Visų pirmiausia paskaitykite keliautojų blog'us, forumus. Dažniausiai tokius dalykus kuriantys žmonės keliauja savarankiškai, nesinaudoja jokiomis kelionių agentūromis ir visada gali pagelbėti tam tikrais klausimais. Nemanykite, kad pirmoji kelionė jums išeis visiškai idealiai. Galbūt sumokėję kiek daugiau pinigų už skrydį iš to pasimokysite, o jau kitą kelionę pavyks susiplanuoti dar pigiau. Iš pradžių sutelkite visą dėmesį į informacijos kaupimą – kada gaudomi pigiausi skrydžiai, kokios avialinijos skraidina patraukliausiomis kainomis, ką vertėtų žinoti apie nakvynę, įrangą, išlaidas ir transportą. Tokių straipsnių Lietuvoje nėra daug, tačiau jų yra, juos paskaičius suprasite pirmuosius ir esminius savarankiško keliavimo dalykus.

Jei jau esate ganėtinai daug pasiskaitęs, kaip žmonės gaudo bilietus į tam tikras šalis, galite pradėti tai daryti ir jūs. Būtinai susitvarkykite banko kortelę, kad su ja galėtumėte drąsiai atsiskaitinėti užsienyje ir interneto platybėse. Išnagrinėkite visas avialinijų siūlomas paslaugas, kuo mažiau jų naudosite, tuo mažesnę pinigų sumą jiems paliksite. Taigi jau turite susitvarkę atsiskaitymo korteles ir truputi paskaitę apie savarankišką keliavimą, laikas įsigyti bilietus.
Bilietų rezervavimas, pirkimas

Čia jums reikėtų žinoti pagrindinę ir esminę pigaus keliavimo taisyklę – jūs derinatės prie datos, o ne data prie jūsų. Kitaip sakant, jei turite konkrečią keliavimo datą, tada kreipkitės į kelionių agentūrą arba eikite į tiesioginį aviakompanijos tinklapį. Atsiminkite, jog kiekvieną nuolaidą bilietams,suteikia begale daug dalykų – kurų kainos pasaulyje, konkurencija tarp kompanijų ir t.t. Todėl jei šiandien negausite geriausio pasiūlymo, galbūt jį gausite rytoj, o gal už savaitės.

Savarankiškai ir pigiai keliaujantys žmonės dažniausiai perka pigiausius pasiūlymus į įvairias kryptis, ypač į tas, kuriose dar nebuvo apsilankę. Jei kaina ir data tenkina, jie įsigyja bilietus. O gaudyti pigiausius pasiūlymus yra be galo daug būdų – užsisakyti aviakompanijų naujienlaiškius, naudotis internetiniais skrydžių paieškos portalais. Tačiau man asmeniškai geriausia naudotis AzuOn programa. Greita, patogu ir labai naudinga.

Nepamirškite, kad kiekviena praleista minutė galvojant, iš jūsų atima galimybę nusipirkti bilietus kur kas pigiau. Pasaulyje daugybė žmonių tokių kaip ir jūs – laukiančių pigių pasiūlymų. Tad visada gerai turėti „nurautų“ draugų, kuriems parašius, per kelias minutes gausite teigiamą atsakymą dėl bilietų pirkimo.
Bilietų rezervavimas, pirkimas

Šiuo metu esate apsiskaitęs apie savarankišką keliavimą, susitvarkęs atsiskaitymo korteles ir nusipirkęs bilietus į tam tikrą šalį. Toliau laukia planavimas, nakvynės paieška ir panašiai. Planuoti kelionę vieniems įdomus procesas, kitiems galbūt kiek nuobodus. Bus naudinga, jei žemėlapyje susižymėsite lankomiausias vietas, rastas internete. Tačiau visada prisiminkite, kad keliaudami ir improvizuodami ar spontaniškai galvodami planą, gausite kur kas daugiau įspūdžių ir nuotykių, tai patikrinau jau 101 kartą. Susirūpinote, kad neturite žemėlapio ir jo reikia ieškoti kur nors knygyne? Jau 2016-ieji, visi žemėlapiai ir GPS imtuvai įmontuoti į išmaniuosius telefonus. O vietoje pats geriausias žemėlapis – vietinis žmogus. Taip pat daugelyje miestų oro uostuose arba metro stotyse galite rasti nemokamų miesto žemėlapių su jums aktualiais lankytinais objektais. Taip pat žinokite ir tai, jog kiekvienas jūsų sugalvotas planas kažkiek keisis, tačiau dėl to turėtumėte rūpintis mažiausiai.

Toliau pradėkite galvoti apie išlaidas ir niekada neklauskite patyrusių keliautojų, kiek jūs išleisite kelionėje. Tokio dalyko pasakyti neįmanoma! Iš kur jie žino kas jums aktualu, ką pirksite ir ką valgysite? Kiekvienas žmogus asmeniškai sprendžia dėl savo biudžeto. Vieniems aktualu baseinas, prabangus viešbutis, paragauti įvairių tradicinių patiekalų, prisipirkti bereikšmių suvenyrų, kurie dažniausiai atvežti iš Kinijos arba Indijos. Supraskite, jei atsisakysite šių dalykų, jūsų išlaidos bus ganėtinai mažesnės. Reikėtų pradėti atskirti du dalykus – atostogavimą išvertus bambą ir keliavimą su daug nuotykių ir įspūdžių. Nors pastarasis variantas daugeliui ir yra atostogos.

