Pamatyti ir patirti viską, kas geriausia, jums padės Paryžiuje daugiau nei 10 metų gyvenanti Goda Klimavičiūtė.

Ji puikiai pažįsta šį miestą ir žino, kur atsiveria įspūdingiausios panoramos, gaminamas skaniausias maistas, vyksta įspūdingiausi renginiai ar ką turite padaryti, kad pasijustumėte esąs tikras paryžietis. Savo rekomendacijomis gide taip pat dalijasi dizaineris Juozas Statkevičius, aktorius, radijo laidų vedėjas Aistis Mickevičius, pianistė prof. Mūza Rubackytė ir kiti garsūs lietuviai.

Skaitydami gidą sužinosite:

Kada geriausiai važiuoti į Paryžių.
Ką būtina pamatyti ir padaryti šviesų mieste.
Kaip išsirinkti iš prancūziško meniu.
Kur geriausios vietos apsipirkti.
Ką Paryžiuje nuveikti su vaikais.
Kaip keliauti po Paryžių autobusu, laivu ar dviračiu.
Kaip kelionėje sutaupyti laiko ir pinigų.

*****************

Goda Klimavičiūtė „Savas Paryžius“ IŠTRAUKOS

*****************

Patarimai ir nerašytos paryžietiškos taisyklės

Paryžius svaigina. Ir ne tik vynu, bet ir naujais įspūdžiais, todėl svarbiausia nepamesti galvos ir juo grožėtis blaiviai. Todėl siūlau perskaityti keletą patarimų.

Pagrindinis, žinoma, saugoti savo daiktus, o ypač dokumentus ir pinigines. Kaip ir visose turistus traukiančiose vietose, Paryžiuje darbuojasi ilgapirščiai. Net metro dažnai šalia visos kitos informacijos skelbiama žinutė, kad reikia saugotis ilgapirščių.
Jei piniginę nešite rankoje, net nepajusite, kad jos nebeturite, jei telefoną pasidėsite ant staliuko lauko terasoje, galbūt po kelių akimirkų vagišius galvos, kam jį perparduoti. Jei nesaugosite fotoaparato, jūsų nuotraukas peržiūrinės visai svetimi žmonės, o užfiksuoti kadrai liks tik jūsų prisiminimuose.

Idealiausia viską nešiotis nedidelėje rankinėje ir stengtis neatrodyti turistu (fotoaparatas pakabintas ant kaklo – didžiausias išdavikas).

Apranga

Ko gero, kelių dienų viešnagei Paryžiuje neprireiks prabangių drabužių. Nors važiuojate į mados sostinę, čia jos mažai kas vaikosi. Apsirenkite patogiai ir svarbiausia pasirinkite tinkamą avalynę.
Jei karštą dieną nuspręsite pasivaikščioti po Tiuilri sodus ar Marso laukus, kur takai supilti iš smulkaus žvyro, grįžus teks gerai paplušėti valant dulkes!

Gatvėje

Primygtinai siūlau žiūrėti, kur statote koją, nes matyt gatvių šlavėjai nespėja surinkti paryžiečių augintinių „atsižymėjimų“ (nors to reikalaujama ir baudžiama už tokio pobūdžio miesto taršą).
Nestovėkite vidury šaligatvio, pavyzdžiui, bandydami susiorientuoti. Tai veda iš proto skubančius vietinius, todėl tokie pasiklydėliai dažnai išgirsta per dantis iškoštą pardon (atsiprašau). Paeikite į šalį.

Jei norite užkalbinti paryžietį ir paklausti kelio, savo sakinį būtinai pradėkite nuo bonjour (laba diena). Taip pat pokalbį pradėkite ir parduotuvėje, bilietų kasoje ir t. t.

Metro/autobuse

Kiekviename metro vagone yra atlenkiamos sėdynės. Jokiu būdu nesėskite ant jų piko valandą! O jei taip padarysite, galite išgirsti bendrakeleivio pastabą arba mažų mažiausiai sulauksit šnairuojančių nepatenkintų žvilgsnių.

Atvažiavus traukiniui, nesibraukite, pirmiausia išleiskite išlipančius. Jei sausakimšame vagone stovite prie durų, išlipkite praleisdami tuos, kurie atvažiavo į savo stotelę.

Kai kuriose stotelėse prie išėjimų yra durys, kurias reikia palaikyti už jūsų einančiam.

Į autobusus įlipama per priekines duris (jei autobusas dvigubas, galima įlipti ir per vidurines). Būtina pasisveikinti su vairuotoju ir pažymėti bilietą (vairuotojas taip pat yra ir kontrolierius, nors pasitaiko ir specialių kontrolės reidų). Išlipti iš autobuso galima per visas kitas duris, išskyrus priekines.

Autobusuose yra pažymėta, kam skirtos kai kurios vietos (vyresniems žmonėms, motinoms su vaikais, neįgaliesiems), jei žmonių nėra daug, galite drąsiai sėsti, kitu atveju vietą reikia užleisti.

Kavinėje

Taip jau yra, kad Paryžiuje savivaliauti kavinėse besirenkant vietą yra beveik neįmanoma. Pirmiausia susiraskite padavėją (arba jis jus susiras) ir sėskite ten, kur nurodys. Jei norite terasoje išgerti puodelį kavos, niekada nesėskite prie stalo, uždengto staltiese – jis paruoštas tiems, kurie ateis valgyti.

Jei dar nesugalvojote, ką norite užsisakyti, paprašykite prieiti vėliau, kitu atveju padavėjas tikrai nesidžiaugs mikčiojančiu klientu, kuris gaišina laiką.

Arbatpinigiai visada būna įskaičiuoti, jei labai norite, galite jų palikti, padavėjas tikrai bus pamalonintas. Nors retas to tikisi iš turistų (nebent iš amerikiečių, kurie yra dosniausi).

Pinigai

Turėkite grynųjų pinigų, nes ne visose kavinėse priims kortelę, jei, pavyzdžiui, sąskaita nesieks 15 eurų. Grynųjų gali prireikti ir mažesnėse parduotuvėse, visose kepyklėlėse (niekur negalėsite sumokėti kortele už vieną raguolį (croissant), kuris kainuoja nuo 80 euro centų). Smulkioms išlaidoms piniginėje užtektų turėti apie 30 eurų.

Stambiomis kupiūromis gali būti sunku atsiskaityti. Čia žmonės nepratę prie jų ir atsiskaitinėja kortelėmis ar čekiais, o daugelis nėra net matę 500 eurų banknoto (kartą jį iškeisti pavyko tik todėl, kad buvau nuolatinė kavinės klientė).

Eilės

Į visus didžiausius Paryžiaus muziejus driekiasi eilės, o jei vyksta ypatingos ekspozicijos, tai pasiimkite knygą – gali tekti laukti net porą valandų! Taupydami laiką galite bilietus įsigydami internetu. Visi pagrindiniai muziejai suteikia šią galimybę savo internetinėse svetainėse.

Muziejų gerbėjams

Kiekviename oro uoste, daugelyje muziejų ar internetu (reikės sumokėti papildomai už pristatymą) galite įsigyti Paris museum pass. Nusipirkę turite galimybę išvengti eilių ir net 60 muziejų aplankyti nemokamai. Yra trys bilietai – 2, 4 ir 6 dienoms. Pavyzdžiui, keturių dienų bilietas kainuoja 56 eurus. Jei manote, kad įveiktumėte per tokį laiką bent septynis muziejus (tarkim, Luvrą, Rodeno muziejų, Triumfo arką, Versalio rūmus ir t. t.), tai šį bilietą įsigyti apsimoka.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)