Didžiųjų miestų šviesos, kvapą gniaužiantys vaizdai ir turistų pamėgtos vietos atveria iš tiesų visiškai naują ir dar nepatirtą įspūdžių kupiną pasaulį. Vis dėlto kiekviena šalis pasilieka šį tą sau ir kai kurių paslapčių atskleisti nepageidauja.

Kai tik nukrypsite nuo turistų praminto tako ir atsisveikindami pamojuosite sostinėms, išvysite įstabius už spindinčio fasado slypinčius lobius, akis į akį susidursite su vietinių gyventojų puoselėjamomis tradicijomis ir daugybę metų saugojamais papročiais, aplankysite senovinius paminklus ir šiuolaikinius dėmesio vertus objektus. Vienas tokių – mažas kaimelis Portugalijoje.

Panašu, kad visas Monsanto kaimas išskaptuotas iš akmens, bent jau toks įspūdis susidaro einant pro granitinius namus, įspraustus tarp didžiulių akmenų. Vaizdai tiesiog stulbinantys: kalnai, žali medžiai, čerpėmis dengti stogai, akmenimis grįstos gatvės.

Monsanto kadaise buvo Beira Baiškos provincijos centru ir nuo to laiko ši vieta mažai tepasikeitė. 1938 m. Monsanto pelnė portugališkiausio miesto Portugalijoje titulą. Didžiulis malonumas neskubant vaikštinėti šiomis gatvelėmis, periodiškai stabtelint tarp akmenų įsikūrusiuose restoranuose.