Pradėkime nuo nakvynės. Jei norite nakvoti nemokamai – naudokitės CouchSurfing tinklapiu, ieškokite pažįstamų lankomoje šalyje, arba tiesiog susiraskite patogią vietą išsimiegoti miegmaišyje. Jei esate tas, kuris gali laisvai iškylauti laukinėje gamtoje, miegoti palapinėje ar po atviru dangumi, jūsų išlaidos kelionėje tikrai sumažės. Tokių vietų daug, tiesiog jų reikia paieškoti.
Studentai moka keliauti pigiau

Pavyzdžiui, Izraelyje galite drąsiai nakvoti prie Negyvosios arba Raudonosios jūros, prie kurios daug įsikūrusių nemokamų kempingų. Ten rasite patogią vietą pasitiesti kilimėlį ar atsigulti ant deginimuisi skirtų gultų. Jei mėgstate šiokį tokį patogumą ir norite išleisti nakvynei kuo mažiau, naudokite Airbnb projektu, kuriame rasite tikrai patrauklių pasiūlymų už prieinamą kainą. Tokių tinklapių internete ne vienas ir ne du, nepatingėkite ir paieškokite.

Išlaidos maistui? Būtinai įsidėkite kažką į savo kuprinę, juk joje vietos dar daug. Įsimeskite užpilamų sriubų, būtinai riešutų ar džiovintų vaisių, tai labai sotus ir negendantis maistas. Taip pat tinka rūkyti produktai, kurie taip greit nesuges. Drąsiai galite pasiimti kareiviškų davinių, kuriuose rasite daugybę gerų dalykų – medaus, užpilamo limonado, karštą patiekalą, sausainių, šokolado, arbatos ir kt. Tokius davinius naudoja kariai, jų gauti galite dažniausiai specializuotose parduotuvėse. Jei pritrūksite maisto kelionėje, susiraskite prekybos centrą, ten kainos visada bus mažiausios.

Mėgstantiems linksmesnį keliavimo būdą yra dar daugiau alternatyvų gaunant nemokamo maisto – maisto konteineriai tam tikrose šalyse, kuriose dar puikius produktus rūšiuoja ir išmeta į specialius konteinerius, kuriuos galite rasti prie parduotuvių. Taip pat dažnai galite prašyti turguje vaisių, daržovių, kurie vaizdžiai gerai neatrodo, tačiau yra dar nesugedę ir panašiai. Improvizuoti galite visada.

Taigi, o ką mestis į kuprinę? Tai yra ganėtinai sunkus dalykas. Vienam reikia vieno, kitam reikia kito. Esmė ta, kad su kiekviena kelione ir kuprinės susikrovimu, jūs suprantate, ko jums prireiks kitą kartą, o ko nepanaudojote, nesidėsite ateinančią kelionę. Tad šis punktas ateina su patirtimi. Mano asmeninis turinys dažniausiai būna kuklus, tačiau lengvas ir to man visada užtenka. Vardinti sunku, nes kiekvienoje kelionėje reikia vis skirtingų daiktų.

Pavyzdžiui, jei turiu nakvynę, tada neimu kilimėlio ir miegmaišio. Dažniausiai kuprinės turinį sudaro keli rūbai, kojinės, apatiniai, mažas rankšluostis, maistas ir visi smulkūs dalykėliai – įkrovikliai, laidai, dantų šepetukas, kamera, knygutė ir dėklas su būtiniausiais daiktais. Keliaujant autostopu ar į šalį, kurioje teks miegoti lauke, prisisegu miegmaišį ir įsimetu mažai užimantį kilimėlį miegojimui. Kad ir kaip ten būtų, tačiau šiek tiek išlaidų visada turėsite. Jos dažniausiai susidaro tada, kada reikia pasiekti miesto centrą iš oro uosto. Aišku, jūs galite jo išvengti, jei sugalvosite iki miesto nusigauti autostopu. Tačiau keli eurai niekada nekerta per kišenę ir jūs greit galite atsidurti centre, visiškai nešvaistant brangaus laiko.

Atsiminkite, kad viešasis transportas visada pats pigiausias. Jei esate studentas, pasidomėkite, ar negalioja nuolaida. Dažniausiai sutaupysite dvigubai.

Taivi, pateiksiu pavyzdį: jūs jau susiplanavote vieną pigią ir įdomią kelionę. Tarkim, nusiperkate bilietą į Romą už 25 eurus į abi puses. Susirandate per CouchSurfing projektą nakvynę arba sugalvojote miegoti parke. Jums šioje vietoje išlaidos – 0 eurų. Maisto nusiperkate Lietuvoje už 15 eurų. Galbūt pabaigėte jį, tad Romoje išleidžiate dar 10 eurų. Transportas kainuos 3 eurus. Taigi, jūsų kelionės išlaidos maždaug apie 40 eurų. Neskaičiuoju Lietuvoje pirkto maisto, nes būdami joje, tą patį išleistumėte per tiek pat dienų.

Šaltinis: www.elmonas.lt