Andora la Velja: senovinis žaisliukas

Ten, kur susilieja trys kalnų upės, įsikūrė maža ir jauki Andora la Velja – šalies sostinė. Čia kažkada vietos piemenys ganė savo gausias bandas, o šiandien tai kurortinė vietovė su daugybe parduotuvėlių, apšviestų neoninėmis šviesomis.

Miestas garsus savo gražiuoju senamiesčiu Bari Antik. Vietos įžymybė – Kasa de la Val, vienas iš seniausių Europos parlamentų, statytas 1580 m. Pastatas beveik kaip iš pasakos – su bokšteliais ir dantytomis sienomis. Į pietus nuo jo stūkso viduramžių miesto Šv. Estevez katedra, pastatyta XI amžiuje.

Mėgstantieji apsipirkti taip pat nenuobodžiaus – mieste daug parduotuvių ir didžiulis prekybos centras „Grans Magatzems Pyrénées“.

Sostinės savitumas – Sūrio namai, kur galima paragauti apie 2 tūkst. rūšių sūrio, ir Parfumerijos muziejus, kur eksponuojama šimtai smilkalų, tarp jų - ir senoviniai.

Neapsiribokite tik miesto centru. Andorą la Velją supa nuostabios apylinkės. Į pietus ir pietvakarius nuo miesto yra garsios senovinės Santa Kolomos ir San Visente de‘Enklar bažnyčios, kurios buvo pradėtos statyti dar IX amžiuje. Čia pat yra senovinės Andoros tvirtovės griuvėsiai, datuojami dar VI a.

San–Džulija–de–Lorija: varpai ir tabakas

Už kelių kilometrų į pietus nuo sostinės yra mažas San–Džulija–de–Lorijos miestelis. Nepatingėkite čia užsukti, tiesiog pasivaikščiokite pėsčiomis. Tai tikras senos Pirėnų gyvenvietės portretas. Miniatiūrinė parapijos bažnyčia pasitiks jus melodingu varpų gausmu, sklindančiu iš XI a. varpinės. O šalia jaukiai įsikūręs tabako muziejus. Kažkada andoriečiai buvo profesionalūs kontrabandininkai, kurie vertėsi kelyje iš Prancūzijos į Ispaniją, o tabakas buvo viena iš pagrindinių jų gabenamų kontrabandinių prekių. Todėl turtinga ekspozicija, skirta tabako istorijai, čia labai tinkama ir populiari.

La–Masana ir Ordino: muziejai ir kasyklos

Jei nuspręsite pailsėti kalnų slidinėjimo kurortuose šiaurės vakarinėje Andoros dalyje, siūlome ištaikyti dieną ir apsilankyti La–Masanos ir Ordino miestuose. Jie mažai kuo skiriasi nuo kitų patriarchalinių kurortinių miestelių, tačiau būtent čia surinktos unikalios Andoros muziejinės ekspozicijos. La–Masanoje užsukite į etnografinį muziejų Kasa–Rul, kur eksponuojami senoviniai Andoros buities rakandai, žaislai, vietos keramika. Patenkinus pažinimo troškulį, galima ir prasiblaškyti – užsukite į vietos turizmo biurą, kur galima užsisakyti neužmirštamą kelionę sraigtasparniu virš šiaurės lygumų ir kalnų.

Netoli šiaurėje įsikūręs tylus ir ramus Ordino miestas. Čia taip pat yra kuo pasigrožėti, pavyzdžiui, prabangi XIX a. Andoros valdovų rezidencija. Ordino mieste, pagal vietos mastus, labai daug muziejų – net du. Tačiau kokie! Yra specialus Pašto muziejus, kur surinkta pašto ženklų kolekcija, bei garsusis Miniatiūrų muziejus. Čia didesnę dalį kolekcijos teks apžiūrinėti per mikroskopą, nes dauguma miniatiūrų nutapytos, pavyzdžiui, ant adatos skylutės arba druskos kristalo.

Beje, turizmo informacijos biuras Ordine taip pat gana kūrybiškas. Čia jums pasiūlys ekskursiją po senovines kasyklas, kurių šiose apylinkėse, prie Sorteni nacionalinio parko, tikrai nemažai.

Enkamas

Turistinio gyvenimo centras rytinėje Andoros dalyje yra Enkamas. Tai taip pat ir vietos religinis centras, čia jūs galite išvysti ir didžiausią Andoroje katedrą. Šalia jos pastatytas religinio meno muziejus. Dvasinės sostinės statusą Enkamui suteikia ir tai, kad jis yra netoli Meritkselio Dievo Motinos (kuri yra Andoros globėja) katedros, stūksančios šiek tiek labiau į šiaurę.

Kita įdomi Enkamo lankytina vieta yra buvusi kalnų gyvenvietė, kuri dabar yra tarsi nedidelis etnografijos muziejus. Jame galima pamatyti, kaip gyveno valstiečiai senojoje Andoroje. O jei pasiilgote civilizacijos ir progreso, duris jums atvers Nacionalinis automobilių muziejus, kuriame surinkti įdomūs reti egzemplioriai.

Pas de la Casa: „Ibiza ant ledo“

Andoros pasienis išsiskiria visiškai unikaliu koloritu. Nenuostabu, kad čia susimaišiusios prancūzų, ispanų ir andoriečių kalbos bei charakteriai, be to, čia verda aktyviausias naktinis gyvenimas visoje šalyje. Ryškus pavyzdys yra nedidelė kalnų gyvenvietė Pas de la Casa, esanti šalia sienos su Prancūzija. Ne veltui ši vieta vadinama „Ibiza ant ledo“.

Čia įsikūrę net 20 triukšmingų barų ir naktinių klubų, ištisus metus viliojančių turistus ir jaunimą iš kaimyninių šalių. Įstaigos savo gėrimais ir didžėjų iš Olandijos pasirodymais garsėja toli už Andoros ribų. Tad triukšmingų pasilinksminimų mėgėjai gali prasiblaškyti net tylioje ir melancholiškoje Andoroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją