Nors paplūdimiai, kuriuose galima lankytis be drabužių, gali atrodyti kaip šiuolaikinis išradimas, iš tikrųjų tai yra gana sena idėja, kilusi dar Viktorijos epochoje. XX a. pirmoje pusėje Europoje bei Šiaurės Amerikoje buvo įkurti miestų parkai, stovyklavietės, o galiausiai ir paplūdimiai, skirti tiems, kurie norėjo pažinti gamtą nuogi, rašoma CNN.

Vienas iš socialiai ir seksualiai liberalaus septintojo dešimtmečio padarinių buvo „laisvųjų paplūdimių“ judėjimas, kurio metu visame pasaulyje padaugėjo nudistų paplūdimių. Jų populiarumas tęsiasi ir šiandien, o kasmet jų atsiranda vis daugiau.

Štai 20 geriausių nudistų paplūdimių visame pasaulyje, kur vietos atsirado ir Lietuvai.

Playa Naturista Chihuahua, Urugvajus

Geriausiai žinomas Urugvajaus nudistų paplūdimys, esantis maždaug už 30 min kelio automobiliu nuo Punta del Estės, iškyla virš Portezuelo įlankos Atlanto vandenyno pakrantėje. Fotogeniškos kopos bei vandens temperatūra, kuri net žiemą siekia 25 laipsnius ir daugiau, dar labiau vilioja.

Ilgus dešimtmečius tai buvo neoficiali nudistų poilsio vieta, o 2000-aisiais pagaliau įgijo teisinį statusą.

Little Palm Beach, Naujoji Zelandija

Nors techniškai teisėta neapsirengus vaikščioti bet kuriame Naujosios Zelandijos paplūdimyje, šios šalies nudistai dažniausiai renkasi gerai žinomose vietose, pavyzdžiui, Little Palm paplūdimyje Waiheke saloje.

Iki šios nuošalios pakrantės reikia 40–60 minučių plaukti keltu iš Oklando arba važiuoti į šiaurinę salos pakrantę, o tada nusileisti nuo kalno.

Nugal beach, Kroatija

Šį atokų paplūdimį, esantį žemyninėje dalyje priešais Bračo salą, pasieksite siauru takeliu, kuris, regis, pritaikytas ožkoms, o ne žmonėms, norintiems pabėgti prie Adrijos jūros be drabužių. Būtinai pasiimkite storą rankšluostį ar net paplūdimio kėdę – kaip ir daugelyje kitų Kroatijos paplūdimių, paplūdimio paviršius yra žvirgždėtas, o ne smėlėtas.

Nugalą nuo artimiausio miestelio pasieksite per pusvalandį kelio pėsčiomis, tačiau iš Makarskos ar Tučepio į jį galima nuplaukti ir valtimi ar baidarėmis.

Moshup beach, Masačusetsas

Vakariniame salos pakraštyje esantis Moshupo paplūdimys – tai ilga vingiuota pakrantė, besidriekianti aplink viršūnę, kurią vainikuoja istorinis Gay Head švyturys (pastatytas 1799 m.).

Moshupas yra atviras nemokamai visiems, norintiems nusirengti, priešingai nei Lucy Vincent – privatus nudistų paplūdimys saloje.

Black's Beach, Kalifornija

Po 100 metrų aukščio Torrey Pines uolomis įsikūręs Blacks paplūdimys jau daugiau nei 50 metų yra mėgstamiausia vieta degintis ir kadaise buvo vienintelis legalus nudistų paplūdimys visose Jungtinėse Valstijose.

Lady Bay paplūdimys, Australija

Nors kartais atrodo, kad Australijoje beveik visuose paplūdimiuose drabužiai neprivalomi, čia yra keletas oficialių nudistų paplūdimių, pavyzdžiui, Lady Bay. Šis paplūdimys, įsikūręs prie pat Sidnėjaus uosto pietinio kranto, yra nedidelis ir siauras, bet neįtikėtinai nuošalus kaip tokiam dideliam miestui.

Sidnėjus, Australija

Buhne 16, Vokietija

Šioje Šiaurės jūros saloje, kur vidutinė vandens temperatūra vasarą siekia 17 laipsnių, nudistai gali vadovautis šūkiu „Šypsokis ir apnuogink“. Buhne 16 buvo pirmasis ir iki šiol yra pagrindinė nudistų deginimosi vieta Vokietijos pakrantėje.

Wreck Beach, Kanada

Wreck paplūdimys, vadinamas vienu ilgiausių pasaulyje nudistų paplūdimių (7,8 km ilgio), iš tikrųjų yra smėlio ruožų, žvirgždo ir uolų atodangų rinkinys. Kitapus gatvės įsikūręs Britų Kolumbijos universitetas, todėl šiame paplūdimyje nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio pradžios, kai paplūdimys išpopuliarėjo, nuolat lankosi studentai bei dėstytojai.

Red Beach, Graikija

Ši nuošali pakrantė pietinėje Kretos dalyje yra populiariausia vieta Graikijoje, kur galima degintis nuogiems. Raudonasis paplūdimys, pavadintas dėl ochros spalvos smėlio ir uolų, pasiekiamas per 20 minučių pėsčiomis iš Matalos arba trumpai plaukiant laivu nuo kaimo krantinės.

Anse de Grande Saline, Šv. Bartolomėjaus sala

Nors Karibų jūros regione gausu nuostabių paplūdimių, ši laukinė balto smėlio pakrantė galinėje salos pusėje yra viena iš nedaugelio vietų, kur viešas nuogumas toleruojamas (nors techniškai degintis nuogiems draudžiama).

Platja des Cavallet, Ispanija

Tarp žydros Viduržemio jūros ir įvairiaspalvių druskų telkinių, netoli piečiausio Ibizos taško įsikūręs oficialus nudistų paplūdimys Es Cavallet padalytas į skirtingas dalis, įskaitant paplūdimio klubų vakarėlių dalį, nuošalesnę, vidurinę dalį, kurioje renkasi žmonės be drabužių.

Tačiau nuogi žmonės ten nėra vienintelės būtybės. Tie ryškiai rožiniai padarėliai, žingsniuojantys antrame plane, yra ne kas kitas, o flamingai, mėgstantys susiburti sekliose salelėse.

Little Beach, Havajai

Mažasis paplūdimys, kurį supa senoviniai lavos srautai, o už jo stūkso ugnikalnio kūgis, būtų labai šaunus, net jei negalėtumėte nusimesti drabužių. Iš Makenos valstybinio parko, esančio salos pietrytinėje pakrantėje, atsiveria vaizdas į nacionalinį draustinį, garsėjantį jūrų vėžliais, delfinais, banginiais ir tropinėmis žuvimis.

Cap d'Agde beach, Prancūzija

Cap d'Agde nudistų kaimas, kartais vadinamas „nuogalių miestu“, yra didžiausias pasaulyje paplūdimio kurortas, kuriame galima rinktis, ar dėvėti drabužius, o sezono metu bet kurią dieną čia apsilanko iki 40 tūkst. žmonių.

Lankytojai gali būti nuogi visur, kur tik nori – restoranuose ir parduotuvėse, pašto skyriuose ar bankuose, plaukiodami laivu ar ilsėdamiesi viešajame paplūdimyje, kuriame nuogumas privalomas net tiems, kurie nėra apsistoję kurorte.

Nidos nudistų paplūdimys, Lietuva

Vėsi Baltijos jūra gali atrodyti ne pati akivaizdžiausia vieta maudytis nuogiems. Visgi ši nuostabi Kuršių nerijos pakrantė yra viena vaizdingiausių Europos vietų, kur galima nusirengti.

Šis paplūdimys su laukinėmis gėlėmis apaugusiomis kopomis (vienomis aukščiausių Europoje) ir pakrantės mišku buvo XIX a. menininkų kolonijos centras, į kurį traukė daugelis garsiausių to meto dailininkų, poetų bei rašytojų.

Nidos paplūdimys

Mpenjati beach, Pietų Afrika

Vienintelis oficialus Pietų Afrikos Respublikos nudistų paplūdimys yra į pietus nuo Durbano esančiame Mpenjati gamtos rezervate. Teisinį statusą jis įgijo 2014 m., tačiau kartu su juo buvo nustatytas ir sąrašas draudimų, įskaitant žiūrėjimą į akis, fotografavimą, įkyrų elgesį ir pan.

Playa Zipolite, Meksika

Meksikiečių ir amerikiečių hipių 1960-aisiais pradėta naudoti maždaug dviejų kilometrų ilgio pakrantė su uolėtais skardžiais abiejuose galuose garsėja kaip paplūdimys, kuriame galima nedėvėti drabužių (nors tai čia nėra legalu).

Metsoke Dragot, Izraelis

Šiame uolėtame paplūdimyje vakarinėje Negyvosios jūros pakrantėje galima plūduriuoti nuogiems šiltame, itin sūriame vandenyje ir ištepti nuogą kūną raminančiu, mineralais prisotintu juoduoju purvu.

Bene vienintelė vieta Artimuosiuose Rytuose, kur toleruojamas bet koks viešas nuogumas, Metsoke Dragot yra maždaug už valandos kelio nuo Jeruzalės.

Praia Massarandupió, Brazilija

Dviejų valandų kelio automobiliu į šiaurę nuo Salvadoro nudistų paplūdimys yra maždaug kilometro ilgio. Pakrantę juosia kokosų palmės, kopos ir bangos, kuriomis galima plaukioti banglentėmis.

Spiaggia di Guvano, Italija

Šis nuostabioje Cinque Terre vietovėje esantis pagrindinis Italijos nudistų paplūdimys atrodo tarsi iš filmo. Prie paplūdimio mistikos prisideda ir tai, kad jį galima pasiekti tik senu apleistu geležinkelio tuneliu (pasiimkite su savimi žibintuvėlį), einančiu keliu iš Corniglia kaimo.

Guvano paplūdimys yra visiškai primityvus, be jokių patogumų, todėl planuodami apsilankymą turėkite tai omenyje. Paplūdimys taip pat yra žvirgždėtas, o ne smėlėtas, tačiau vanduo skaidrus, švarus ir nuostabus.

Florida

Haulover Beach Park, Florida

Populiariausias Jungtinėse Valstijose viešas nudistų paplūdimys kasmet pritraukia daugiau nei 1,3 mln. nuogalių į baltą smėlį ir šiltą vandenį. Abiejuose paplūdimio galuose, pažymėtuose tvora, galima išsinuomoti paplūdimio gultus bei skėčius, taip pat čia dirba gelbėtojai.

Kadangi Pietų Floridoje vyrauja puikūs orai, bet kurią dieną čia paprastai būna kas nors, kas maudosi nuogas. Tačiau didžiausios minios žmonių susirenka per Nacionalinę nuogo poilsio savaitę liepą ir tada, kai bandoma pasiekti naują Gineso pasaulio rekordą maudantis nuogiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)