Dabar pabėgėliams iš Ukrainos kajučių duris atvėrė net vienas kruizinis laineris. Olandijos Roterdamo mieste prisišvartavęs 237 m ilgio, dešimties denių kruizinis laivas „Volendam“, priklausantis bendrovei „Holland America Line“, buvo paprašytas laikinai priglausti iki 1500 ukrainiečių.

„Mūsų įgulai yra tikra garbė paversti „Volendam“ patogia ir rūpestinga aplinka šeimoms, kurioms teko tiek daug išgyventi“, – „CNN Travel“ sakė laivo kapitonas Ryanas Whitakeris.

Nyderlandų vyriausybė, įsipareigojusi suteikti prieglobstį iki 50 tūkst. Ukrainos pabėgėlių, kovo pabaigoje kreipėsi į bendrovę „Holland America“ su prašymu išnuomoti laivą laikinam apgyvendinimui.
Laineris „Volendam“ dar nebuvo pradėjęs kruizų po COVID-19 pandemijos, tačiau jo įgula jau buvo sukomplektuota ir ruošėsi nuo gegužės mėnesio pradėti keleivinius reisus.

„Holland America“ flotilės Europoje operacijų direktorius Sibrandas Hassingas „CNN Travel“ sakė, kad laineris noriai sutiko ateiti į pagalbą, nes galėjo „patenkinti skubų maisto ir apgyvendinimo poreikį“.
Roterdamo savivaldybės atstovas spaudai nurodė, kad mieste „labai trūksta gyvenamojo ploto“, todėl šiuo metu pabėgėliams iš Ukrainos nėra galimybės pasiūlyti individualių būstų.

„Kai kurie pabėgėliai buvo apgyvendinti viešbučiuose, tačiau tai nėra ilgalaikis sprendimas, – sakė jis. – Taigi nusprendėme dalį pabėgėlių artimiausiems mėnesiams apgyvendinti šiame laive“.

Balandžio 5 dieną į „Volendam“ įlipo 100 ukrainiečių. Likę žmonės laineryje turėtų įsikurti artimiausiomis dienomis.

Ukrainiečiai, apsistoję „Volendam“, tris kartus per dieną gaus karšto maisto, taip pat galės naudotis įvairiomis laivo paslaugomis, įskaitant kajučių tvarkymą, belaidį internetą ir sporto centrą.

„Mūsų laivo komanda garsėja savo paslaugumu ir svetingumu, todėl esame pasirengę priimti naujus svečius taip, tarsi priimtume juos savo namuose“, – teigė kapitonas R. Whitakeris.

Visą trijų mėnesių nuomos laikotarpį „Volendam“ liks prisišvartavęs Mervehaveno krovinių uoste prie Roterdamo Maso upės. Laive gyvenantys asmenys gali išlipti, kada panorėję, įskaitant ir tuomet, kai vyks į mokyklą.

Roterdamo atstovas spaudai pažymėjo, kad miesto pareigūnai „deda daug pastangų, kad užtikrintų švietimą kiekvienam ukrainiečių vaikui, radusiam prieglobstį Roterdame“.

„Tikimės, kad šį tikslą pasieksime per artimiausias porą savaičių, – sakė atstovas spaudai. – Tai vyks ne šiame laive, bet kažkur kitur Roterdame“.

Medicininė bei socialinė priežiūra ukrainiečiams bus organizuojama per vietos socialines organizacijas, įskaitant „The Salvation Army“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją