italiją ir kitas Europos šalis mokytis mūro meno.

Vienas garsiausių Ropų šeimos atstovų – Hermanas von der Ropas – buvo gavęs Žiauriojo vardą. Šis Ropų giminės atstovas pasakojimuose garsėjo kaip nevengiantis fizinių bausmių, žiaurus šeimininkas. Valdant Hermanui dvare buvo net ir speciali vieta bausmėms atlikti, kurią vadino „salnyčia“.

Į dvarą pramogauti

Atgimstantis dvaras siūlo įvairiausių pramogų: nuo pasivaikščiojimo dvaro parke iki pramoginių, edukacinių programų. Pavyzdžiui dvaro kalvėje savo akimis galima pamatyti, kaip anksčiau dirbo kalvis, kokius įrankius naudojo. Kiekvienas norintis gali ir pats pabandyti tapti, jei ne tikru kalviu, tai bent „gizeliu“ (kalvio padėjėju), išbandyti kūjo sunkumą. Kepuriniame malūne kviečiama pasižiūrėti legendinių kino filmų malūno kino teatre, supažindinama su duonos ir alaus gamyba.

Nuotaikingas malūnininkas ne tik papasakoja apie senovės malūnininkų kasdienybę, bet ir kviečia paragauti kulinarinio paveldo patiekalų dvaro smuklėje „Traktierius“.

Dar viena pramoga – fotografo paslaugos. Fotografas įamžins kiekvieną norintį su autentiškais dvariškių kostiumais. Siūloma naujovė – nuotrauka padaroma ne įprastai, popieriuje, o stiklinėje plokštėje, naudojantis 160 metų senumo fotoaparatu.

Išsiilgusiems romantiškų pramogų Pakruojo dvaras siūlo pasivažinėti karieta, švęsti dvaro klojimo griuvėsiuose, iškylauti prie vandens su užkandžiais, vynu, žvejoti, pajodinėti legendiniais žirgais – žemaitukais. Rekonstruotame malūnininko name veikia viešbutis, vandens malūne vyksta įvairūs renginiai, pokyliai, vestuvės, koncertai, parodos.

Pakruojo dvare kiekvienas ras, ką pamatyti. Šiuo metu Pakruojo dvaras sparčiai renovuojamas ir planuojama, kad vasarą lankytojus jis pasitiks atsinaujinęs ir pagražėjęs.