Jei Lietuvos miškai jau pabodo ir niekuo nebestebina, žygiams galite rinktis vieną miškingiausių šalių Europoje – Estiją. Čia žygių sezonas trunka ištisus metus, o jiems pasiryžę gali leistis į kelionę visą šalį išvagojusiais miškų takais. Populiariausi maršrutai veda laukinių rožių laukais, įspūdingo aukščio kalvomis ar gyvūnų pėdsakais... Belieka išsirinkti.

Ilgiausias pažintinis takas

Ar žinojote, kad vienas pažintinis takas yra išvagojęs visą Estijos teritoriją? Jis driekiasi nuo Lahemos nacionalinio parko Estijos šiaurėje iki pat Latvijos sienos – daugiau nei 370 kilometrų.

Jo tiesimo darbai truko daugiau nei dešimtmetį, tačiau dabar čia galima mėgautis puikia infrastruktūra: čia sužymėti kilometrai, veikia mobilus ryšys, pastatytos poilsiavietės ir net įrengtos nuorodos, kur ir kokių uogų ar grybų ieškoti. Pasirinkę sau tinkamiausią atstumą, šį taką gali išbandyti tiek pažangę žygeiviai, tiek turistai, keliaujantys su šeima.

Arčiau debesų

Kalnų mėgėjai neturėtų aplenkti vieno įspūdingiausių pėsčiųjų takų Estijos pietrytinėje dalyje – „Vällamäe“. Aukščiausia Estijos ir Baltijos šalių kalva vingiuojantis takas kyla į 318 metrų aukštį.

Nuo kalno viršūnės galite pamatyti gamtos paminklus, esančius toliau nei už 50 kilometrų. Įspūdingą panoramą galite apžvelgti ir nuo čia pat įrengto apžvalgos bokšto terasos. Ieškoti poilsiavietės po kelionės ilgai neteks – netoliese įsikūrusios kaimo turizmo sodybos, kempingai.

Žygis rožių laukais – įsimylėjėliams

Į šiaurę nuo Talino stūkso viena gražiausių Naisaro sala. Tai šešta pagal dydį Estijos sala, kurią žygiams pėsčiomis dažniausiai renkasi įsimylėjėliai. Saloje apstu smėlėtų paplūdimių, ošia šimtamečiai pušynai.

Romantikams didelį įspūdį palieka žygiai laukinių rožių laukais, o ekstremalių pojūčių mėgėjams – kelionės po salą senoviniu pikapu. Saloje nusidriekę bent trys pažintiniai takai, kurie supažindina keliautojus su Estijos kultūra, gamta ir istorija.

Drugelių žygis

Jautrios sielos keliautojai turėtų išbandyti vieną netikėčiausių žygių Estijoje – drugelių žygį. Jo metu žygio organizatoriai supažindina turistus su dešimtimis drugelių rūšių, suteikia galimybę į šiuos trapius gamtos kūrinius pažvelgti iš arti. Drugelių žygiai patrauklūs ne tik romantikams, tačiau ir gamtos fotografams, kurie gamtoje leidžia valandų valandas, siekdami įamžinti retus, šimtais spalvų išmargintus drugelius.

Gyvūnų pėdsakais

Rudenį Estijos miškuose ne tik kyla įstabus rūkas ar nusidriekia paslaptinga migla, bet ir žiemai ruošiasi laukiniai gyvūnai, migruoja paukščiai. Norėdami pamatyti gyvūną urve, turėsite būti ne tik budrūs ir atsargūs, teks išmokti sekti gyvūnų pėdsakais.

Vieni pirmųjų pradėję organizuoti žygius meškų pėdsakais – kelionių agentūra „NaTourEst“. Organizatorių teigimu, žygiuose mokoma ne tik sekti šių miško milžinų pėdsakais, bet ir pažinti meškų elgseną, įpročius.

Tie, kam ši pramoga atrodo pernelyg ekstremali, gali stebėti miško gyvenimą tiesioginio vaizdo kameromis. Kiekvienas, neiškeldamas kojos iš namų ar darbo, gali pamatyti, kaip gyvūnai ieško atsargų žiemai internetiniame tinklalapyje „Looduskamerad“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)