Be kasmet veikiančių gelbėjimo postų, įrengti ir trys nauji, pratęstas ir gelbėtojų budėjimo paplūdimiuose laikas.

Budės ilgiau

Jūros vanduo dar nespėjo įšilti, tad drąsuolių, besiryžtančių bristi į šaltą vandenį, kol kas nėra daug. Nepaisant to, Palangos centrinėje gelbėjimo stotyje jau poryt pradės budėti gelbėtojai.
Atėjus vasarai neabejotinai padaugės ir besimaudančiųjų, tad nuo birželio 1 d. profesionalūs gelbėtojai budės Palangos bei Šventosios gelbėjimo stotyse bei dar 15 gelbėjimo postų. Beje, šiemet įrengti trys nauji gelbėjimo postai: po vieną ties Nemirseta, Kunigiškiais ir Monciškėmis.

Palyginti su praėjusia vasara, dviem valandomis pailgintas ir gelbėtojų budėjimo laikas – besimaudančiųjų saugumu jie rūpinsis kasdien nuo 9 iki 20 val.

Gelbėjimo paslaugą kurorte teikiančio Palangos vandens motociklų klubo vadovas Jonas Pirožnikas atkreipė dėmesį, jog gelbėjimo postų skaičius padidintas bei gelbėtojų darbo valandos pratęstos atsižvelgiant į kasmet didėjančius poilsiautojų srautus.

Kad poilsiautojai pajūryje būtų saugūs, didžiulis dėmesys skiriamas ne tik gelbėtojų profesionalumui, įgūdžiams, bet ir technikai. „Šiais metais įsigijome 2 naujus visureigius, tad dabar jų iš viso turime 7. Taip pat turime 4 keturračius motociklus bei 6 vandens motociklus“, – vardijo J. Pirožnikas.

„Kalbančios“ bepilotės skraidyklės

Naujovių kurorto gelbėtojai turi ir daugiau – besirengiant artėjančiam maudynių sezonui įsigyta keletas itin modernių bepiločių skraidyklių.

„Jos skraidydamos ne tik filmuos – pasinaudodami skraidyklėse įmontuotais garsiakalbiais turėsime galimybę perspėti nedrausmingus poilsiautojus, esant būtinybei – liepti grįžti į krantą“, – teigė gelbėtojų vadovas.

Tokia naujovė gerokai palengvins darbą gelbėtojams. „Mums nebereikės kaskart plaukti vandens motociklu prie per toli nuo kranto nuplaukusio poilsiautojo, kad galėtume jį įspėti. Pasitelkę skraidyklės galimybes galėsime sutaupyti ne tik degalų, bet ir laiko, kuris gelbėtojams neretai būna labai brangus – naujasis įrenginys yra tikslus, sumanus, greitas ir patikimas“, – sakė J. Pirožnikas.
Palangos paplūdimys

Išskirtinis parengimas

Modernią techniką valdyti nėra paprasta – pasak J. Pirožniko, tam reikia itin aštraus loginio mąstymo.

„Organizuosime mokomuosius kursus, kviesimės patyrusius specialistus iš Prancūzijos, kurie su gelbėtojais pasidalins naujausia informacija, kaip valdyti tokią techniką“, – pasakojo J. Pirožnikas.
Beje, naująją bepilotę techniką valdyti gali ir turintieji judėjimo negalią. „Jeigu žmogus negali vaikščioti, tačiau turi gerą galvą, loginį mąstymą ir žaibišką reakciją, nematau jokių problemų. Kodėl toks žmogus negalėtų gelbėjimo poste valdyti skraidyklės? Esame darbuotojų atrankos kriterijuose paskelbę šią informaciją“, – kalbėjo J. Pirožnikas.

Dėmesys prevencijai
Kaip ir kasmet, rūpinantis pramogautojų saugumu, didžiulis dėmesys bus skiriamas prevencijai – saugiam poilsiautojų elgesiui krante, kad nereikėtų jų gelbėti jūroje. Ir nors neatsakingai besielgiančiųjų pajūryje būna kasmet, J. Pirožnikas džiaugiasi, kad pramogautojų požiūris į saugų poilsį keičiasi.
Palangos paplūdimys

„Žmonės kasmet darosi vis sąmoningesni, atsakingesni ir drausmingesni. Žinoma, veikia ir gelbėtojų atliekamas prevencinis darbas, tačiau pastebime teigiamų pokyčių – ir vaikai prižiūrimi atsakingiau, ir maudymosi atstumas nuo kranto pasirenkamas saugesnis“, – kalbėjo gelbėtojų vadovas.

Trumpasis numeris 1509

Įvykus nelaimei, kaip ir kasmet, gelbėtojai bus visi parą pasiekiami trumpuoju telefonu 1509. O kad poilsiautojai galėtų kuo tiksliau nurodyti nelaimės vietą, pajūryje įrengti stulpai yra sunumeruoti, tad susisiekus su gelbėtojais tereikės nurodyti artimiausio stulpo numerį, ir šie tiksliai žinos, į kurią paplūdimio vietą skubėti.

Šaltinis
Temos
http://www.palangostiltas.lt/
Palangostiltas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)